SME

Ako chutí Európa? Ochutnajte v roku 2015 tento zoznam gurmánskych festivalov

Cestujte za tými najchutnejšími zážitkami. Letné mesiace budú plné unikátnych ochutnávok Európy a jej kuchyne. Tu je zoznam najzaujímavejších gurmánskych podujatí.

(Zdroj: TASR)

Mníchov: Láska v máji prechádza žalúdkom (1. – 31. 5. 2015)

Máj je lásky čas a účinným receptom na lásku je často práve dobré jedlo. Týmto pravidlom sa určite riadia aj v nemeckom Mníchove, kde sa väčšina reštaurácia a barov počas mesiaca máj zapája do špeciálnej akcie.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Počas nej svojim zákazníkom namiešajú nápoje a uvaria pokrmy plné afrodiziak.

V reštaurácií Zwickl – Gastlichkeit am Viktualienmarkt nájdete menu so snáď všetkými druhmi mäsových guľôčok, ktoré na svete existujú.

Za skúšku určite stojí kačacie mäso, ku ktorému sa podávajú hneď tri druhy omáčok pre zamilovaných.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Vyhláseným miestom romantických večerí je Vinpasa, kde pripravujú kuchári domáce cestoviny s tajnými bylinkami, o ktorých sa vám bude ešte mesiac snívať.

Doslova zmámení sa budete cítiť v Pusser´s Bar, kde podávajú výnimočné koktejly a podnik navštevujú milovníci dobrých drinkov už od roku 1974.

Viedeň: Gurmánsky festival (8. - 10. 5. 2015)

Chutné jedlo by malo byť na gurmánskych festivaloch samozrejmosťou, ale ešte viac zachutí, ak sa podáva v príjemnom prostredí.

Genuss festival sa koná už budúci víkend a jedlo sa bude servírovať v blízkosti pamätníka Johannesa Straussa.

Prostredie bude výnimočné nielen vďaka prítomnosti valčíkového kráľa, ale aj tým, že sa koná v Stadtparku, ktorý patrí od roku 1860 k najstarším parkom vo Viedni.

Na zelenom trávniku budete môcť ochutnať produkty 170-tich rakúskych odborníkov a výrobcov potravín.

SkryťVypnúť reklamu

Popri klasických špecialitách ako sú klobásy, slaninky, syry, chleby, marmelády a vína prinesú zaujímavú gastronomickú rozmanitosť pochúťky v podobe alpského lososa, horských syrov, údeného kapra, čerešňových rezancov, bylinkových praliniek alebo muškátovej čokolády.

vieden_genuss_r7244.jpg

Foto: Kulinarisches-erbe.at

Amsterdam: Víkend putovnej kuchyne (13. - 17. 5. 2015)

V bežnom scenári putuje jedlo z taniera do úst a následne do žalúdka. No v Amsterdame poznajú aj iný spôsob.

Jedlo tu bude počas piatich dní putovať ku gurmánom pomocou pojazdných vozov a kuchýň, ktoré majú aj spoločný názov Food Truck.

Na festivale Rollende Keukens sa zídu všetky mobilné dobroty Holandska. Ochutnať môžete morské potvory na grile, grilovanú či čerstvú zeleninu, koláče, jahody na paličkách alebo poriadne burgre či pizzu.

SkryťVypnúť reklamu

Isté je, že bude veľmi ťažké vybrať si. Vstupné na festival je zdarma, takže vám ostanú peniaze na poriadny útok na žalúdok.

amsterdam-food-truck2_r2112.png

Foto: Rollendekeukens.amsterdam

Budapešť: Gourmet Festival (21. - 24. 5. 2015)

Kde inde vám pripravia poriadnu maďarskú klobásu ako v Maďarsku? Aj tento rok sa festival plný tradičných lokálnych jedál konať v Budapešti.

Zíde sa tu viac ako sto hviezdičkami ovenčených reštaurácií, kuchárov a odborníkov na víno. Čo by ste pri návšteve festivalu nemali vynechať sú ázijské cestoviny a židovské bistro.

Delikatesy môžete zapíjať bohatým výberom vín či maďarskou pálenkou. No nezabúdajte aj na vodu. Ak sa chcete umeniu výroby pálenky priučiť viac, navštívte centrum mesta. V priebehu rovnakých dní tu bude prebiehať festival pálenky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Návštevníci sa budú prizerať, ako sa vyrába maďarská pálenka z ovocia a proces destilácie. Alkohol však môžete aj ochutnať a zakúpiť do domácich zásob.

Súčasťou tohto festivalu budú aj folklórne tanečné vystúpenia a koncerty na hrade.

Amsterdam: Raw Food Festival (14. 6. 2015)

Trend surovej stravy si získal toľko zástancov a fanúšikov, že si tento štýl prípravy jedál a stravovania vyslúžil aj festival.

Opäť sa vrátime do Amsterdamu, ktorý bude v júni pre zmenu hostiť festival pre tých, ktorí preferujú zdravú stravu.

Čo je to vlastne Raw Food? Ide o potraviny a jedlá, ktoré pred konzumáciou neprešli tepelnou úpravou. Toto jedlo je síce surové, no plné vitamínov a živín, ktoré nezničila tepelná úprava.

Festival sa koná na farme Langerlust, kde budú rozmiestnené desiatky stánkov s lákavo vyzerajúcim jedlom. Zúčastniť sa môžete aj zábavných workshopov, ochutnávok a diskusií o surovej strave.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Mníchov: Oktoberfest (19. 9. - 4. 10. 2015)

Kto by nepoznal jeden z najväčších pivných festivalov v Európe? Oktoberfest má svoj domov v Mníchove a jeho typickým znakom je veľa piva a obrovské pivné krígle, ktoré nosia zručné čašníčky v tradičných bavorských krojoch.

Ani tento rok tu nebudú chýbať „obrie“ praclíky a špeciálne pivá nemeckých pivovarov. Vedeli ste, že len šesť pivovarov má povolenie čapovať svoje pivo na pivnom festivale?

A pozor, tunajšie pivo je o čosi silnejšie ako klasické nemecké pivo a večer na festivale prežijú naozaj len tí najsilnejší alebo striedmi pivári.

Atmosféru bude dotvárať tradičná bavorská hudba a vo večerných hodinách zabavia návštevníkov aj rockové a popové koncerty.

oktoberfest2_r1624.jpg

Foto: TASR

Kodaň: Škandinávske varenie (21. - 30. 8. 2015)

O dánskej kuchyni toho veľa nevieme, no je načase to napraviť. Najlepšie urobíte, ak sa vyberiete priamo na miesto diania a absolvujete ochutnávku u dánskej kuchárskej špičky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Festival zahŕňa gurmánske zážitky, workshopy aj program pre deti. Na svoje si prídu priaznivci michelinských reštaurácií či pouličných stánkov.

Organizátori zároveň pripravujú programy zamerané na ekológiu a trvalo udržateľné systémy nielen v kuchyni.

Pokiaľ máte záujem niečo sa naučiť o dánskej kuchyni, môžete ochutnávať, ale tiež absolvovať festivalové školu varenia.

kodan.jpg

Foto: Copenhagencooking.com

Viedeň: Food Camp (26. 9. 2015)

Kto jedlo nielen rád konzumuje, ale rád o ňom aj píše, nesmie chýbať na najväčšej konferencii pre food bloggerov.

Príďte sa podeliť o svoje kuchárske postrehy a skúsenosti s ostatnými gurmánskymi odborníkmi a nadšencami. Aké trendy ovládnu svetovú kuchyňu v budúcom roku?

Nechajte sa inšpirovať ďalšími gurmánmi zapálenými pre jedlo a kuchyňu či písanie a prípravu akýchkoľvek dobrôt.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zdroj: Eurolines.cz

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok.
  2. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr
  3. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri
  4. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku
  5. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život
  6. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť
  7. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte
  8. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť
  1. Rady pre začínajúcich podnikateľov: na čo nezabudnúť pri štarte
  2. Filantropia slovenských milionárov s tichým vplyvom
  3. Špeciálna krížovkárska príloha v denníkoch SME a Korzár
  4. LESY SR otvorili novú predajňu Lesníckych pochúťok
  5. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr
  6. Problém s vlasmi či pokožkou? Krása začína vo vnútri
  7. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku
  8. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte
  1. Nutričný odborník varuje: Syry nie sú to, čo si myslíte 12 196
  2. Chcete dobrý chlieb? Nezačína pri pekárovi, ale ešte skôr 6 155
  3. Moderné okuliare: technológia, ktorá vám uľahčuje život 6 112
  4. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť 5 608
  5. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok. 5 334
  6. Táto firma úspešne digitalizuje dopravné riešenia na Slovensku 4 467
  7. Rodina ako opatrovatelia: Slovákov straší nesebestačnosť 2 652
  8. Ako zohnať lístok na biznis event roka s Waynom Gretzkym 2 174
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Monika Nagyova: V lete som ešte nevedela, či som feministka
  2. Zdravotní Klauni: Silný príbeh z psychiatrickej liečebne: O dievčati, ktoré si zvolilo radosť namiesto smútku
  3. Matúš Radusovsky: Bezpečnosť medu: Pravda o teple, kove a skladovaní
  4. Igor Múdry: Kyslá kapustička
  5. Matúš Radusovsky: Nie je med ako med: v rozmanitosti sa skrýva jeho sila
  6. Zdravotní Klauni: Zdravotná klaunka: Keď si nasadíme na tvár červený nos, pozeráme sa na svet inak
  7. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  8. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  1. Anna Brawne: Drahý Peter, v každej normálnej krajine, by ste vy, tým vedcom, nemohli robiť ani vrátnika! 14 372
  2. Anna Brawne: Pán riaditeľ SIS, klamete alebo máte problémy s pamäťou? 12 387
  3. Ivan Čáni: Súdruh Blaha nie je rozhodne žiadne neviniatko, ale toto si ani on nezaslúži. 9 991
  4. Rado Surovka: Prečo Fico vyhrá voľby v r.2027. 9 788
  5. Věra Tepličková: Podobnosť čisto náhodná alebo Čo sa ti to deje, národ slovenský? 4 685
  6. Ján Valchár: Palivová kríza v Rusku bujnie 4 681
  7. Veronika Michalčíková: S KST na neprístupných miestach Belianskych Tatier. Sú to celkom fajn ľudia 4 648
  8. Ján Valchár: Základný stavebný kameň každej ideológie: STRACH 4 298
  1. Radko Mačuha: Skúsme pochopiť Slovensko.
  2. Dušan Koniar: Ak je Únia v prdeli, kto je tá šťastná mrľa z nej trčiaca?
  3. Marcel Rebro: Pošli Vianoce deťom do ostreľovaného mesta
  4. Roman Kebísek: Ako sa správa stoický filozof? Marcus Aurelius o tom písal pri Hrone
  5. Dušan Koniar: Trnafský Kazisvet, náš agilný sused zo spoločného dvora
  6. Radko Mačuha: Leninovec Blaha sa rozčuluje nad stratou sochy Čulena.
  7. Anna Brawne: Pán riaditeľ SIS, klamete alebo máte problémy s pamäťou?
  8. Radko Mačuha: Viete čo má spoločné Róbert Fico a Benito Mussolini?
reklama
SkryťZatvoriť reklamu