Šošovicové karbonátky
Suroviny na 4 porcie
- 300 g šošovice
- 1 cibuľa
- 3 vajíčka
- 2 strúčiky cesnaku
- Nasekané bylinky podľa chuti
- Soľ, mleté čierne korenie
- Strúhanka na obalenie
- Olej na vysmážanie
Šošovicu namočte do vlažnej vody na niekoľko hodín vopred. Potom ju prepláchnite a uvarte domäkka. Zomeľte ju na mäsovom mlynčeku, pridajte pokrájanú cibuľu, prelisovaný cesnak a nasekané bylinky. Primiešajte jedno vajíčko a ochuťte soľou a korením. Podľa potreby pridajte trošku strúhanky. Z hmoty tvarujte na doske posypanej strúhankou karbonátky, tie obaľte v rozšľahaných vajíčkach a strúhanke a vypražte z obidvoch strán v rozpálenom oleji do zlatista. Servírujte s dresingom a šalátom, alebo so zemiakovou kašou.
Tip: Namiesto cibule môžete siahnuť po jarných alebo lahôdkových cibuľkách. Polovicu šošovice môžete nahradiť cícerom či bulgurom.