Grilovacia sezóna začína, pripravte sa na ňu ako profesionáli

Zistite, ako vybrať správny gril a ako s ním zaobchádzať, aby pripravené jedlá skutočne chutili.

(Zdroj: IKEA)

Letné grilovanie je tradičnou súčasťou letných teplých večerov a mnohí si sezónu bez posedenia pri grile nedokáže predstaviť.

Niet pochýb o tom, že celková atmosféra grilovania je relaxačná a veľmi uvoľňujúca, ale väčšina ľudí zároveň kladie veľký dôraz aj na zdravotnú stránku pripravovaných pokrmov.

Aký grilovací typ ste vy?

Na trhu existujú v zásade tri typy grilov – grily na drevené uhlie, plynové grily a elektrické grily. Záleží teda na tom, aký typ grilovania preferujete práve vy.

Elektrické grily sú určené skôr do našich kuchýň. Ich výhodou je možnosť nastaviť presnú teplotu, a pretože majú teflónový povrch, ľahko sa čistia a udržujú.

„Pri výbere elektrických grilov je potrebné dbať na to, aby špirála bola schovaná. Tuk vďaka tomu odkvapkáva do špeciálnej misky a nie na špirálu, kde by sa pripaľoval,“ hovorí Daniel Brychta, odborník na záhradu a dodáva: „Na záhrady a pre ten správny pôžitok z grilovania odporúčam skôr grily plynové či na drevené uhlie.“

Grily na drevené uhlie umožnia pripravovať mäso so špeciálnou dymovou chuťou, ktorá môže vzniknúť len na drevenom uhlí.

„Grily na drevené uhlie sa dajú kúpiť vo všetkých veľkostiach a tvaroch, sú ľahko prenosné, ale problémom v ich prípade je dlhá príprava pred rozpálením a znížená možnosť regulácie teploty,“ hodnotí Daniel Brychta z Hornbachu a dodáva: „Použitím špeciálnych brikiet sa dajú aj na griloch na drevené uhlie dosiahnuť veľmi vysoké teploty, čo je dobré napríklad na zapekanie.“

Ak ste skôr priaznivcami plynových grilov, iste vás poteší, že v ich prípade sa teploty dajú regulovať presne.

Preto môžete pokrmy pripravovať aj metódou „slow cooking“, ktorá je v súčasnosti jednou z najobľúbenejších.

„Najväčšou výhodou plynových grilov je ich okamžitá možnosť použitia, jednoduché ovládanie a takisto rovnomerné rozdelenie tepla pri pečení mäsa, nevýhodou je naopak horšia prenosnosť a potreba obozretnosti pri skladovaní plynových bômb,“ komentuje Daniel Brychta.

Zásady správneho grilovania

Nech už zvolíte akýkoľvek gril, grilujte hlavne zdravo.

Priame grilovanie

Všetky pokrmy s časom prípravy kratším než 30 minút ako sú steaky, klobásy, špízy, kotlety a zelenina sú určené na priame grilovanie, teda bez použitia poklopu.

Grilované pokrmy sa nachádzajú priamo nad zdrojom tepla. Vďaka tomu sa na nich vytvárajú typické grilovacie vzorky a špecifická aróma.

Grilovanie prebieha relatívne krátku dobu, zato však pri vysokých teplotách od 250 °C. Vzdialenosť medzi zdrojom tepla a grilovaného pokrmu sa dá ľubovoľne meniť.

Pri griloch na drevené uhlie je dôležitý najmä náležitý žiar. V prípade plynového grilu sa pokrm opeká priamo nad zdrojom tepla.

Aby sa pokrmy nevysušili či nespálili, nenechávajte ich na rošte príliš dlho a otáčajte iba raz.

Nepriame grilovanie

Pri nepriamom grilovaní, teda s použitím poklopu, sa odporúča opekať grilované pokrmy s časom prípravy dlhším ako 30 minút, ako je hovädzie či bravčové mäso, rebierka, celé kura, morka či rybie filé.

Grilované pokrmy sa tu nenachádzajú priamo nad zdrojom tepla. Predpokladom na cirkuláciu vzduchu je gril s poklopom a otvormi na vetranie.

Teplo sa odráža od poklopu a vnútornej plochy grilu a tým ohrieva grilovaný pokrm zo všetkých strán. Na grile na drevené uhlie sa žiar po roztopení presúva na kraj. Miska s vodou umiestnená priamo pod grilovaným pokrmom bráni jeho vysušeniu.

Pri plynovom grile musíte po prvotnom predhriatí úplne odstaviť prostredné plynové horáky. Až potom môžete na rošt klásť mäso či rybu.

Bezpečnosť na prvom mieste

Opatrnosti však nikdy nie je dosť, a pri grile sa treba mať na pozore. V prípade grilov na drevené uhlie by ste nikdy nemali používať petrolej a benzín, ale používajte špeciálne podpaľovače.

Existujú tekuté, v kockách alebo vo forme pasty. Zapaľovací komín nezapaľujte na zemi, ale až na grilovacom rošte. Uhlie radšej nechajte po grilovaní cez noc dohorieť v grile, kým vychladne. Zlikvidovať ho odporúčame až po 12 hodinách.

Plynové grily zapaľujte len pri otvorenom poklope. Ďalej pravidelne kontrolujte a čistite záchytné misky na tuk. Vždy najskôr vypnite plyn na grile, a až potom zavrite fľašu.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Vzorový byt v projekte Nobelova
  2. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností
  3. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie
  4. Zábavný aj sebavedomý
  5. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3
  6. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo
  7. Loďou Meraviglia po Stredozemnom mori
  8. Bezpečnostný pás vám chráni život, antivírus váš virtuálny svet
  9. Antibiotiká nie sú cukríky. Naozaj viete, kedy ich máte brať?
  10. Ikonický Harley-Davidson za bezkonkurenčnú cenu
  1. Poradňa: Ako vybrať účet pre mladých
  2. Sajfa odkázal študentom:„Buďte nároční a vydržte!“
  3. S Kulinariom chutí jar lepšie!
  4. Výstavisko Agrokomplex opäť plné poľnohospodárskej techniky
  5. Udelenie akreditácie (certifikátu) pre Aktuárstvo na EU v BA
  6. Vzorový byt v projekte Nobelova
  7. Do ankety Slovenka roka 2017 je nominovaná aj Adriana Kolesárová
  8. Pripomenuli si Svetový deň vody 2017
  9. Vlastníci bytov sa zatiaľ požiarnym zábranám vyhýbajú
  10. Nový Country Manager Operations IMMOFINANZ na Slovensku
  1. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie 21 721
  2. Loďou Meraviglia po Stredozemnom mori 7 317
  3. Ikonický Harley-Davidson za bezkonkurenčnú cenu 5 976
  4. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo 4 304
  5. Gamifikácia: Nový hit v učení finančnej gramotnosti na ZŠ 3 554
  6. Bývanie, ktoré vás oslobodí od stresu 3 178
  7. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3 3 137
  8. Testovanie elektrobicyklov v košickom Cassovare 3 058
  9. Zábavný aj sebavedomý 2 821
  10. Antibiotiká nie sú cukríky. Naozaj viete, kedy ich máte brať? 2 754

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Šéf Orangeu: Pre roaming môžu zdražieť domáce hovory a dáta

Európska komisia začala pred niekoľkými rokmi tvrdo regulovať ceny roamingu

DOMOV

Beztrestnosť pre Bašternáka nie je jednoznačná

Vykúpenie z trestu za neoprávnenú vratku DPH? Sudcovia to neakceptovali, zlom priniesol až Ústavný súd s čudným vysvetlením.

AUTO

Consumer Reports: Toto sú najhoršie autá roku 2017

Najhoršie priečky obsadil Land Rover aj Mercedes-Benz.

Neprehliadnite tiež

Zistili, že sexuálne uspokojenie trvá 48 hodín

Z amerického výskumu vyplýva, že sex a udržanie partnerského puta spolu významne súvisia.

Svetoznámy cvičiteľ psov: Pes musí dôverovať svojmu majiteľovi

Ako vychovať poslušného psa, čo so psom z útulku a kedy je pes šťastný? Rozprávali sme sa s Cesarom Millanom, ktorý príde aj do Bratislavy.

Desať jarných trendov pre ženy podľa návrhárov

Čo predpovedajú svetoví dizajnéri nášmu šatníku na jar a leto?

Ako si udržať sex po päťdesiatke? Radia odborníci

Pri sexuálnych problémoch v strednom veku si ľudia málokedy poradia svojpomocne.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop