Mascarpone torta s jahodami
suroviny na viac porcií
Na korpus:
- 250 g zmäknutého masla
- 200 g práškového cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 4 stredne veľké vajíčka
- 125 g hladkej múky
- 125 g kukuričného škrobu (maizeny)
- 1 ČL prášku do pečiva
Na krém a výzdobu:
- 250 g jemného tvarohu alebo mascarpone
- 250 ml šľahačkovej smotany
- 2 - 3 PL cukru
- jahody
Zmäknuté maslo nakrájajte na kocky a trením vymiešate s cukrom a vanilkovým cukrom. Po jednom pridávajte celé vajíčka a vždy zapracujte. Nakoniec pridávajte po lyžiciach múku zmiešanú so škrobom a práškom do pečiva. Cesto zarovnajte do vymastenej a vysypanej formy a pečte v predhriatej rúre pri teplote 180 stupňov asi 30 - 40 minút. Šľahačku vyšľahajte do tuha. Ak chcete, aby lepšie držala tvar pridajte aj stužovač. Tvaroh zmiešajte s cukrom podľa chuti, primiešate šľahačku a krém odložte do chladničky. Vychladnutý korpus v strede rozrežte a naplňte krémom. Môžete pridať i plátky jahôd. Zvyšným krémom a jahodami dozdobte aj povrch, prípadne boky.
Tip: Recept je podobný ako klasický anglický Victoria sponge cake. Ten sa zvykne pripravovať z dvoch nižších korpusov, ktoré sa v strede spoja, a to preto, aby sa prerezaný trený korpus zo šľahačkového krému prípadne džemu nerozmočil.