Krehký koláč s rebarborou a vanilkovým krémom

Vitamínová bomba našich babičiek sa vracia do módy. Skúste aj vy recepty s rebarboru!

(Zdroj: Fotolia)

Krehký koláč s rebarborou a vanilkovým krémom
suroviny na viac porcií

Na cesto:

  • 320 g hladkej múky
  • 200 g masla
  • 80 g práškového cukru
  • 4 žĺtky

Na krém:

  • 1 tobolka vanilky
  • 500 ml mlieka
  • 100 g kryštálového cukru
  • 50 g hladkej múky
  • 3 žĺtky

Na rebarboru:

  • 8 - 10 veľkých stoniek rebarbory
  • 150 g kryštálového cukru
  • 80 ml vody

Vychladené žĺtky a maslo pokrájané na kocky, rýchlo spracujte s cukrom a múkou. Môžete to zamiesiť i v kuchynskom robote. Treba pracovať rýchlo, aby ste cesto rukami veľmi nezohrievali. Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a odložte do chladničky aspoň na hodinu. Medzitým priveďte k varu mlieko s prekrojenou vanilkovou tobolkou. Nechajte asi 15 minút lúhovať. Potom z tobolky vyškrabte semienka do mlieka a šupky vyhoďte. Z mlieka odoberte asi 100 ml bokom a rozmiešajte v ňom cukor, žĺtky a múku. Vlejte späť do celého mlieka a uvarte na puding. Nechajte ho pomaly chladnúť prikrytý potravinárskou fóliou, ktorá zabráni tvorbe hrubej kože. Rúru predhrejte na 150 stupňov. Rebarboru dôkladne očistite a rozkrájajte na paličky alebo kocky. Tie uložte do zapekacej misy, posypte cukrom, podlejte vodou a dajte asi na 15 minút piecť. Rúru nevypínajte a nastavte predhrievanie na 180 stupňov. Na pomúčenej doske vyvaľkajte z cesta plát a preložte ho na plech vystlaný papierom na pečenie. Dno popichajte vidličkou, okraje prstami trošku vyvýšte. Vzniknutú plytkú vaničku prikryte druhým papierom na pečenie a zaťažte suchou fazuľou, ryžou alebo keramickými guľôčkami na pečenie, aby sa cesto nevydulo. Pečte podľa hrúbky približne 20 - 30 minút. Potom odoberte papier so záťažou, na korpus navrstvite krém, naň rebarboru a vložte ešte na chvíľu do rúry. Pred rozkrájaním nechajte koláč vychladnúť.

Tip: Povrch koláča môžete ku koncu pečenia dozdobiť mandľovými lupienkami alebo sladkou mrveničkou. Ak nechcete vyhodiť alebo inak zužitkovať bielky, vyšľahajte ich s cukrom do tuha a nechajte ich zapiecť na povrchu koláča ako zlatistú perinu.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  2. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  3. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  4. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  5. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  6. Rastie nám pokrivená generácia?
  7. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  8. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  9. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  10. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  1. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  2. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  3. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  4. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  5. Detské zúbky sú veda
  6. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  7. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  8. Rastie nám pokrivená generácia?
  9. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  10. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 14 308
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 8 995
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 3 181
  4. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 2 705
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 1 871
  6. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 296
  7. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 249
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 041
  9. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 003
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky 553

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Nesledujeme mohutnú wagnerovskú operu, skôr reláciu o varení

Každý bude trochu nespokojný.

Neprehliadnite tiež

Vedkyňa, ktorá skúma ľudskú sexualitu: Žiarlivosť je obranný mechanizmus, načúvajme jej

Kateřina Klapilová tvrdí, že v laboratóriu je oveľa ťažšie vzrušiť ženy než mužov.

Ako vám pri pôrode môže pomôcť dula a kedy sa pre ňu rozhodnúť?

Prítomnosť duly pri pôrode dokázateľne znižuje percento cisárskych rezov.

Návrhári o ekológii v móde: Je trvalá udržateľnosť budúcnosťou?

Desať známych mien slovenskej módy prezradilo, čo si myslia o ekologickom módnom biznise.