Perníkový koláč
Suroviny na viac porcií
- 250 g hladkej múky
- 250 g polohrubej múky
- 400 g kryštálového cukru
- 600 ml mlieka
- 1 vajíčko
- 250 ml oleja
- 50 g kakaa
- 1 balíček prášku do perníka
- 1-2 ČL perníkového korenia
- 1 ČL mletej škorice
- Lekvár
- Čokoládová poleva
- Tuk a múka na vymastenie a vysypanie plechu
Vymažte a vysypte plech. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Vajíčko, mlieko, olej a cukor zmiešajte. Pridajte všetky sypké suroviny, najlepšie zmiešané dohromady. Koláč vylejte na plech a pečte asi 20 minút. Ešte na teplý koláč rozotrite lekvár a neskôr polejte roztopenou čokoládou.
Tip: výhodou tohto koláča je, že je rýchly, netreba ho šľahať elektrickým šľahačom a je veľmi variabilný. Zdravšiu verziu môžete pripraviť bez vajíčka, s hnedým cukrom a celozrnnou alebo inou múkou. Ak sa rozhodnete koláč nezdobiť polevou, do cesta môžete pridať nasekané orechy alebo kandizované ovocie.