Rybky na ihle
suroviny na 4 porcie
- 12 čerstvých sardiniek
- 4 PL olivového oleja
- morská soľ
- mleté čierne korenie
- šťava z jedného citróna
- vo vode predmočené špajdle
Sardinkám odrežte hlavy a vypitvajte ich. Vyumývajte ich pod tečúcou vodou. Zmiešajte citrónovú šťavu s olivovým olejom, sardinky v miske pofŕkajte a prstami šťavu po nich rozotrite. Nakoniec ich nasoľte, okoreňte a ponapichujte na špajdle. Pečte v grile 3 - 5 minút z každej strany. Aby sa nelepili o grilovaciu mriežku, je lepšie ich piecť na grilovacej panvici s dierkami alebo na hliníkovej tácke tak, aby sa špajdľami držali vo vzduchu na jednej i druhej strane panvice. Servírujte s čerstvou zeleninou a citrónovou šťavou.
Tip: Milovníci rýb ocenia jednoduchosť chutí. Zvýrazniť toto jedlo môže veľmi pikantná omáčka alebo dresing. Napichané na špajdliach ich môžete aj pariť v bylinkovej pare. Ak nezoženiete čerstvé sardinky, skúste hľadať ančovičky alebo šproty. Ak nemáte vôbec prístup k čerstvým rybám, na špajdliach pripravte odmrazené hoki, ktoré sa na to pre iný typ kostí výborne hodia.