Lazane s mletým mäsom
Suroviny na 4 porcie
- 500 g cestovín na lazane
- 600 g mletého hovädzieho mäsa (najlepšie predného)
- 1 konzerva sekaných paradajok alebo 5 čerstvých (ošúpaných)
- 2 cibule
- 300 ml mlieka
- 50 g strúhaného parmezánu
- 150 ml suchého červeného vína
- 2 PL kryštálového cukru
- 2 PL oleja
- 1 PL masla
- 3 PL hladkej múky
- 1 PL nasekanej bazalky
- 200 g tvrdého syra
- Soľ, mleté čierne korenie
Na oleji opražte najemno nakrájanú cibuľu, pridajte mleté mäso a prudko opekajte. Primiešajte cukor a po pár minútach podlejte vínom. Nakoniec pridajte sekané paradajky. Dochuťte bazalkou, korením a soľou. V rajnici rozpustite maslo, prisypte hladkú múku a pripravte svetlú zápražku. Rýchlo odstavte z plameňa a za stáleho miešania prilievajte zohriate mlieko, kým nevznikne jemná omáčka. Dochuťte ju parmezánom. Do zapekacej misy začnite vrstviť surové lazane, mäsovú zmes, bešamelovú omáčku a strúhaný syr. Vrstvenie ukončite cestovinou a mäsovou zmesou. Pečte v rúre predhriatej na 180 stupňov približne 40 minút, alebo podľa výšky.
Tip: Bešamelovú omáčku môžete ochutiť nastrúhaným muškátovým orieškom. Mleté mäso môžete dochutiť okrem bazalky aj oreganom a prelisovaným cesnakom. Ak chcete na povrchu chrumkavú kôrku, pred koncom pečenia vrch posypte strúhaným syrom.