Grilovacia sezóna začína, pripravte sa na ňu ako profesionáli

Zistite, ako vybrať správny gril a ako s ním zaobchádzať, aby pripravené jedlá skutočne chutili.

(Zdroj: IKEA)

Letné grilovanie je tradičnou súčasťou letných teplých večerov a mnohí si sezónu bez posedenia pri grile nedokáže predstaviť.

Niet pochýb o tom, že celková atmosféra grilovania je relaxačná a veľmi uvoľňujúca, ale väčšina ľudí zároveň kladie veľký dôraz aj na zdravotnú stránku pripravovaných pokrmov.

Aký grilovací typ ste vy?

Na trhu existujú v zásade tri typy grilov – grily na drevené uhlie, plynové grily a elektrické grily. Záleží teda na tom, aký typ grilovania preferujete práve vy.

Elektrické grily sú určené skôr do našich kuchýň. Ich výhodou je možnosť nastaviť presnú teplotu, a pretože majú teflónový povrch, ľahko sa čistia a udržujú.

„Pri výbere elektrických grilov je potrebné dbať na to, aby špirála bola schovaná. Tuk vďaka tomu odkvapkáva do špeciálnej misky a nie na špirálu, kde by sa pripaľoval,“ hovorí Daniel Brychta, odborník na záhradu a dodáva: „Na záhrady a pre ten správny pôžitok z grilovania odporúčam skôr grily plynové či na drevené uhlie.“

Grily na drevené uhlie umožnia pripravovať mäso so špeciálnou dymovou chuťou, ktorá môže vzniknúť len na drevenom uhlí.

„Grily na drevené uhlie sa dajú kúpiť vo všetkých veľkostiach a tvaroch, sú ľahko prenosné, ale problémom v ich prípade je dlhá príprava pred rozpálením a znížená možnosť regulácie teploty,“ hodnotí Daniel Brychta z Hornbachu a dodáva: „Použitím špeciálnych brikiet sa dajú aj na griloch na drevené uhlie dosiahnuť veľmi vysoké teploty, čo je dobré napríklad na zapekanie.“

Ak ste skôr priaznivcami plynových grilov, iste vás poteší, že v ich prípade sa teploty dajú regulovať presne.

Preto môžete pokrmy pripravovať aj metódou „slow cooking“, ktorá je v súčasnosti jednou z najobľúbenejších.

„Najväčšou výhodou plynových grilov je ich okamžitá možnosť použitia, jednoduché ovládanie a takisto rovnomerné rozdelenie tepla pri pečení mäsa, nevýhodou je naopak horšia prenosnosť a potreba obozretnosti pri skladovaní plynových bômb,“ komentuje Daniel Brychta.

Zásady správneho grilovania

Nech už zvolíte akýkoľvek gril, grilujte hlavne zdravo.

Priame grilovanie

Všetky pokrmy s časom prípravy kratším než 30 minút ako sú steaky, klobásy, špízy, kotlety a zelenina sú určené na priame grilovanie, teda bez použitia poklopu.

Grilované pokrmy sa nachádzajú priamo nad zdrojom tepla. Vďaka tomu sa na nich vytvárajú typické grilovacie vzorky a špecifická aróma.

Grilovanie prebieha relatívne krátku dobu, zato však pri vysokých teplotách od 250 °C. Vzdialenosť medzi zdrojom tepla a grilovaného pokrmu sa dá ľubovoľne meniť.

Pri griloch na drevené uhlie je dôležitý najmä náležitý žiar. V prípade plynového grilu sa pokrm opeká priamo nad zdrojom tepla.

Aby sa pokrmy nevysušili či nespálili, nenechávajte ich na rošte príliš dlho a otáčajte iba raz.

Nepriame grilovanie

Pri nepriamom grilovaní, teda s použitím poklopu, sa odporúča opekať grilované pokrmy s časom prípravy dlhším ako 30 minút, ako je hovädzie či bravčové mäso, rebierka, celé kura, morka či rybie filé.

Grilované pokrmy sa tu nenachádzajú priamo nad zdrojom tepla. Predpokladom na cirkuláciu vzduchu je gril s poklopom a otvormi na vetranie.

Teplo sa odráža od poklopu a vnútornej plochy grilu a tým ohrieva grilovaný pokrm zo všetkých strán. Na grile na drevené uhlie sa žiar po roztopení presúva na kraj. Miska s vodou umiestnená priamo pod grilovaným pokrmom bráni jeho vysušeniu.

Pri plynovom grile musíte po prvotnom predhriatí úplne odstaviť prostredné plynové horáky. Až potom môžete na rošt klásť mäso či rybu.

Bezpečnosť na prvom mieste

Opatrnosti však nikdy nie je dosť, a pri grile sa treba mať na pozore. V prípade grilov na drevené uhlie by ste nikdy nemali používať petrolej a benzín, ale používajte špeciálne podpaľovače.

Existujú tekuté, v kockách alebo vo forme pasty. Zapaľovací komín nezapaľujte na zemi, ale až na grilovacom rošte. Uhlie radšej nechajte po grilovaní cez noc dohorieť v grile, kým vychladne. Zlikvidovať ho odporúčame až po 12 hodinách.

Plynové grily zapaľujte len pri otvorenom poklope. Ďalej pravidelne kontrolujte a čistite záchytné misky na tuk. Vždy najskôr vypnite plyn na grile, a až potom zavrite fľašu.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  2. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  4. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  5. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  6. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  7. Kam do tepla v januári?
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely
  9. Konzultácia so svetovými odborníkmi dokáže zachrániť život
  10. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru?
  1. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  2. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  3. Začiatok roka patrí dani z nehnuteľností
  4. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  5. Tipy pre atraktívne poprsie po dojčení. Plastike povedzte nie
  6. Stanovisko spoločnosti Advokátska kancelária JUDr. Radomír Bžán
  7. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy
  8. Iba dnes: Narodeninové predplatné SME.sk za 25 eur
  9. Denník SME oslavuje 25 rokov rekordným počtom predplatiteľov
  10. Najinzerovanejšie zánovné auto roku 2017? Mnohých to prekvapí
  1. Iba dnes: Narodeninové predplatné SME.sk za 25 eur 16 544
  2. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 5 788
  3. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 4 485
  4. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 4 349
  5. Kam do tepla v januári? 2 498
  6. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru? 2 360
  7. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 2 356
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 2 167
  9. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate 1 307
  10. Konzultácia so svetovými odborníkmi dokáže zachrániť život 1 069

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Harabin si za prezidenta trúfa, no k petícii sa nehlási

Občiansky kandidát na prezidenta potrebuje 15-tisíc podpisov. Bývalý šéf Najvyššieho súdu hovorí, že masovejšia podpora by ho do volieb posmelila.

KOMENTÁRE

Harabin je šašo, nebezpečný bude Kotleba

Kotleba nemá čo prehrať, s hanbou neodíde, môže len oživiť svoj kapitál.

ŠPORT

Šatan a Ramsay spravili to, na čo ich predchodcovia nemali guráž

Na olympiádu nepôjdu známe mená a ani jeden hráč Slovana. Je to správne?

KOMENTÁRE

Od mačiatok k ohrozeniu demokracie. Ňuňuňu

Sociálne siete už nie sú miestom, kde sa stretávajú priatelia.

Neprehliadnite tiež

Chcete mať poriadok v skrini? Tu je spôsob ako na to

Ukladanie oblečenia na seba nefunguje.

Stĺpček Osmelené

Bývam v hlavnom meste, ale láska to nie je

Bratislava je aj nie je moje mesto.

Úspech by nemal prísť príliš skoro. Kto je nenápadná hviezda Sarah Paulson?

Otvorene hovorí o pozadí svojej kariéry aj o randení so staršími ženami.

Celebrity nosia nepraktické okuliare, ktoré takmer nikomu nepristanú

Trend miniatúrnych okuliarov je plný paradoxov.

Z nemocnice prepustili dieťa, ktoré pri narodení vážilo len 400 gramov

Od predčasného narodenia dievčatka ubehlo pol roka.