Rýchla zeleninová polievka
Suroviny na 4 - 6 porcií
- 1 stredne veľká cibuľa
- 30 g masla
- 2 PL oleja
- 400 g zeleniny podľa chuti (brokolica, cukrový hrášok, cuketa, zemiaky alebo mrkva)
- 200 g zelenej alebo bielej špargle
- 1,5 l zeleninového vývaru
- nasekané bylinky
- trochu rasce
- soľ, mleté čierne korenie
Na servírovanie podľa chuti:
- opražené semienka
- krutóny
- strúhaný parmezán
- čili omáčka
Všetku zeleninu očistite a rozkrájajte podľa tvrdosti a dĺžky varenia. Cibuľu opražte na oleji do sklovita, pridajte maslo a zvyšnú zeleninu. Oprážajte za stáleho miešania asi 3 - 5 minút. Zalejte vývarom a posypte rascou, soľou a korením. Varte niekoľko minút, kým nie je zelenina mäkká. Nakoniec pridajte hrsť nasekaných čerstvých byliniek. Tesne pred servírovaní dochuťte stolovníkom polievku podľa želania.
Tip: Namiesto byliniek môžete polievku dochutiť pestom. Na zahustenie môžete siahnuť po ryži alebo cestovinách na spôsob minestrone.