SME

Krehký koláč s rebarborou a vanilkovým krémom

Vitamínová bomba našich babičiek sa vracia do módy. Skúste aj vy recepty s rebarboru!

(Zdroj: Fotolia)

Krehký koláč s rebarborou a vanilkovým krémom
suroviny na viac porcií

Na cesto:

  • 320 g hladkej múky
  • 200 g masla
  • 80 g práškového cukru
  • 4 žĺtky

Na krém:

  • 1 tobolka vanilky
  • 500 ml mlieka
  • 100 g kryštálového cukru
  • 50 g hladkej múky
  • 3 žĺtky

Na rebarboru:

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

  • 8 - 10 veľkých stoniek rebarbory
  • 150 g kryštálového cukru
  • 80 ml vody

Vychladené žĺtky a maslo pokrájané na kocky, rýchlo spracujte s cukrom a múkou. Môžete to zamiesiť i v kuchynskom robote. Treba pracovať rýchlo, aby ste cesto rukami veľmi nezohrievali. Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a odložte do chladničky aspoň na hodinu.

SkryťVypnúť reklamu

Medzitým priveďte k varu mlieko s prekrojenou vanilkovou tobolkou. Nechajte asi 15 minút lúhovať. Potom z tobolky vyškrabte semienka do mlieka a šupky vyhoďte. Z mlieka odoberte asi 100 ml bokom a rozmiešajte v ňom cukor, žĺtky a múku.

Vlejte späť do celého mlieka a uvarte na puding. Nechajte ho pomaly chladnúť prikrytý potravinárskou fóliou, ktorá zabráni tvorbe hrubej kože.

Rúru predhrejte na 150 stupňov. Rebarboru dôkladne očistite a rozkrájajte na paličky alebo kocky. Tie uložte do zapekacej misy, posypte cukrom, podlejte vodou a dajte asi na 15 minút piecť.

Rúru nevypínajte a nastavte predhrievanie na 180 stupňov. Na pomúčenej doske vyvaľkajte z cesta plát a preložte ho na plech vystlaný papierom na pečenie. Dno popichajte vidličkou, okraje prstami trošku vyvýšte.

SkryťVypnúť reklamu

Vzniknutú plytkú vaničku prikryte druhým papierom na pečenie a zaťažte suchou fazuľou, ryžou alebo keramickými guľôčkami na pečenie, aby sa cesto nevydulo. Pečte podľa hrúbky približne 20 - 30 minút.

Potom odoberte papier so záťažou, na korpus navrstvite krém, naň rebarboru a vložte ešte na chvíľu do rúry. Pred rozkrájaním nechajte koláč vychladnúť.

Tip: Povrch koláča môžete ku koncu pečenia dozdobiť mandľovými lupienkami alebo sladkou mrveničkou. Ak nechcete vyhodiť alebo inak zužitkovať bielky, vyšľahajte ich s cukrom do tuha a nechajte ich zapiecť na povrchu koláča ako zlatistú perinu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  6. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  7. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  8. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  1. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  2. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  3. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  4. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  5. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  6. Kam smerujú peniaze bohatých?
  7. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 426
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 6 515
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 082
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 4 174
  5. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 600
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 479
  7. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 312
  8. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 2 264
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 27 951
  2. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 943
  3. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 8 627
  4. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 642
  5. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 7 142
  6. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 6 683
  7. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 6 376
  8. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 5 649
  1. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  2. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
  3. Tupou Ceruzou: Krížovka
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť?
  5. Roman Kebísek: Láska mladej Timravy k dvom bratom
  6. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  7. Tupou Ceruzou: Za čiarou
  8. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky
SkryťZatvoriť reklamu