Vanilková panna cotta s ríbezľovým želé
suroviny na viac porcií
Na bielu časť:
- 200 g mascarpone
- 400 ml šľahačkovej smotany
- 3-4 PL cukru
- 1 tobolka vanilky
- 2 - 3 plátky želatíny
Na ovocné želé:
- 300 g červených ríbezlí
- 300 ml vody alebo džúsu
- 2 - 3 plátky želatíny
- trošku cukru podľa chuti
Smotanu zahrejte a nechajte v nej vylúhovať prekrojenú vanilkovú tobolku. Prikryté nechajte postáť asi 15 - 20 minút. Plátkovú želatínu namočte do studenej vody, podľa návodu na obale asi na päť minút. Do teplej smotany primiešajte predmočenú želatínu a miešajte, kým sa úplne nerozpustí. V miske rozmiešajte mascarpone s cukrom, postupne pridávajte precedenú smotanu. Rozmiešajte elektrickým šľahačom a naplňte do pohárov alebo misiek. Odložte na niekoľko hodín stuhnúť do chladničky. Želatínu opäť predmočte v studenej vode. Celé alebo roztlačené ríbezle zmiešajte s vodou a zahrejte ich s cukrom. Primiešajte želatínu a ovocnú časť navrstvite na stuhnutú krémovú. Nechajte vychladiť v chladničke.
Tip: Polovicu šľahačkovej smotany môžete nahradiť mliekom. Ak chcete želatínu bez ovocia, použite iba odšťavenú šťavu. Ak chcete na povrchu iba ovocnú omáčku, vynechajte želatínu. Namiesto vanilky môžete siahnuť po kardamóme. Alebo šľahačkovú smotanu nahradiť voňavým kokosovým mliekom.