Špargľový koláč so syrom
Suroviny na 4 - 6 porcií
Na cesto:
- 180 g hladkej múky
- 50 g studeného masla
- 40 g studenej bravčovej masti
- 2 PL studenej vody
- štipka soli
Na plnku:
- 180 g zelenej špargle
- olivový olej
- 120 g smotanového syra
- 2 PL nasekaných byliniek podľa chuti (tymian, bazalka...)
- 90 g nastrúhaného zrelého čedaru (alebo iný syr s výraznou vôňou a chuťou)
- 2 vajíčka
- 150 ml smotany na varenie
- soľ, mleté čierne korenie
Všetky suroviny na cesto zmiešajte v kuchynskom robote so sekacím nožom. Cesto naplňte do okrúhlej formy s vlnkovaným okrajom, aby pri pečení neskĺzlo, popichajte ho vidličkou a odložte do chladničky. Rúru predhrejte na 200 stupňov. Formu s cestom zaťažte papierom na pečenie a suchou fazuľou alebo pečiacimi keramickými guľôčkami. Pečte asi 10 - 15 minút. Medzitým očistenú špargľu orestujte na olivovom oleji asi 2 - 4 minúty. Vytiahnutý korpus zbavte záťaže a nechajte ho trošku vychladnúť. Teplotu v rúre znížte na 180 stupňov. Na dno korpusu rozotrite smotanový syr, posypte ho bylinkami a korením. Pridajte strúhaný syr a špargľu. V miske rozmiešajte vajíčka s trochou soli a smotanou. Koláč zalejte a vložte do rúry. Pečte asi 30 minút. Servírujte ako za tepla, tak aj za studena.
Tip: Do plnky môžete podľa chuti pridať i šampiňóny, šunku alebo údeného lososa, ktorý v spojitosti so špargľou vynikne.