Šošovicová polievka s karí a kokosovým mliekom
Suroviny na 4 porcie
- 250 g šošovice
- 1-2 mrkvy
- 1-2 strúčiky cesnaku
- 600 ml zeleninového alebo kuracieho vývaru
- 1 konzerva kokosového mlieka
- 1 ČL kurkumy
- 1 ČL karí korenia
- Rímska rasca
- Soľ
- Petržlenová alebo koriandrová vňať
- 2 PL olivového alebo kokosového oleja
Šošovicu preberte, premyte a aspoň na hodinu predmočte vo vode. V hrnci rozohrejte olivový olej a opražte na ňom nastrúhanú mrkvu. Pridajte rascu, kurkumu, karí korenie a prelisovaný cesnak. Zalejte vývarom a pridajte scedenú šošovicu. Varte asi 15 minút, kým nie je šošovica aj mrkva mäkká. Nakoniec pridajte kokosové mlieko, krátko povarte a dochuťte. Servírujte horúce, dozdobené nasekanou vňaťou.
Tip: Pre ešte lepšie umocnenie farieb, môžete použiť červenú šošovicu. Servírovanie môžete doplniť o čerstvé pečivo alebo indickú placku. Do polievky môžete pridať pre pikantnosť aj čili korenie alebo zázvor, ak ju chcete skôr sladkokyslej chuti pridajte paradajkový pretlak.