SME

Uhlie, plyn alebo elektrina? Aký spôsob grilovania je ten váš?

Prenikavá vôňa pečeného mäsa, sálajúca žiara rozpálených roštov a uvoľnená atmosféra, pri ktorej nik nehľadí na hodinky.

(Zdroj: MG)

Grilovačka vo dvore je nielen koníčkom pri ktorom si mnohí dokážeme oddýchnuť po rušnom týždni, ale aj kulinárskym dobrodružstvom.

Vo chvíli, keď príde na rošt mäso, zelenina a hoci aj kysnuté cesto, klobásky odchádzajú definitívne bokom. Gril sa tak stáva plnohodnotnou kuchyňou pod holým nebom. So všetkým, čo k „barbecue“ kultu patrí.

Plynový gril je raketa všedného dňa

Otočíte ventilom na fľaši, zatlačíte gombičku priezoelektrického zapaľovača a pustíte všetky horáky grilu naplno. Od tejto chvíle ručička teplomera stúpa raketovým tempom. Netrvá viac ako päť minút, kým sa liatinové rošty rozhorúčia a pod vekom stúpne teplota takmer na 250 °C. Jedným slovom, grilovačka sa začína na počkanie.

Ak je takýto gril v pohotovosti na drevenej terase, príležitosť pre príjemné posedenie prichádza každú chvíľu. V sobotu ráno si užijete na panvici pražené vajíčka so slaninou a fazuľkou v paradajkovej omáčke, po dni strávenom v práci dvorom zavoňajú lievance a ak príde na večeru s priateľmi, na rošte sa pražia plátky prerasteného bôčika povedľa baklažánu a cukiet.

Je to grilovačka, ktorá sa zaobíde bez rituálnych príprav a gril v nej zohráva rovnakú úlohu ako sporák v kuchyni. Táto pôžitkárska kulinária je natoľko pohodlná, že neraz poslúži gril i na to, aby ste si v ňom ohriali to, čo ste v ňom ugrilovali včera večer. Má to svoje jedinečné čaro.

Ak však príde na objavovanie jeho možností, pod rozmerným vekom upečie i tri kurčatá v celku, štefanskú fašírku alebo hovädziu pečienku. S priamym ohrevom pod roštom, alebo nepriamym sálaním tepla z bočných horákov. Je to gril všedného dňa, okolo ktorého sa môže točiť život v celej sezóne.

Plynový gril má zvyčajne podobu veľkého vozíka na kolieskach s výklopným vekom, ktorý s tromi či viacerými horákmi pripomína výbavu záhradnej reštaurácie. Hoci sa do neho vmestí tucet porcií, rovnaký výkon podá i pri dvoch či troch.

Takým je aj Hornbach Tenneker TG-3 (449€), ktorý sme v priebehu 30 minút poskladali zo škatule aby sme ho sprevádzkovali na drevenej terase. S ťažkými liatinovými roštami si trúfne aj na steak z drahého odležaného mäsa a nechýba mu ani pridvihnutá polička, pre teplovzdušné pečenie bez straty šťavy. Nebuďte z predsudkov namrzení z toho, že grilovaniu na plyne chýba aróma. Tuky a šťavy stekajú cez rošt na horúce kryty horákov, kde sa koncentrujú vône a nabíjajú vzduch prenikavou arómou grilovačky.

Údržba je v sezóne nenáročná. Všetko sa dá vypáliť plameňom a tuky sa zbierajú v miske pod grilom. Keď však príde pozdná jeseň, všetko treba vyumývať a vyčistiť, aby si smaltované plechy udržali svoju kondičku. Obzvlášť najspodnejší z plechov dvojitého dňa, ktorý zvykne hrdzavieť.

Plynové grilovanie je bez drahého paliva. Veľkú fľašu plynu vám naplnia za 15 eur a za sezónu ich neminiete viac ako dve či tri.

Zážitkové grilovanie na uhlí

Celkom iná atmosféra prichádza vo chvíli, ak sa ide grilovať na uhlí. Najlepšie vo veľkom kotlovom grile s vekom. Bez pochýb ju možno nazvať zážitkovou, pretože všetko sa točí okolo zručnosti, skúseností a prefíkaných trikov.

Takáto grilovačka sa neraz začína skôr, ako sa rozhorí plameň zápalky. Mäso sa melie, krája, ochucuje, marinuje, necháva odležať či ohrieva na izbovú teplotu. Pripravujú sa šaláty, dresingy a pečivo, vďaka ktorým bude mať grilovačka tú správnu atmosféru. Hoci všetci už nedočkavo hľadia na hodinky a zbiehajú sa im slinky, všetko ide svojim pohodovým, oddychovým tempom.

Najprv škrtne zápalka, aby odovzdala svoju horúčosť bielej kocke podpaľovača, ktorá v priebehu desiatky minút rozhorúči drevené uhlie alebo brikety v zapaľovacom komíne. Keď všade cítiť vôňu tlejúcich uhlíkov a prvý páper popola vyletí do vzduchu, začnú sa diať vážne veci.

Najprv sa strojí ohnisko, potom zahrkoce miska plniaca sa vodou, zašramotí rošt a veko dosadne na gril dovtedy, kým teplomer neukáže svojou ručičkou povel na nakladanie surovín. Všetko sa ukladá na rošt s precíznou presnosťou a po ruke je aj zapichovací teplomer, aj kopa pomôcok. Pretože iba pod zručným dohľadom grilmajstra sa čerstvé suroviny premenia na dokonalú barbecue. Niet divu, že takéto grilovanie sa stalo koníčkom nejedného milovníka dobrého jedla.

Niekedy začína rituál za svitu, aby bola pečienka nastrojená na poobedný hodokvas, inokedy na hrubej liatinovej mreži syčia steaky, alebo v liatinovom woku buble ryža so zeleninou a jemnými druhmi mäsa. A ak príde na údenie, či rotisériu s otočným ražňom, akoby sa rozdávali medaily a ocenenia. Trvá celé roky, kým sa všetko vyladí k dokonalosti a vždy sa nájdu nové možnosti, ako zažiť s grilom nové slasti.

Takýto gril nie je iba kotlom na troch nohách s kolieskami, ktorý má zbernú nádobu na popol a veko s teplomerom. Patrí k nemu celá škála príslušenstva šitého na mieru. Tam, kde sa všetko začína roštom, mení sa nádoba za nádobu, pretože každá z nich prináša iný druh pečenia. Spomínal tu niekto pizzu pečenú na horúcom kameni? Áno, aj o tej je reč.

Presne takto vyzerajú naše zážitky s barbecue klasikou – kotlovým grilom Weber MasterTouch GBS 57cm (289€). Dvomi prieduchmi na ňom vždy nastavíte teplotu tak aby nič nepriháralo a keď pohnete pákou na jeho spodku, ramienka zosúvajú popol spod palivového roštu do zberného hrnca. Bez neporiadku, či zložitého čistenia. A keď podvihnete veko, netreba hľadať miesto na jeho odloženie či zavesenie. Po dvoch rolniach skĺzne do bočného držiaku, kde neraz pri priamom grilovaní nad pahrebou vyrába závetrie.

Desiatky drobností sa zlievajú do pohody, pri ktorej uhýbajú všetky tradičné bariéry. Ak ste už na jednoduchom grile s roštom raz spálili mäso na uhoľ a inokedy mali surový stred a prepečené okraje, v kotlovom grile je všetko inak. Ako v kachlicovej peci starej mamy, z ktorej vždy všetko chutí lepšie ako sme zvyknutí. Tak je to aj s ukončením grilovačky. Uzavriete prieduchy, palivo vyhasne a vy ho môžete opäť použiť pri každom grilovaní. Bez strát, vďaka čomu je grilovanie lacné.

Elektrina je klasikou kuchýň

Elektrický gril sa nesnaží konkurovať ani plynu, ani uhliu. Je majstrovským nástrojom s puncom kuchárskych zručností, alebo zábavkou, ktorá spája spoločnosť.

Kontaktný gril, v ktorom sa medzi dve rozpálené dosky zatvárajú suroviny pod rukami kuchára je experesom domácej kuchyne. Medzi platňami syčí zelenina, mleté mäso, plátky i celé časti hydiny. Gril koncentruje chuť a pracuje na kulinárii, ktorá sa blíži tej reštauračnej. Vysokou teplotou a krátkym časom sa snaží zvýrazniť čerstvosť a jedinečnú kvalitu surovín. Nik naň nesmie siahnuť, iba ten kto má na hlave kuchársku čiapku.

Mnohé modely sa spoliehajú na skúsené oko kuchára, nájdu sa však i také, čo sú vyzbrojené senzormi. Vyberiete z ponuky mleté mäso, zavriete dnu hovädzí hamburger a taktovku prevezme gril samotný. Zmeria hrúbku sústa, a už sám hlási, kedy treba s mäsovou porciou von. Ohlási prvý stupeň prepečenia, potom druhý a nakoniec tretí. Každý kus mäsa je na tanieri rovnaký, všetko chutí rovnako v pondelok i sobotu. Tu nie je priestor pre zlyhanie. Tefal OptiGrill GC702D (179 €) je v tomto smere dokonale spoľahlivý i s našimi rezmi mäsa, ktorým chýba odležanie a vyzretie. Neraz sa stáva, že otvorí v domácnostiach gazdinkám oči, keď prezradí, že doterajšie snahy boli pri pečení úzkostlivejšie ako treba. Všetko je zrazu šťavnaté, bez prepečenia. Jednoducho má pre pečenie cit a my sme nenašli vec, s ktorou by si nepodaril. Kiež by takáto automatika bola štandardom.

S touto kategóriu grilov sa spájajú aj rôzne zapekačky, pannini či iné dobroty z krehkého pečiva so zapečenou náplňou. Je to expresná desiata či olovrant, ktorá chutí vo dvore možno ešte o kúsok lepšie ako v kuchyni. Čo by ste povedali na grilovací kútik tohto typu s malou chladničkou pod grilom v rohu záhradného domčeku či altánku?

Spoločenský elektrický gril s rovnou platňou je však z iného súdku. Jeho úlohou je spájať spoločnosť sediacu za stolom, pretože každý si griluje svoje sústo sám. Po vzore fondue, sa vedú tuhé diskusie a každý sa obsluhuje podľa svojho gusta. Neraz sa pri takejto platni presedia celé hodiny a ak príde na rakletovací gril, ten má pre každého i malú panvičku na zapekanie syra a vajíčok.

Neukrivdime však grilom, ktoré po vzore plynových a uhoľných používajú elektrický ohrev pre rovnakú atmosféru, ako ich statní kolegovia. I také sa nájdu v ponuke skúsených výrobcov, ktorí chcú fanúšikom grilovania dopriať všestrannosť.

Atmosféra špekáčikov nezomiera

Hoci v našich dvoroch po desaťročiach izolácie zatiaľ iba budujeme svoju vášeň pre grilovanie, mali by sme sa nadobro zmieriť s tým, že slaninka a špekáčiky patria do batohu na výlety, aby sme si ich opekali nad ohniskom v otvorenej krajine. Tam vyjavia svoje čaro spolu so spomienkami na detstvo a roky minulé, kedy boli pre nás korením uniformnej kulinárie polotovarov, závodných kuchýň a školských jedální.

V knihách našich slovenských klasikov vidíme takúto poživeň skôr pod rukami bačov, drevorubačov, poľovníkov či letujúcich študentov. Páni vychádzajú do prírody na kočoch s piknikovými košíčkami a dekami, robotný ľud zaháňa pri práci v prírode hlad hoci aj švábočkou na pahrebe. Nikde sa neopeká vo dvore, ani sa za opekaním nechodí do prírody.

To však neplatí pre kult turistiky a vychádzok za krásami našich lesov, lúk a scenérií. Najlepšie to azda zaznelo na televíznych obrazovkách v komédii s Homolkovcami v réžii Jaroslava Papouška - „Buřty v lese jsou buřty v lese, to je marný.“

Ba môžeme povedať, že podobný osud možno postihne aj grilovacie klobásky, ktoré sa stali pre nás prestupnou stanicou ku skutočnému grilovaniu so všetkým, čo k nemu patrí. Raz ich odsunieme na plynový gril pre raňajkové menu a nadobro sa oddáme tomu, čo grily skutočne dokážu ponúknuť.

Mimochodom, listovali ste už niekedy kuchárskou knižkou z pera grilmajstrov, ktorá počíta so všetkým od jablkového koláča, cez pečenú hus až po šašlík? Tieto knihy nie sú iba o steakoch a rebierkach. Sú plné inšpirácií, ktoré si môžete vo svojom dvore užiť aj vy.

(mg)

SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  7. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  2. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  3. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  6. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  7. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  8. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 694
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 526
  3. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 15 377
  4. McDonald's reštaurácia Košice Jazero ukončuje svoju prevádzku 11 908
  5. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 670
  6. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 9 982
  7. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 9 624
  8. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 378
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Domestikovali ich obyvatelia dnešného Peru približne pred 5000 rokmi.


a 1 ďalší

Obľubujú teplejšie polohy Slovenska.


a 1 ďalší

Čím žije slovenská permakultúra dnes?


a 1 ďalší

Sadzačka musí vyčnievať nad povrch


a 1 ďalší
SkryťZatvoriť reklamu