SME
Nedeľa, 21. apríl , 2019

Grilovacia sezóna začína, pripravte sa na ňu ako profesionáli

Zistite, ako vybrať správny gril a ako s ním zaobchádzať, aby pripravené jedlá skutočne chutili.

(Zdroj: IKEA)

Letné grilovanie je tradičnou súčasťou letných teplých večerov a mnohí si sezónu bez posedenia pri grile nedokáže predstaviť.

Niet pochýb o tom, že celková atmosféra grilovania je relaxačná a veľmi uvoľňujúca, ale väčšina ľudí zároveň kladie veľký dôraz aj na zdravotnú stránku pripravovaných pokrmov.

Aký grilovací typ ste vy?

Na trhu existujú v zásade tri typy grilov – grily na drevené uhlie, plynové grily a elektrické grily. Záleží teda na tom, aký typ grilovania preferujete práve vy.

Elektrické grily sú určené skôr do našich kuchýň. Ich výhodou je možnosť nastaviť presnú teplotu, a pretože majú teflónový povrch, ľahko sa čistia a udržujú.

„Pri výbere elektrických grilov je potrebné dbať na to, aby špirála bola schovaná. Tuk vďaka tomu odkvapkáva do špeciálnej misky a nie na špirálu, kde by sa pripaľoval,“ hovorí Daniel Brychta, odborník na záhradu a dodáva: „Na záhrady a pre ten správny pôžitok z grilovania odporúčam skôr grily plynové či na drevené uhlie.“

Grily na drevené uhlie umožnia pripravovať mäso so špeciálnou dymovou chuťou, ktorá môže vzniknúť len na drevenom uhlí.

„Grily na drevené uhlie sa dajú kúpiť vo všetkých veľkostiach a tvaroch, sú ľahko prenosné, ale problémom v ich prípade je dlhá príprava pred rozpálením a znížená možnosť regulácie teploty,“ hodnotí Daniel Brychta z Hornbachu a dodáva: „Použitím špeciálnych brikiet sa dajú aj na griloch na drevené uhlie dosiahnuť veľmi vysoké teploty, čo je dobré napríklad na zapekanie.“

Ak ste skôr priaznivcami plynových grilov, iste vás poteší, že v ich prípade sa teploty dajú regulovať presne.

Preto môžete pokrmy pripravovať aj metódou „slow cooking“, ktorá je v súčasnosti jednou z najobľúbenejších.

„Najväčšou výhodou plynových grilov je ich okamžitá možnosť použitia, jednoduché ovládanie a takisto rovnomerné rozdelenie tepla pri pečení mäsa, nevýhodou je naopak horšia prenosnosť a potreba obozretnosti pri skladovaní plynových bômb,“ komentuje Daniel Brychta.

Zásady správneho grilovania

Nech už zvolíte akýkoľvek gril, grilujte hlavne zdravo.

Priame grilovanie

Všetky pokrmy s časom prípravy kratším než 30 minút ako sú steaky, klobásy, špízy, kotlety a zelenina sú určené na priame grilovanie, teda bez použitia poklopu.

Grilované pokrmy sa nachádzajú priamo nad zdrojom tepla. Vďaka tomu sa na nich vytvárajú typické grilovacie vzorky a špecifická aróma.

Grilovanie prebieha relatívne krátku dobu, zato však pri vysokých teplotách od 250 °C. Vzdialenosť medzi zdrojom tepla a grilovaného pokrmu sa dá ľubovoľne meniť.

Pri griloch na drevené uhlie je dôležitý najmä náležitý žiar. V prípade plynového grilu sa pokrm opeká priamo nad zdrojom tepla.

Aby sa pokrmy nevysušili či nespálili, nenechávajte ich na rošte príliš dlho a otáčajte iba raz.

Nepriame grilovanie

Pri nepriamom grilovaní, teda s použitím poklopu, sa odporúča opekať grilované pokrmy s časom prípravy dlhším ako 30 minút, ako je hovädzie či bravčové mäso, rebierka, celé kura, morka či rybie filé.

Grilované pokrmy sa tu nenachádzajú priamo nad zdrojom tepla. Predpokladom na cirkuláciu vzduchu je gril s poklopom a otvormi na vetranie.

Teplo sa odráža od poklopu a vnútornej plochy grilu a tým ohrieva grilovaný pokrm zo všetkých strán. Na grile na drevené uhlie sa žiar po roztopení presúva na kraj. Miska s vodou umiestnená priamo pod grilovaným pokrmom bráni jeho vysušeniu.

Pri plynovom grile musíte po prvotnom predhriatí úplne odstaviť prostredné plynové horáky. Až potom môžete na rošt klásť mäso či rybu.

Bezpečnosť na prvom mieste

Opatrnosti však nikdy nie je dosť, a pri grile sa treba mať na pozore. V prípade grilov na drevené uhlie by ste nikdy nemali používať petrolej a benzín, ale používajte špeciálne podpaľovače.

Existujú tekuté, v kockách alebo vo forme pasty. Zapaľovací komín nezapaľujte na zemi, ale až na grilovacom rošte. Uhlie radšej nechajte po grilovaní cez noc dohorieť v grile, kým vychladne. Zlikvidovať ho odporúčame až po 12 hodinách.

Plynové grily zapaľujte len pri otvorenom poklope. Ďalej pravidelne kontrolujte a čistite záchytné misky na tuk. Vždy najskôr vypnite plyn na grile, a až potom zavrite fľašu.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  3. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  4. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  5. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  6. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  7. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru
  8. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým?
  9. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori
  10. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Bim Challenge 2019
  3. Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov
  4. Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur
  5. Grilovacia sezóna je zahájená!
  6. Moderné bývanie v Žiline v 30-tych rokoch 20. storočia
  7. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  8. Funkce pro Slovensko: navigace na čísla popisná i bez ulic! Mio
  9. Projekt CEC spojil študentov ekonomických univerzít troch štátov
  10. Kúzlo pravidelného investovania
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 17 332
  2. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 13 754
  3. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 8 830
  4. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 8 718
  5. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 6 858
  6. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 5 275
  7. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou? 4 400
  8. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali 3 586
  9. Až vďaka chorobe objavila svoj talent 3 314
  10. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 3 195

Hlavné správy zo Sme.sk

Peter Sagan.
Polícia stráži okolie jedného z kostolov.
Producent a režisér Michal Kollár nakrútil film Červený kapitán, ktorý po rokoch zlomil divácky rekord
Michiel Jansz. van Mierevelt - Hodina anatómie doktora Willema van der Meera

Neprehliadnite tiež

Zuby budúcnosti: Ako pomôžu moderné technológie v starostlivosti o chrup?

Ústna hygiena sa vďaka moderným technológiám mení a zjednodušuje.

Naučte sa vyberať správny mejkap, raz a navždy

Záleží na tom, aké produkty si nanášame na tvár.

Selma Blair

Zrkadlenie vo vzťahu: Po rokoch sa meníme na svojich partnerov

Veda vysvetľuje, prečo sa na seba ľudia v páre podobajú.

Ilustračné foto.