SME
Streda, 16. október, 2019 | Meniny má Vladimíra

V čom by sme si mali brať príklad zo stredomorskej kuchyne?

Stravovacie návyky v Stredomorí vám dokážu zvýšiť dlhovekosť a zlepšiť zdravotný stav. Inšpirujte sa a obohaťte svoju kuchyňu tými správnymi prísadami.

(Zdroj: NaturaMed Pharmaceuticals)

Ako sa stravujeme my?

Podľa prieskumu Datank pre spoločnosť NaturaMed Pharmaceuticals v bežných dňoch roka dbá na pestrú stravu s dostatkom živín a vitamínov približne štvrtina Slovákov.

Za celkom vyvážený však svoj jedálny lístok považuje len 1 % opýtaných. Prevažná väčšina ľudí (60%) sa zaradila do stredu škály.

Svoj jedálny lístok nepovažuje za predpisový, ale ani vyložene zdravý. K jednostrannému stravovaniu sa priznalo 15% slovenskej populácie. To znamená, že traja ľudia zo sto neriešia, či majú v strave dostatok živín a vitamínov.

Prečo sa stredomorská kuchyňa považuje za zdravú?

Stravovacie návyky prislúchajúce tomuto typu kuchyne boli takto pôvodne označované na území Kréty a južného Talianska.

„Štúdia siedmich štátov“ odštartovala v roku 1960 a priniesla zistenie, že ľudia, ktorí konzumujú stredomorskú stravu sa v dobrej kondícii dožívajú vyššieho veku a majú nižšie riziko výskytu civilizačných chorôb, akými sú obezita, hypertenzia, srdcovo-cievne ochorenia či cukrovka.

Základom ich stravy sú polysacharidy a vlákina – obilniny, zelenina, strukoviny, ovocie, ale aj mononenasýtené mastné kyseliny – olivový olej a kvalitné bielkoviny – ryby, hydina, kyslomliečne výrobky a syry.

Zloženie stredomorského jedálneho lístka:

  • denná konzumácia mlieka a kyslomliečnych výrobkov
  • preferencia celozrnných obilnín
  • vysoká spotreba zeleniny, ovocia, strukovín
  • olivový olej – zdroj mononenasýtených omega9 mastných kyselín
  • vysoká spotreba rýb - zdroj polynenasýtených esenciálnych omega-3 mastných kyselín
  • preferencia hydiny
  • nižší konzum bravčoviny a mäsových výrobkov
  • konzumácia stolového vína s obsahom flavonoidov
  • preferovanie potravín z domácich zdrojov so zárukou čerstvosti a optimálnej zrelosti

Čím by nás malo Stredomorie v stravovaní inšpirovať?

  • zvýšiť spotrebu zeleniny, ovocia a strukovín – spotreba je stále deficitná
  • používať kvalitné jednodruhové oleje určené pre teplú alebo studenú kuchyňu
  • dbať na aktívny pohyb, pobyt na slnku
  • Zvýšiť spotrebu kvalitných, čerstvých rýb (v porovaní so Španielskom, ktorého priemerná spotreba na človeka za rok je 45 kg, Slovák za rok spotrebuje 5 až 10 kg rýb)
    1. správne ryby pripravovať
    2. aktívne vyhľadávať recepty
    3. konzumovať radšej čerstvé než mrazené ryby

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Čo na aute vymyslela žena a čo výrobca telefónov?
  2. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant
  3. Kedy je správny čas nasťahovať sa do novostavby?
  4. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci
  5. Podnikateľský úver, s ktorým ušetríte
  6. Týmto trikom sa dajú v aute umiestniť tri autosedačky
  7. Aj s SUV môžete jazdiť ekologicky a ekonomicky
  8. Ojazdené pneumatiky odovzdajte, šetríte tak životné prostredie
  9. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope
  10. Nestarnú, ale dozrievajú
  1. Ojazdené pneumatiky odovzdajte, šetríte tak životné prostredie
  2. Kedy je správny čas nasťahovať sa do novostavby?
  3. P3 začína na východe Slovenska s výstavbou parku
  4. Zľavnené študentské lístky na dopravu s ISIC už aj cez mobil
  5. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope
  6. Kto vyhrá súboj medzi prírodnými a syntetickými diamantmi?
  7. Otvorenie nového sídla DELTA sprevádzala virtuálna realita
  8. Podnikateľský úver, s ktorým ušetríte
  9. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 %
  10. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie
  1. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 13 401
  2. Čo všetko dnes majú deti v mobiloch? Boli by ste prekvapení 12 931
  3. Čo na aute vymyslela žena a čo výrobca telefónov? 12 602
  4. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci 10 347
  5. Luxusný hybrid za 22 900 eur. Nadpriemerný už v základnej výbave 10 322
  6. Lidl je odteraz všade! Vitajte v Lidl e-shope 10 140
  7. Týmto trikom sa dajú v aute umiestniť tri autosedačky 9 994
  8. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant 9 327
  9. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie 8 938
  10. Vyrába koláče pre celiatikov. Najobľúbenejšie zákusky prekvapia 8 816

Hlavné správy zo Sme.sk

Súd vypočúval Bašternákovu správkyňu, riešili aj skrytý majetok

Sudkyňa, ktorá konkurz dozoruje, povedala viacero nových informácií.

Ladislav Bašternák
Dobré ráno

Dobré ráno: Voľby ukázali, že ani Orbán nie je večný

Voľby v Poľsku a Maďarsku ukázali rozdelené krajiny.

Podcast Dobré Ráno
McDonald´s otvoril v Petržalke.
Stĺpček Petra Schutza

Správkyňa a bašternákovská epizóda

Keď sa povie Bašternák, nejaké nové zverstvo sa vkráda do myslí okamžite.

Komentátor SME Peter Schutz.

Neprehliadnite tiež

Osobitná spravodajkyňa OSN upozornila na pôrodnícke násilie, spomína aj Slovensko

Keď z pôrodov robíme tabu, umožňujeme, aby porušovanie práv pokračovalo.

Ilustračné foto.

Mary Elizabeth Winstead: Ženy nemusia byť ako muži, aby boli silné

Herečka bojuje proti kultu krásy v Hollywoode

Módna prehliadka Victoria's Secret.