Pravidlá detského stravovania: Pripravte školákom zdravú desiatu

Keby si deti mohli vybrať, jedli by najradšej len sladkosti. Je na rodičoch, aby svoje deti naučili, ako má správne stravovanie vyzerať.

(Zdroj: Photl.com)

Zdravú desiatu nenahradíte peniazmi

Podľa lekárky Jany Babjakovej, ktorá sa venuje téme výživy a jej vplyvu na zdravie a vyučuje medikov v oblasti primárnej prevencie, na Slovensku nie je prístup rodičov k stravovaniu detí ideálny.

Prípravu zdravej školskej desiaty v mnohých prípadoch zanedbávajú. „Určite stojí za to si ráno privstať a s láskou nachystať dieťaťu kvalitné raňajky a do školy čerstvú desiatu, ako mu dať do ruky peniaze, aby si niečo kúpilo v bufete.

V školských bufetoch býva výber zvyčajne mimoriadne obmedzený. Vo väčšine takýchto zariadení sa výber zameriava na zdraviu nie príliš prospešné potraviny obsahujúce nedostatok protektívnych živín.

Avšak stále veľa rodičov z časových dôvodov uprednostní najnevhodnejšiu alternatívu a dá dieťaťu peniaze, aby si niečo kúpilo samé,“ hovorí odborníčka.

Najobľúbenejšie sú sladkosti

Ak necháte výber a kúpu desiaty na dieťa, voľba väčšinou padne na nezdravý typ stravy. Aj dospelí radi prepadávajú rýchlej desiate či olovrantu, ktorý obsahuje najmä jednoduché cukry či nevhodné formy tukov.

Rovnako je to aj v prípade dieťaťa, ktoré si neuvedomuje následky svojich nezdravých návykov.

Tie môžu mať negatívny vplyv na jeho zdravie a zakorenia sa v jeho hlave, čo sa odrazí na kondícií a zdravotnom stave v detstve aj dospelosti.

K téme sa vyjadruje:

Jana Babjaková, Ústav hygieny Lekárskej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave, Fmed.uniba.sk

babjakova_r3184.jpg

Potvrdzuje to aj Jana Babjaková: „Ak by si deti mali možnosť zvoliť podľa vlastného výberu, väčšina by uprednostnila sladkosti. Tým by sa však mali naopak skôr vyhýbať. Ale na to sú rodičia a vychovávatelia, aby ich vhodne usmernili, najmä vhodným príkladom.“

Ak ste rodič, snažte sa vyhradiť si ráno čas na to, aby ste deťom pripravili kvalitnú desiatu, dajte si však pozor na to, aby nebola nadmerná a dieťa bolo schopné zvládnuť obed.

„Desiata by nemala suplovať raňajky. Tie by mali tvoriť 20% celodenného príjmu živín. Energeticky nadmerná desiata, nevhodne nutrične zostavená či nevyvážená môže príliš zasýtiť dieťa, ktoré potom pochopiteľne nevládze skonzumovať obed, najmä ak nemá dostatočnú fyzickú aktivitu v priebehu vyučovania,“ vysvetľuje pedagogička a odborníčka na výživu.

Každé dieťa potrebuje niečo iné

Každé dieťa je špecifické, univerzálne platné odporúčanie preto nenájdeme. Aj podľa Jany Babjakovej neexistuje presný návod či odporúčanie, aká by mala desiata školáka byť a čo všetko by presne mala obsahovať.

„Závisí to od mnohých faktorov - množstva a zloženia skonzumovaných raňajok, ale aj od veku a pohlavia dieťaťa.

Iný objem a skladbu stravy potrebuje šesťročná útla prváčka a iný dvojfázovo trénujúci intenzívne rastúci tínedžer.

Je potrebné prihliadať aj na chuťové preferencie, celkový zdravotný stav či ročné obdobie a s tým súvisiaci aktívny pohyb na čerstvom vzduchu.

Ak majú deti možnosť vybehať sa a hrajú cez veľkú prestávku na školskom dvore napríklad futbal, určite sa radšej zahryznú do chutnej desiaty.

Medzi deťmi existujú veľké interindividuálne rozdiely a u každého dieťaťa sa vyskytujú dni, keď zje viac alebo menej ako obvykle alebo má chuť na niečo úplne iné a to by mali rodičia rešpektovať a do istej miery sa prispôsobiť.

Samozrejme, úlohu hrajú aj socio-ekonomické faktory, najmä finančná situácia v rodine,“ popisuje Jana Babjaková.

Správne zloženie stravy počas dňa

Podľa všeobecných odporúčaní by desiata mala pokryť približne 10% dennej potreby energie. Platí len základné pravidlo – vyhnúť sa stereotypu a v rámci pestrej vyváženej stravy jednotlivé zdroje živín obmieňať a umožniť dieťaťu spoznávať rôzne chute, aby sa dieťa každý deň mohlo tešiť na niečo iné.

Dominantne zastúpené by mali byť plnohodnotné bielkoviny, komplexné sacharidy, správne vyvážený pomer tukov, dostatok vitamínov a minerálnych látok.

Deti intenzívne rastú a vyvíjajú sa, sú v rôznej miere fyzicky aktívne, majú vysokú potrebu energie (podľa odporúčaných výživových dávok pre školákov nad 9000 kJ/d) a potrebujú dostatok makronutrientov (v správnom pomere zastúpené cukry, tuky, bielkoviny) aj mikronutrientov (vitamíny, minerálne látky).

Strava detí by preto mala byť pestrá, vyvážená a striedma, tak ako aj celá naša racionálna životospráva.

Vyskladajte deťom zdravú desiatu

  • Niekomu stačí probiotický kyslomliečny výrobok, napríklad jogurt - prednostne neochutený, pokojne plnotučný.
  • Ideálne je každodenne deťom pribaliť do tašky aspoň jednu porciu ovocia (lokálne a sezónne), poprípade prúžky kalerábu či mrkvy.
  • Väčšine väčších detí, najmä ak mali slabšie alebo žiadne raňajky, je potrebné doplniť ako zdroj komplexných sacharidov tenký krajec chleba alebo pečiva (prednostne celozrnné, najmä u starších školákov), ktoré by mali však slúžiť predovšetkým ako “nosič” na hrubú vrstvu rôznych druhov zeleniny. Jar je ideálne obdobie na využitie čerstvých, sezónnych druhov - striedať papriku, uhorku, šalát, reďkovku. Nezabudnite na tenučkú vrstvu masla, strukovinovej nátierky, pár kvapiek olivového oleja, poprípade avokáda ochutené nadrobno posekanými bylinkami ako pažítka, žerucha či bazalka. Pre spestrenie občasne môžeme doplniť tvrdým syrom alebo natvrdo uvareným vajíčkom nakrájaným na plátky.
  • Dôležitou súčasťou desiaty je pitný režim. Ideálna je čistá pitná voda, nesladený čaj.
  • U starších detí, kde je nižšie riziko udusenia, je vhodné pridať za hrsť orechov a semienok namiesto nekvalitných cereálnych tyčiniek.

Na čo si dať pozor pri príprave desiaty:

  • Nevhodné zloženie a nadmerný príjem kalórii v desiate sa môže spolupodieľať na vývoji nadhmotnosti, poprípade obezity u detí a zvyšovať riziko vzniku diabetu, zubného kazu a ďalších ochorení v budúcnosti. A taktiež negatívne vplývať na duševnú činnosť, čo má vplyv na prospech a správanie sa detí v škole.
  • V mnohých prípadoch deti nemajú nadmerný energetický príjem, ale skôr majú nedostatočný energetický výdaj – deti nemajú primeranú fyzickú aktivitu. Veľmi dôležité je nielen zvoliť si správny druh pohybu, ale dbať aj na frekvenciu a intenzitu. Mali by sa hýbať aspoň hodinu denne.
  • Čoho sa určite vyvarovať sú nadmerne solené potraviny – salámy, klobásy, vyprážané mäso, slané zemiakové lupienky, sladkosti s vysokým obsahom jednoduchých cukrov a trans-foriem mastných kyselín. Vynechajte keksíky, napolitánky a iné priemyselne vyrábané potraviny (tzv. "junk food").

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Hitparáda štiav
  2. 14. ročník AmCham „JOB FAIR“ v Košiciach
  3. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  4. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  5. Malé knedličky, veľké dojmy
  6. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  7. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  8. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  9. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  10. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 11 857
  2. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 10 236
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 8 679
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 5 971
  5. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 5 774
  6. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 4 066
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 507
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 3 116
  9. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017 2 374
  10. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet 2 185

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Kocáb: Kisku už dlho uznávam, ocenenie ma šokovalo

Pre SME hovorí, že je hrdý slniečkar. Keď pôjdeme tvrdou silou, nemáme šancu.

KULTÚRA

Minúta po minúte: Moonlight má prvého Oscara

Odovzdávanie budeme sledovať naživo.

TECH

Nokii sa podarilo vstať z mŕtvych. Ukázali Nokiu 3310

Majú Android, nízku cenu a dobrý hardvér.

ŠPORT

Sagan ukázal cit pre taktiku a ešte lepšiu formu ako pred rokom

V sobotu bol druhý, v nedeľu už vyhral.

Neprehliadnite tiež

Móda na Oscaroch 2017: Kto zvíťazí svojim štýlom?

Celebrity sa zišli na najprestížnejšom odovzdávaní filmových cien, niektoré by si zaslúžili zlatú sošku aj za štýl.

Kohút na víne je francúzska klasika. Ukážeme vám ako na to.

Chceli by ste uvariť večeru hodnú skutočného gurmána? Pripravte si kohúta na víne. Miloš Mikuš pripravil recept s fotopostupom, s ktorým sa vám to určite podarí.

Niečo pre odvážne: Trblietavá glamour móda

Trblietky a lesklé materiály sa tento rok vracajú na scénu v plnej paráde.

Celebritní adoptívni rodičia: Tieto známe tváre rozšírili svoju rodinu adopciou

Niektorým sa nepošťastilo mať biologické deti, iné chceli pomôcť opusteným.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop