V čom by sme si mali brať príklad zo stredomorskej kuchyne?

Stravovacie návyky v Stredomorí vám dokážu zvýšiť dlhovekosť a zlepšiť zdravotný stav. Inšpirujte sa a obohaťte svoju kuchyňu tými správnymi prísadami.

(Zdroj: NaturaMed Pharmaceuticals)

Ako sa stravujeme my?

Podľa prieskumu Datank pre spoločnosť NaturaMed Pharmaceuticals v bežných dňoch roka dbá na pestrú stravu s dostatkom živín a vitamínov približne štvrtina Slovákov.

Za celkom vyvážený však svoj jedálny lístok považuje len 1 % opýtaných. Prevažná väčšina ľudí (60%) sa zaradila do stredu škály.

Svoj jedálny lístok nepovažuje za predpisový, ale ani vyložene zdravý. K jednostrannému stravovaniu sa priznalo 15% slovenskej populácie. To znamená, že traja ľudia zo sto neriešia, či majú v strave dostatok živín a vitamínov.

Prečo sa stredomorská kuchyňa považuje za zdravú?

Stravovacie návyky prislúchajúce tomuto typu kuchyne boli takto pôvodne označované na území Kréty a južného Talianska.

„Štúdia siedmich štátov“ odštartovala v roku 1960 a priniesla zistenie, že ľudia, ktorí konzumujú stredomorskú stravu sa v dobrej kondícii dožívajú vyššieho veku a majú nižšie riziko výskytu civilizačných chorôb, akými sú obezita, hypertenzia, srdcovo-cievne ochorenia či cukrovka.

Základom ich stravy sú polysacharidy a vlákina – obilniny, zelenina, strukoviny, ovocie, ale aj mononenasýtené mastné kyseliny – olivový olej a kvalitné bielkoviny – ryby, hydina, kyslomliečne výrobky a syry.

Zloženie stredomorského jedálneho lístka:

  • denná konzumácia mlieka a kyslomliečnych výrobkov
  • preferencia celozrnných obilnín
  • vysoká spotreba zeleniny, ovocia, strukovín
  • olivový olej – zdroj mononenasýtených omega9 mastných kyselín
  • vysoká spotreba rýb - zdroj polynenasýtených esenciálnych omega-3 mastných kyselín
  • preferencia hydiny
  • nižší konzum bravčoviny a mäsových výrobkov
  • konzumácia stolového vína s obsahom flavonoidov
  • preferovanie potravín z domácich zdrojov so zárukou čerstvosti a optimálnej zrelosti

Čím by nás malo Stredomorie v stravovaní inšpirovať?

  • zvýšiť spotrebu zeleniny, ovocia a strukovín – spotreba je stále deficitná
  • používať kvalitné jednodruhové oleje určené pre teplú alebo studenú kuchyňu
  • dbať na aktívny pohyb, pobyt na slnku
  • Zvýšiť spotrebu kvalitných, čerstvých rýb (v porovaní so Španielskom, ktorého priemerná spotreba na človeka za rok je 45 kg, Slovák za rok spotrebuje 5 až 10 kg rýb)
    1. správne ryby pripravovať
    2. aktívne vyhľadávať recepty
    3. konzumovať radšej čerstvé než mrazené ryby

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Najkrajšie americké národné parky
  2. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  3. Keď Slováci krotia morský vietor
  4. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  5. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov
  6. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000 €
  7. Robila som domáci džem z ovocia z Kauflandu. Ako to dopadlo?
  8. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií
  9. Vizuálny smog je problém
  10. Reportáž: Na Záhorí vyrábajú svetové omietky
  1. Najkrajšie americké národné parky
  2. Podceňovať skúšobné jazdy sa pri výbere vozidla neoplatí
  3. Slováci nakupujú viac slovenskej zeleniny a ovocia ako vlani
  4. Plánovaním financií vás ani prísnejšie podmienky nezaskočia
  5. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  6. HB Reavis rozširuje svoje portfólio v Londýne už o piaty projekt
  7. Keď Slováci krotia morský vietor
  8. Ochrana pred tropickou horúčavou
  9. Pivovar Šariš investoval do kultúry
  10. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  1. Najkrajšie americké národné parky 14 481
  2. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov 11 277
  3. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií 6 957
  4. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 € 3 385
  5. Vizuálny smog je problém 3 004
  6. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate 2 880
  7. Najvýhodnejšia dovolenka v Tatrách a Liptove 2 764
  8. Keď Slováci krotia morský vietor 2 588
  9. Volkswagen Arteon spája limuzínu s rodinou 1 445
  10. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000 € 1 247

Hlavné správy zo Sme.sk

AUTORSKÁ STRANA PETRA FUKATSCHA

Prvý raz som začul streľbu naostro. Aké to bolo v auguste 1968

Mal som strach.

DOMOV

Ako unesený Than posielal odkazy domov

Unesený Than posielal odkazy cez facebook.

Neprehliadnite tiež

Menej počúvajú a neveria v bolesť. Lekári liečia inak ako lekárky

Ženy počúvajú tri minúty, muži sotva jednu.

Prečo je ťažké prijať v živote zlyhania a ako nás môžu posúvať

Psychologička vysvetľuje, ako treba pristupovať k neúspechu.

Ako rozhýbať deti vo svete moderných technológií

Rodič musí byť dobrým pozorovateľom.