V čom by sme si mali brať príklad zo stredomorskej kuchyne?

Stravovacie návyky v Stredomorí vám dokážu zvýšiť dlhovekosť a zlepšiť zdravotný stav. Inšpirujte sa a obohaťte svoju kuchyňu tými správnymi prísadami.

(Zdroj: NaturaMed Pharmaceuticals)

Ako sa stravujeme my?

Podľa prieskumu Datank pre spoločnosť NaturaMed Pharmaceuticals v bežných dňoch roka dbá na pestrú stravu s dostatkom živín a vitamínov približne štvrtina Slovákov.

Za celkom vyvážený však svoj jedálny lístok považuje len 1 % opýtaných. Prevažná väčšina ľudí (60%) sa zaradila do stredu škály.

Svoj jedálny lístok nepovažuje za predpisový, ale ani vyložene zdravý. K jednostrannému stravovaniu sa priznalo 15% slovenskej populácie. To znamená, že traja ľudia zo sto neriešia, či majú v strave dostatok živín a vitamínov.

Prečo sa stredomorská kuchyňa považuje za zdravú?

Stravovacie návyky prislúchajúce tomuto typu kuchyne boli takto pôvodne označované na území Kréty a južného Talianska.

„Štúdia siedmich štátov“ odštartovala v roku 1960 a priniesla zistenie, že ľudia, ktorí konzumujú stredomorskú stravu sa v dobrej kondícii dožívajú vyššieho veku a majú nižšie riziko výskytu civilizačných chorôb, akými sú obezita, hypertenzia, srdcovo-cievne ochorenia či cukrovka.

Základom ich stravy sú polysacharidy a vlákina – obilniny, zelenina, strukoviny, ovocie, ale aj mononenasýtené mastné kyseliny – olivový olej a kvalitné bielkoviny – ryby, hydina, kyslomliečne výrobky a syry.

Zloženie stredomorského jedálneho lístka:

  • denná konzumácia mlieka a kyslomliečnych výrobkov
  • preferencia celozrnných obilnín
  • vysoká spotreba zeleniny, ovocia, strukovín
  • olivový olej – zdroj mononenasýtených omega9 mastných kyselín
  • vysoká spotreba rýb - zdroj polynenasýtených esenciálnych omega-3 mastných kyselín
  • preferencia hydiny
  • nižší konzum bravčoviny a mäsových výrobkov
  • konzumácia stolového vína s obsahom flavonoidov
  • preferovanie potravín z domácich zdrojov so zárukou čerstvosti a optimálnej zrelosti

Čím by nás malo Stredomorie v stravovaní inšpirovať?

  • zvýšiť spotrebu zeleniny, ovocia a strukovín – spotreba je stále deficitná
  • používať kvalitné jednodruhové oleje určené pre teplú alebo studenú kuchyňu
  • dbať na aktívny pohyb, pobyt na slnku
  • Zvýšiť spotrebu kvalitných, čerstvých rýb (v porovaní so Španielskom, ktorého priemerná spotreba na človeka za rok je 45 kg, Slovák za rok spotrebuje 5 až 10 kg rýb)
    1. správne ryby pripravovať
    2. aktívne vyhľadávať recepty
    3. konzumovať radšej čerstvé než mrazené ryby

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  2. Jedli ste už ružovú čokoládu?
  3. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  4. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  5. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne
  6. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny
  7. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur
  8. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii
  9. Audi Q3 druhej generácie: akcia na úvod
  10. Sviatky a voľné dni 2019: Využite ich naplno a oddychujte viac
  1. Rok 2019: Začína sa éra informačného osvietenstva
  2. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny
  3. Pozvánka na udeľovanie ceny – ABF Slovakia Bakalár 2018
  4. Jedli ste už ružovú čokoládu?
  5. Deň otvorených dverí Stavebnej fakulty STU
  6. Hlas Schwarzeneggera v autokameře Mio MiVue J85 WiFi vás ochrání
  7. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom
  8. Dobrým anjelom aj vďaka pár klikom na Instagrame
  9. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne
  10. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny
  1. Obrovské zľavy na skladové Volkswageny 14 361
  2. Iba dnes: Ročné predplatné SME.sk za mimoriadnu cenu 26 eur 11 953
  3. Maurícius, Maldivy, Thajsko. Plavte sa po Indickom oceáne a Ázii 9 923
  4. Sviatky a voľné dni 2019: Využite ich naplno a oddychujte viac 9 216
  5. Slováci ako prví precestujú 7 divov sveta privátnym lietadlom 6 042
  6. Hodnotenie profesionála: Aká je dovolenka v Ománe? 5 383
  7. Tipy, kam so školákmi na dovolenku cez jarné prázdniny 5 228
  8. Odhadovaný výnos 7,5 % ročne 4 176
  9. Jedli ste už ružovú čokoládu? 3 595
  10. Zrážka s lyžiarom na svahu Vás môže vyjsť poriadne draho 3 044

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Únik chemikálií nepotvrdili. Čo sa stalo na stavenisku R7 pri Blatnej (otázky a odpovede)

Merania hasičov a chemikov nebezpečné látky nepotvrdili.

KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

Teraz Šefčoviča nastrkajú všade

Do prezidentskej zápletky už chýba len Danko.

KOMENTÁRE

Dostali sme sa do civilizačnej pasce (píše Michal Havran)

Zostaneme opäť sami, rozhádaní s našimi spojencami, bez plánu a peňazí.

Neprehliadnite tiež