Čokoládo-tvarohová torta
Suroviny na viac porcií
Na korpus:
- 200 g čokolády na varenie
- 100 masla
- 3 stredne veľké vajíčka
- 150 g kryštálového cukru
- 2 PL kakaa
- 1 PL kávy (instantnej alebo aj zrnkovej, podľa chuti)
- 3 PL vlažného mlieka alebo vody
- 2 PL polohrubej múky
- tuk a múka na vymazanie a vysypanie formy
Na krém:
- 250 ml šľahačkovej smotany
- 250 ml jemného tvarohu alebo mascarpone
- 1 balíček vanilkového cukru
- 2-3 PL práškového cukru
- roztopená alebo nastrúhaná čokoláda a dozdobenie
Vymažte a vysypte si formu a rúru predhrejte na 180 stupňov. Nad parou v miske rozpustite čokoládu, postupne pridávajte nakrájané maslo a premiešajte. Múku zmiešajte s kakaom a kávou, bielky vyšľahajte na tuhý sneh. Žĺtky vyšľahajte s cukrom do penista a postupne prišľahávajte polovychladnutú čokoládovú hmotu, potom sypkú zmes múky a nakoniec jemne zapracujte vareškou do cesta sneh. Cesto vlejte do formy a dajte piecť asi na 30 minút. Medzitým vyšľahajte dotuha šľahačkovú smotanu s vanilkovým cukrom. Tvarom zmiešajte s práškovým cukrom a hotovou šľahačkou a dajte krém zachladiť. Po vychladnutí korpusu povrch potrite krémom a dozdobte roztopenou alebo nastrúhanou čokoládou.
Tip: Ak sa obávate či sa korpus podarí, môžete do múky pridať i štipku prášku do pečiva. Keďže korpus sa nerozkrajuje, ani náročne nezdobí, takúto tortu zvládnu pripraviť i deti ako prekvapenie. Pod krém môžete skúsiť uložiť i ovocie.