V čom by sme si mali brať príklad zo stredomorskej kuchyne?

Stravovacie návyky v Stredomorí vám dokážu zvýšiť dlhovekosť a zlepšiť zdravotný stav. Inšpirujte sa a obohaťte svoju kuchyňu tými správnymi prísadami.

(Zdroj: NaturaMed Pharmaceuticals)

Ako sa stravujeme my?

Podľa prieskumu Datank pre spoločnosť NaturaMed Pharmaceuticals v bežných dňoch roka dbá na pestrú stravu s dostatkom živín a vitamínov približne štvrtina Slovákov.

Za celkom vyvážený však svoj jedálny lístok považuje len 1 % opýtaných. Prevažná väčšina ľudí (60%) sa zaradila do stredu škály.

Svoj jedálny lístok nepovažuje za predpisový, ale ani vyložene zdravý. K jednostrannému stravovaniu sa priznalo 15% slovenskej populácie. To znamená, že traja ľudia zo sto neriešia, či majú v strave dostatok živín a vitamínov.

Prečo sa stredomorská kuchyňa považuje za zdravú?

Stravovacie návyky prislúchajúce tomuto typu kuchyne boli takto pôvodne označované na území Kréty a južného Talianska.

„Štúdia siedmich štátov“ odštartovala v roku 1960 a priniesla zistenie, že ľudia, ktorí konzumujú stredomorskú stravu sa v dobrej kondícii dožívajú vyššieho veku a majú nižšie riziko výskytu civilizačných chorôb, akými sú obezita, hypertenzia, srdcovo-cievne ochorenia či cukrovka.

Základom ich stravy sú polysacharidy a vlákina – obilniny, zelenina, strukoviny, ovocie, ale aj mononenasýtené mastné kyseliny – olivový olej a kvalitné bielkoviny – ryby, hydina, kyslomliečne výrobky a syry.

Zloženie stredomorského jedálneho lístka:

  • denná konzumácia mlieka a kyslomliečnych výrobkov
  • preferencia celozrnných obilnín
  • vysoká spotreba zeleniny, ovocia, strukovín
  • olivový olej – zdroj mononenasýtených omega9 mastných kyselín
  • vysoká spotreba rýb - zdroj polynenasýtených esenciálnych omega-3 mastných kyselín
  • preferencia hydiny
  • nižší konzum bravčoviny a mäsových výrobkov
  • konzumácia stolového vína s obsahom flavonoidov
  • preferovanie potravín z domácich zdrojov so zárukou čerstvosti a optimálnej zrelosti

Čím by nás malo Stredomorie v stravovaní inšpirovať?

  • zvýšiť spotrebu zeleniny, ovocia a strukovín – spotreba je stále deficitná
  • používať kvalitné jednodruhové oleje určené pre teplú alebo studenú kuchyňu
  • dbať na aktívny pohyb, pobyt na slnku
  • Zvýšiť spotrebu kvalitných, čerstvých rýb (v porovaní so Španielskom, ktorého priemerná spotreba na človeka za rok je 45 kg, Slovák za rok spotrebuje 5 až 10 kg rýb)
    1. správne ryby pripravovať
    2. aktívne vyhľadávať recepty
    3. konzumovať radšej čerstvé než mrazené ryby

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  2. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  3. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  4. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  5. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti
  6. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  7. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  8. Union ponúka množstvo výhod pre deti aj matky
  9. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno
  10. Dana Kleinert sa vzdáva v prospech zmeny v Starom Meste
  1. Virtuálne sídlo v Bratislave
  2. Dovolenka snov či chladnička plná jedla? Oslavujte s BILLA
  3. Bardejov by mal byť konečne nezávislý
  4. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom
  5. Zuzana Žirková: Šport v meste je v polčase rozpadu
  6. Čo nemôžete zaregistrovať ako ochrannú známku?
  7. Potrebujete ochrannú známku pre Váš produkt ?
  8. Netrestajme tých, čo mestu šetria čas a peniaze
  9. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu
  10. Z lesa si našla cestu do útulku, na nový domov ale stále čaká
  1. OLED televízory sú ohrozené vypálením obrazu 17 469
  2. Stíhame napredovať s technológiami? Môže už byť neskoro 12 991
  3. Kvíz o zatepľovaní zvládne iba odborník. Trúfate si? 12 492
  4. Koho výrobky naozaj kupujete v McDonald's? 9 751
  5. Reportáž: Ako sa vyrába slovenské akostné víno 9 192
  6. Bezpečné bývanie pre rodiny s deťmi? Na toto nezabudnite 8 601
  7. Koľko minút pracujeme na jednu kávu či novú kuchyňu? 7 314
  8. Karibik aj Európa: Plavte sa za dobrodružstvom 7 294
  9. Zaúča výčapníkov vo svete: Odfláknuté pivo zákazník vycíti 6 432
  10. Pokazila sa Vám práčka či chladnička? Nevolajte opravára! 4 963

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Šéf Reportérov: Otázky na Kočnera podráždili Fica aj Sulíka

Nebojím sa žalôb, tvrdí šéf Reportérov RTVS Vincent Štofaník.

Píše Petr Kocina

Podvody so záverečnými prácami sa vymkli kontrole

Kauza Dankovej práce je takou hanbou, pri ktorej sa ťažko hľadajú paralely.

PRIMÁR

Záchranár: Aj samotné stláčanie hrudníka dokáže zachrániť život

Rozhovor s prezidentom Červeného kríža.

ČESKOSLOVENSKÍ LEGIONÁRI

V zákopoch i na železnici. Legionári krstili republiku krvou

Československí vojaci sa postarali aj o výnimočnú epizódu 1. svetovej vojny.

Neprehliadnite tiež

Ako stromy ozdravujú telo a planétu

O 20. októbri sa hovorí aj ako o medzinárodnom dni stromov.

Lenka Vavrinčíková: Začala som od piky a som za to vďačná

Kariéra moderátorky ju paradoxne priviedla aj k ďalšej vášni, tancu.