Jogurtová zmrzlina s čiernymi ríbezľami
suroviny na viac porcií
- 3 šálky odstopkovaných čiernych ríbezlí
- 3 PL citrónovej šťavy
- 1 šálka kryštálového cukru
- 1 a 1/2 šálky ovocného jogurtu
- 1 šálka mlieka
- bylinky a koreniny podľa chuti (mäta, citrónová kôra, hrozienka, mletá škorica alebo zázvor...)
Ríbezle, citrónovú šťavu, cukor a koreniny zahrejte v hrnci na miernom plameni. Pučidlom na zemiakovú kašu roztlačte ríbezle, aby pustili šťavu. Krátko zahrievajte, kým sa cukor nerozpustí. Odstavte a dajte vychladnúť.
Ak nechcete v zmrzline kúsky ovocia, zmes po vychladnutí rozmixujte dohladka. Primiešajte jogurt a mlieko, preložte do zmrzlinovača alebo nechajte v širšej nádobe niekoľko hodín zamraziť, ak ju chcete servírovať v kornútoch alebo v miskách.
Ak sa rozhodnete pre nanuky, rozlejte hotovú zmes do nanukových formičiek alebo do téglikov od jogurtov. Pred úplným zmrazením nezabudnite vopchať do nanukov paličky.
Tip: Ak chcete smotanovejšiu hustú zmrzlinu, použite namiesto mlieka šľahačku a jogurty vyberajte tiež husté smotanové. Naopak, ak chcete viac ovocnú dreň, vynechajte mlieko alebo jogurt a doplňte recept o ďalšiu šálku ovocia.