SME
Nedeľa, 16. február, 2020 | Meniny má Ida, Liana

Grilovacia sezóna začína, pripravte sa na ňu ako profesionáli

Zistite, ako vybrať správny gril a ako s ním zaobchádzať, aby pripravené jedlá skutočne chutili.

(Zdroj: IKEA)

Letné grilovanie je tradičnou súčasťou letných teplých večerov a mnohí si sezónu bez posedenia pri grile nedokáže predstaviť.

Niet pochýb o tom, že celková atmosféra grilovania je relaxačná a veľmi uvoľňujúca, ale väčšina ľudí zároveň kladie veľký dôraz aj na zdravotnú stránku pripravovaných pokrmov.

Aký grilovací typ ste vy?

Na trhu existujú v zásade tri typy grilov – grily na drevené uhlie, plynové grily a elektrické grily. Záleží teda na tom, aký typ grilovania preferujete práve vy.

Elektrické grily sú určené skôr do našich kuchýň. Ich výhodou je možnosť nastaviť presnú teplotu, a pretože majú teflónový povrch, ľahko sa čistia a udržujú.

„Pri výbere elektrických grilov je potrebné dbať na to, aby špirála bola schovaná. Tuk vďaka tomu odkvapkáva do špeciálnej misky a nie na špirálu, kde by sa pripaľoval,“ hovorí Daniel Brychta, odborník na záhradu a dodáva: „Na záhrady a pre ten správny pôžitok z grilovania odporúčam skôr grily plynové či na drevené uhlie.“

Grily na drevené uhlie umožnia pripravovať mäso so špeciálnou dymovou chuťou, ktorá môže vzniknúť len na drevenom uhlí.

„Grily na drevené uhlie sa dajú kúpiť vo všetkých veľkostiach a tvaroch, sú ľahko prenosné, ale problémom v ich prípade je dlhá príprava pred rozpálením a znížená možnosť regulácie teploty,“ hodnotí Daniel Brychta z Hornbachu a dodáva: „Použitím špeciálnych brikiet sa dajú aj na griloch na drevené uhlie dosiahnuť veľmi vysoké teploty, čo je dobré napríklad na zapekanie.“

Ak ste skôr priaznivcami plynových grilov, iste vás poteší, že v ich prípade sa teploty dajú regulovať presne.

Preto môžete pokrmy pripravovať aj metódou „slow cooking“, ktorá je v súčasnosti jednou z najobľúbenejších.

„Najväčšou výhodou plynových grilov je ich okamžitá možnosť použitia, jednoduché ovládanie a takisto rovnomerné rozdelenie tepla pri pečení mäsa, nevýhodou je naopak horšia prenosnosť a potreba obozretnosti pri skladovaní plynových bômb,“ komentuje Daniel Brychta.

Zásady správneho grilovania

Nech už zvolíte akýkoľvek gril, grilujte hlavne zdravo.

Priame grilovanie

Všetky pokrmy s časom prípravy kratším než 30 minút ako sú steaky, klobásy, špízy, kotlety a zelenina sú určené na priame grilovanie, teda bez použitia poklopu.

Grilované pokrmy sa nachádzajú priamo nad zdrojom tepla. Vďaka tomu sa na nich vytvárajú typické grilovacie vzorky a špecifická aróma.

Grilovanie prebieha relatívne krátku dobu, zato však pri vysokých teplotách od 250 °C. Vzdialenosť medzi zdrojom tepla a grilovaného pokrmu sa dá ľubovoľne meniť.

Pri griloch na drevené uhlie je dôležitý najmä náležitý žiar. V prípade plynového grilu sa pokrm opeká priamo nad zdrojom tepla.

Aby sa pokrmy nevysušili či nespálili, nenechávajte ich na rošte príliš dlho a otáčajte iba raz.

Nepriame grilovanie

Pri nepriamom grilovaní, teda s použitím poklopu, sa odporúča opekať grilované pokrmy s časom prípravy dlhším ako 30 minút, ako je hovädzie či bravčové mäso, rebierka, celé kura, morka či rybie filé.

Grilované pokrmy sa tu nenachádzajú priamo nad zdrojom tepla. Predpokladom na cirkuláciu vzduchu je gril s poklopom a otvormi na vetranie.

Teplo sa odráža od poklopu a vnútornej plochy grilu a tým ohrieva grilovaný pokrm zo všetkých strán. Na grile na drevené uhlie sa žiar po roztopení presúva na kraj. Miska s vodou umiestnená priamo pod grilovaným pokrmom bráni jeho vysušeniu.

Pri plynovom grile musíte po prvotnom predhriatí úplne odstaviť prostredné plynové horáky. Až potom môžete na rošt klásť mäso či rybu.

Bezpečnosť na prvom mieste

Opatrnosti však nikdy nie je dosť, a pri grile sa treba mať na pozore. V prípade grilov na drevené uhlie by ste nikdy nemali používať petrolej a benzín, ale používajte špeciálne podpaľovače.

Existujú tekuté, v kockách alebo vo forme pasty. Zapaľovací komín nezapaľujte na zemi, ale až na grilovacom rošte. Uhlie radšej nechajte po grilovaní cez noc dohorieť v grile, kým vychladne. Zlikvidovať ho odporúčame až po 12 hodinách.

Plynové grily zapaľujte len pri otvorenom poklope. Ďalej pravidelne kontrolujte a čistite záchytné misky na tuk. Vždy najskôr vypnite plyn na grile, a až potom zavrite fľašu.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Strávte Veľkú noc inak. Cestujte za dobrodružstvom
  2. Čo by ste mali vedieť pred tým, ako sa pustíte do investovania?
  3. Darujte od srdca pre rozum
  4. Vysoké školy: Ako poslať prihlášku a koľko za ňu zaplatíte?
  5. Oplatí sa investovať do lepších svetiel?
  6. Získajte výnos až 15 % ročne
  7. Vyrábali kozmetiku, o ktorú nebol záujem. Napriek tomu prerazili
  8. Kvízová hra o Gorile :) volebnú noc osvieži, po voľbách nesklame
  9. Mexiko, Maldivy či Maurícius. Kam ísť za TOP exotikou v zime?
  10. Bytová kríza. Ako na daňové priznanie? Kam investovať?
  1. Gambrinus skončil s výrobou piva v plastových fľašiach
  2. Ako môže prežiť umenie v Žiline?
  3. Strávte Veľkú noc inak. Cestujte za dobrodružstvom
  4. Čo by ste mali vedieť pred tým, ako sa pustíte do investovania?
  5. Ani úrazy zubov neohrozia prípravy na ples, svadbu či rokovanie
  6. Poklepanie základného kameňa viacúčelovej športovej haly na EUBA
  7. EXIMBANKA SR prináša ďalšie možnosti pre Vaše rozvojové projekty
  8. 20% na celý nákup! Už túto sobotu vo všetkých predajniach KRAJ
  9. Liek na Parkinsonovu chorobu sa možno bude skúšať na Slovensku
  10. Darujte od srdca pre rozum
  1. Vyrábali kozmetiku, o ktorú nebol záujem. Napriek tomu prerazili 18 916
  2. Viete aký dôchodok budete mať? Radšej si ho vypočítajte 18 315
  3. Mexiko, Maldivy či Maurícius. Kam ísť za TOP exotikou v zime? 9 198
  4. Bytová kríza. Ako na daňové priznanie? Kam investovať? 8 402
  5. SME proti extrémizmu na školách 7 163
  6. Strávte Veľkú noc inak. Cestujte za dobrodružstvom 6 693
  7. Iná tvár Turecka: Oplatí sa navštíviť Severný Cyprus? 6 649
  8. Peniaze z poistky môžete dostať rýchlejšie. Poradíme vám ako 6 145
  9. Obraz, ktorý chceli komunisti do každého bytu, ide na kreditky 5 871
  10. Zimná dovolenka: Doprajte si slnko a pohodu v Egypte 5 829

Hlavné správy zo Sme.sk

Boli mladí, veselí a chceli stráviť dni v uralskej divočine. Skončilo sa to katastrofálne.
Petra Vlhová so svojím tímom.

Kiska: Poviem polícii, kto je za anonymným videom

Pellegrini video komentovať nechcel, konať má polícia.

Andrej Kiska.
Autorská strana Michala Havrana

Voľba z trucu a nenávisti (píše Michal Havran)

Voľby i dnes rozbíjajú rodiny.

Predvolebný bilbord ĽSNS.

Neprehliadnite tiež

Jaro Bekr a Monika Hilmerová

Päť spôsobov podľa vedy, ako vychovať šťastné dieťa

Úlohu zohráva zamestnanie matky, pravidelná aktivita, ale aj technológie.

Ilustračné foto.

Zimný rumenec: Ako si odtieňmi červenej ozvláštniť šatník?

Šesť spôsobov, ako nosiť červenú farbu.