Jednoduchá cuketová polievka
suroviny na 4 - 6 porcie
- 1 veľká cuketa
- 1 cibuľa
- 2 PL oleja
- 2 - 3 strúčiky cesnaku
- 400 ml zeleninového vývaru
- bylinky podľa chuti (oregano, bazalka, tymian...)
- muškátový oriešok
- soľ, mleté čierne korenie
- biely jogurt alebo kyslá smotana
Cuketu umyte rozkrájajte na kocky alebo ju nastrúhajte na hrubom strúhadle. V hrnci rozohrejte olej a opražte na ňom na kocky pokrájanú cibuľu do zlatohneda. Pridajte cuketu a prelisovaný cesnak, krátko orestujte a podlejte vývarom. Dochuťte korením, bylinkami a soľou a prikryté varte do mäkka.
Ak chcete hrudky nemusíte polievku ani mixovať. Ak chcete jemnú konzistenciu, na záver ju rozmixujte. Do celej polievky môžete primiešať jogurt alebo smotanu, alebo si ich nechať na záverečné dozdobenie každej porcie zvlášť.
Tip: Polievka chutí výborne ako za horúca, tak za studena. Môžete ju dozdobiť opraženou slaninou alebo pečivom, či dokonca opečenými kolieskami cukiet. Zahustiť ju môžete rozvareným zemiakom.