SME

V čom by sme si mali brať príklad zo stredomorskej kuchyne?

Stravovacie návyky v Stredomorí vám dokážu zvýšiť dlhovekosť a zlepšiť zdravotný stav. Inšpirujte sa a obohaťte svoju kuchyňu tými správnymi prísadami.

(Zdroj: NaturaMed Pharmaceuticals)

Ako sa stravujeme my? Podľa prieskumu Datank pre spoločnosť NaturaMed Pharmaceuticals v bežných dňoch roka dbá na pestrú stravu s dostatkom živín a vitamínov približne štvrtina Slovákov.

Za celkom vyvážený však svoj jedálny lístok považuje len 1 % opýtaných. Prevažná väčšina ľudí (60%) sa zaradila do stredu škály.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Svoj jedálny lístok nepovažuje za predpisový, ale ani vyložene zdravý. K jednostrannému stravovaniu sa priznalo 15% slovenskej populácie. To znamená, že traja ľudia zo sto neriešia, či majú v strave dostatok živín a vitamínov.

SkryťVypnúť reklamu

Prečo sa stredomorská kuchyňa považuje za zdravú? Stravovacie návyky prislúchajúce tomuto typu kuchyne boli takto pôvodne označované na území Kréty a južného Talianska.

„Štúdia siedmich štátov“ odštartovala v roku 1960 a priniesla zistenie, že ľudia, ktorí konzumujú stredomorskú stravu sa v dobrej kondícii dožívajú vyššieho veku a majú nižšie riziko výskytu civilizačných chorôb, akými sú obezita, hypertenzia, srdcovo-cievne ochorenia či cukrovka.

Základom ich stravy sú polysacharidy a vlákina – obilniny, zelenina, strukoviny, ovocie, ale aj mononenasýtené mastné kyseliny – olivový olej a kvalitné bielkoviny – ryby, hydina, kyslomliečne výrobky a syry.

Zloženie stredomorského jedálneho lístka: denná konzumácia mlieka a kyslomliečnych výrobkov preferencia celozrnných obilnín vysoká spotreba zeleniny, ovocia, strukovín olivový olej – zdroj mononenasýtených omega9 mastných kyselín vysoká spotreba rýb - zdroj polynenasýtených esenciálnych omega-3 mastných kyselín preferencia hydiny nižší konzum bravčoviny a mäsových výrobkov konzumácia stolového vína s obsahom flavonoidov preferovanie potravín z domácich zdrojov so zárukou čerstvosti a optimálnej zrelosti

SkryťVypnúť reklamu

Čím by nás malo Stredomorie v stravovaní inšpirovať? zvýšiť spotrebu zeleniny, ovocia a strukovín – spotreba je stále deficitná používať kvalitné jednodruhové oleje určené pre teplú alebo studenú kuchyňu dbať na aktívny pohyb, pobyt na slnku Zvýšiť spotrebu kvalitných, čerstvých rýb (v porovaní so Španielskom, ktorého priemerná spotreba na človeka za rok je 45 kg, Slovák za rok spotrebuje 5 až 10 kg rýb) správne ryby pripravovať aktívne vyhľadávať recepty konzumovať radšej čerstvé než mrazené ryby

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 9 026
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 626
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 871
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 673
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 290
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 843
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 268
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 142
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 215
  2. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 336
  3. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 8 309
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 290
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 886
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 791
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 028
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 574
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu