Šalát z pečenej karotky, pomaranča a avokáda
Suroviny na 4 porcie
Na karotku:
- 500 g baby karotky
- 1/4 ČL drveného koriandra
- 1/4 ČL feniklových semien
- 1 vetvička čerstvého tymianu
- 1-2 strúčiky cesnaku
- Olivový olej
- Soľ
Na šalát:
- 3 pomaranče
- 2 avokáda
- Nasekaná čerstvá koriandrová vňať
- Šťava z jedného citróna alebo limety
- Olivový olej
- Soľ
- Pálivé korenia podľa chuti (kajenské, čili, štipľavá paprika...)
Rúru predhrejte na 190-200 stupňov. Mrkvu umyte a podľa potreby oškrabte. Na suchej panvici opečte koriandrové a feniklové semienka asi na 3 minúty, kým nezačnú voňať. Po vychladnutí ich môžete rozdrviť mažiarom najemno. V zapekacej miske mrkvu pokvapkajte olejom, posypte korením, prelisovaným cesnakom, tymianom a soľou. Premiešajte a dajte piecť na 20-25 minút. Medzitým orežte nožom pomaranče, rozkrájajte ich na kolieska, avokádo zbavte šupky a semena a rozkrájajte. K vychladnutej mrkve primiešajte pomaranče, avokádo, olej, limetovú šťavu, soľ, korenie podľa chuti a nasekanú koriandrovú vňať. Po premiešaní servírujte.
Tip: Ak chcete tento výzorovo i chuťovo pestrý šalát ešte ozvláštniť, siahnite po farebných variantoch mrkvy. Pri čistení pomarančov dôkladne odrežte horkú bielu šupku nad dužinou.