SME
Piatok, 21. február, 2020 | Meniny má Eleonóra

V čom by sme si mali brať príklad zo stredomorskej kuchyne?

Stravovacie návyky v Stredomorí vám dokážu zvýšiť dlhovekosť a zlepšiť zdravotný stav. Inšpirujte sa a obohaťte svoju kuchyňu tými správnymi prísadami.

(Zdroj: NaturaMed Pharmaceuticals)

Ako sa stravujeme my?

Podľa prieskumu Datank pre spoločnosť NaturaMed Pharmaceuticals v bežných dňoch roka dbá na pestrú stravu s dostatkom živín a vitamínov približne štvrtina Slovákov.

Za celkom vyvážený však svoj jedálny lístok považuje len 1 % opýtaných. Prevažná väčšina ľudí (60%) sa zaradila do stredu škály.

Svoj jedálny lístok nepovažuje za predpisový, ale ani vyložene zdravý. K jednostrannému stravovaniu sa priznalo 15% slovenskej populácie. To znamená, že traja ľudia zo sto neriešia, či majú v strave dostatok živín a vitamínov.

Prečo sa stredomorská kuchyňa považuje za zdravú?

Stravovacie návyky prislúchajúce tomuto typu kuchyne boli takto pôvodne označované na území Kréty a južného Talianska.

„Štúdia siedmich štátov“ odštartovala v roku 1960 a priniesla zistenie, že ľudia, ktorí konzumujú stredomorskú stravu sa v dobrej kondícii dožívajú vyššieho veku a majú nižšie riziko výskytu civilizačných chorôb, akými sú obezita, hypertenzia, srdcovo-cievne ochorenia či cukrovka.

Základom ich stravy sú polysacharidy a vlákina – obilniny, zelenina, strukoviny, ovocie, ale aj mononenasýtené mastné kyseliny – olivový olej a kvalitné bielkoviny – ryby, hydina, kyslomliečne výrobky a syry.

Zloženie stredomorského jedálneho lístka:

  • denná konzumácia mlieka a kyslomliečnych výrobkov
  • preferencia celozrnných obilnín
  • vysoká spotreba zeleniny, ovocia, strukovín
  • olivový olej – zdroj mononenasýtených omega9 mastných kyselín
  • vysoká spotreba rýb - zdroj polynenasýtených esenciálnych omega-3 mastných kyselín
  • preferencia hydiny
  • nižší konzum bravčoviny a mäsových výrobkov
  • konzumácia stolového vína s obsahom flavonoidov
  • preferovanie potravín z domácich zdrojov so zárukou čerstvosti a optimálnej zrelosti

Čím by nás malo Stredomorie v stravovaní inšpirovať?

  • zvýšiť spotrebu zeleniny, ovocia a strukovín – spotreba je stále deficitná
  • používať kvalitné jednodruhové oleje určené pre teplú alebo studenú kuchyňu
  • dbať na aktívny pohyb, pobyt na slnku
  • Zvýšiť spotrebu kvalitných, čerstvých rýb (v porovaní so Španielskom, ktorého priemerná spotreba na človeka za rok je 45 kg, Slovák za rok spotrebuje 5 až 10 kg rýb)
    1. správne ryby pripravovať
    2. aktívne vyhľadávať recepty
    3. konzumovať radšej čerstvé než mrazené ryby

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Trnavská univerzita je kvalitou v popredí
  2. Viete aké je študentské mesto na Slovensku?
  3. Zvažujete štúdium? A prečo nie v Prahe?
  4. Slovensko potrebuje dezinFicovať
  5. Objavte najkrajšie zastávky na ceste po temperamentnej Andalúzii
  6. SME.sk môžete teraz čítať 30 dní úplne zadarmo
  7. Ako si prepojiť auto so smartfónom?
  8. Kto bude ďalší? Hľadajte s nami Učiteľa Slovenska
  9. Potraviny išli ľuďom v núdzi, uvarili 4,7 milióna porcií jedál
  10. Strávte Veľkú noc inak. Cestujte za dobrodružstvom
  1. Trnavská univerzita je kvalitou v popredí
  2. Zvažujete štúdium? A prečo nie v Prahe?
  3. Viete aké je študentské mesto na Slovensku?
  4. Objavte najkrajšie zastávky na ceste po temperamentnej Andalúzii
  5. Slovensko potrebuje dezinFicovať
  6. Naštartuj svoju budúcnosť na EkF TUKE
  7. Ktorá farba je tá tvoja?
  8. Maturuješ a hľadáš kam na vysokú?
  9. ... viac ako vzdelanie
  10. Študuj matematiku, fyziku a informatiku v Prahe
  1. Strávte Veľkú noc inak. Cestujte za dobrodružstvom 11 430
  2. Vyrábali kozmetiku, o ktorú nebol záujem. Napriek tomu prerazili 8 528
  3. Viete aký dôchodok budete mať? Radšej si ho vypočítajte 8 184
  4. SME.sk môžete teraz čítať 30 dní úplne zadarmo 7 562
  5. Mexiko, Maldivy či Maurícius. Kam ísť za TOP exotikou v zime? 6 295
  6. Darujte od srdca pre rozum 5 514
  7. Bytová kríza. Ako na daňové priznanie? Kam investovať? 5 300
  8. SME proti extrémizmu na školách 5 138
  9. Peniaze z poistky môžete dostať rýchlejšie. Poradíme vám ako 4 867
  10. Iná tvár Turecka: Oplatí sa navštíviť Severný Cyprus? 4 826

Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Beaty Balogovej

Dva roky po: Vražda presiakla aj do nášho jazyka

Slová Brucho, volavka či paparazzovanie už nikdy nebudú znieť ako pred vraždou.

Ján a Martina.
Dobré ráno

Dobré ráno: Dva roky po vražde rozplietame mafiánsky štát

Novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenicu zavraždili pred dvomi rokmi.

Podcast Dobré Ráno.
Českí dokumentaristi Vít Klusák a Barbora Chalupová.