Krehký koláč s rebarborou a vanilkovým krémom

Vitamínová bomba našich babičiek sa vracia do módy. Skúste aj vy recepty s rebarboru!

(Zdroj: Fotolia)

Krehký koláč s rebarborou a vanilkovým krémom
suroviny na viac porcií

Na cesto:

  • 320 g hladkej múky
  • 200 g masla
  • 80 g práškového cukru
  • 4 žĺtky

Na krém:

  • 1 tobolka vanilky
  • 500 ml mlieka
  • 100 g kryštálového cukru
  • 50 g hladkej múky
  • 3 žĺtky

Na rebarboru:

  • 8 - 10 veľkých stoniek rebarbory
  • 150 g kryštálového cukru
  • 80 ml vody

Vychladené žĺtky a maslo pokrájané na kocky, rýchlo spracujte s cukrom a múkou. Môžete to zamiesiť i v kuchynskom robote. Treba pracovať rýchlo, aby ste cesto rukami veľmi nezohrievali. Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a odložte do chladničky aspoň na hodinu. Medzitým priveďte k varu mlieko s prekrojenou vanilkovou tobolkou. Nechajte asi 15 minút lúhovať. Potom z tobolky vyškrabte semienka do mlieka a šupky vyhoďte. Z mlieka odoberte asi 100 ml bokom a rozmiešajte v ňom cukor, žĺtky a múku. Vlejte späť do celého mlieka a uvarte na puding. Nechajte ho pomaly chladnúť prikrytý potravinárskou fóliou, ktorá zabráni tvorbe hrubej kože. Rúru predhrejte na 150 stupňov. Rebarboru dôkladne očistite a rozkrájajte na paličky alebo kocky. Tie uložte do zapekacej misy, posypte cukrom, podlejte vodou a dajte asi na 15 minút piecť. Rúru nevypínajte a nastavte predhrievanie na 180 stupňov. Na pomúčenej doske vyvaľkajte z cesta plát a preložte ho na plech vystlaný papierom na pečenie. Dno popichajte vidličkou, okraje prstami trošku vyvýšte. Vzniknutú plytkú vaničku prikryte druhým papierom na pečenie a zaťažte suchou fazuľou, ryžou alebo keramickými guľôčkami na pečenie, aby sa cesto nevydulo. Pečte podľa hrúbky približne 20 - 30 minút. Potom odoberte papier so záťažou, na korpus navrstvite krém, naň rebarboru a vložte ešte na chvíľu do rúry. Pred rozkrájaním nechajte koláč vychladnúť.

Článok pokračuje pod video reklamou

Tip: Povrch koláča môžete ku koncu pečenia dozdobiť mandľovými lupienkami alebo sladkou mrveničkou. Ak nechcete vyhodiť alebo inak zužitkovať bielky, vyšľahajte ich s cukrom do tuha a nechajte ich zapiecť na povrchu koláča ako zlatistú perinu.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  2. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  8. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  9. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  10. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 24 449
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 18 135
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 16 888
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 12 335
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 978
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 4 024
  7. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 3 716
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 233
  9. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 2 721
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 038

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Pomýlil som sa. Trumpove výhovorky kritiku nezastavili

Trump tvrdí, že vyjadrenia v Helsinkách myslel presne naopak. Nie je to prvýkrát.

KULTÚRA

Čím je starší, tým je horší? Merčiak má zodpovednosť, akú si nikto neželá

Niekto má smolu, že jeho práca nie je anonymná.

Neprehliadnite tiež

Plač, hystéria a vzdor: Čo robiť, keď už si s dieťaťom neviete rady

Psychoterapeutky vyvinuli stratégiu, ktorá má rodičom pomôcť pri akejkoľvek dileme.

Stĺpček Osmelené

Od mladosti mám problém s alkoholom a neviem si pomôcť

Som abstinent, aj keď nemusím.