SME
Streda, 27. január, 2021 | Meniny má BohušKrížovkyKrížovky

Pečený baklažán s uhorkovo-cesnakovou omáčkou

Zlatisté, chrumkavé, jednoduché a hlavne neodolateľné. Také je toto nápadité jedlo...

(Zdroj: AP/Matthew Mead)

Pečený baklažán s uhorkovo-cesnakovou omáčkou
Suroviny na 6 porcií

  • 1 veľký baklažán
  • 2 PL hladkej múky
  • 1 ČL mletej rasce
  • 1 ČL údenej papriky
  • 1/4 ČL čili alebo kajenského korenia
  • 2 vajíčka
  • 1 PL vody
  • Strúhanka
  • Soľ
  • Olivový olej

Na omáčku:

  • 1 PL olivového oleja
  • Kúsok uhorky bez stredových jadierok
  • 100 ml bieleho jogurtu
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • Nasekaná petržlenová vňať

Rúru rozohrejte na 190 stupňov. Baklažán rozkrájajte na plátky alebo kolieska a zasoľte ho, aby pustil šťavu. Poukladajte ho do sitka a nechajte asi 15 minút odkvapkávať. Medzitým v miske zmiešajte múku, rascu, papriku a pálivé korenie, v druhej miske rozšľahajte vajíčka s vodou a štipkou soli. Baklažán preložte na utierku a nechajte ich trošku obschnúť. Obaľte ich v múke, vajíčku a v strúhanke. Rozohrejte panvicu s trochou oleja a opražte ich z každej strany do červenkasta. Preložte ich na plech a pečte asi 15-20 minút domäkka. Medzitým zmiešajte olej so soľou, prelisovaným cesnakom, jogurtom a na jemno nastrúhanou dužinou uhorky. Dozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Ak by ste baklažán pripravovali iba smažením na panvici, mal by tendenciu nasiaknuť strašne veľa oleja. Je preto výhodnejšie ho piecť v rúre. Ak máte radi pálivé, pridajte práškové čili alebo tekutú čili omáčku aj do jogurtovej omáčky.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  2. Hygge ako životný štýl
  3. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  4. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  5. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  6. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  7. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  8. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  10. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  1. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  2. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  3. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  4. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  5. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  6. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  7. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  8. Budovanie zelenej značky
  9. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  10. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 20 979
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 20 652
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 17 894
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 610
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 230
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 959
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 460
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 313
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 178
  10. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020 7 013
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Pohľad do miestnosti vo Fakultnej nemocnici v Trnave, v ktorej sa podáva vakcína na prevenciu ochorenia COVID-19.

Nemocnice navrhujú, aby sa náhradníci prihlasovali cez portál korona.gov.

12 h
Certifikát z celoplošného skríningového testovania na ochorenie COVID-19 prebiehajúceho od 18. - 26. januára 2021.

Od dnes platia prísnejšie pravidlá.

12 h

V sobotu sa chystajú ďalšie protesty.

9 h