Jahodovo-rebarborové trifle
suroviny na 6 porcií
Na kompót:
- 400 g rebarbory
- 300 g jahôd
- 200 ml vody
- 1 - 2 PL citrónovej šťavy
- 2 PL jahodového sirupu alebo likéru
- 4 PL cukru
- 1 PL kukuričného škrobu
Na tvarohový krém:
- Šťava a kôra z jednej limety
- 2 PL nasekanej medovky alebo mäty
- 500 g jemného tvarohu
- 5 PL práškového cukru
- 200 g šľahačkovej smotany
- 1 balíček vanilínového cukru
- 1 balíček stužovača
Navyše:
- 300 - 400 g vopred upečeného piškótového korpusu
- Čaj, káva alebo likér na namáčanie
Rebarboru dôkladne očistite a rozkrájajte asi na 1 cm kocky. Vložte ich do hrnca spolu s cukrom, polovicou vody, citrónovou šťavou, sirupom a duste asi 8 minút. Pridajte umyté jahody, krátko poduste a nakoniec zahustite so škrobom rozmiešaným vo zvyšku vody. Šľahačkovú smotanu vyšľahajte s vanilínovým cukrom a stužovačom do tuha. Všetky ostatné suroviny na krém zmiešajte a nakoniec do neho zapracujte šľahačku. Piškótový korpus rozkrájajte alebo nalámte na menšie časti. Do zvolenej nádoby vrstvite suchý alebo podľa chuti navlhčený korpus, ovocie a krém. Opakovaním vytvorte niekoľko poschodí. Pred servírovaním dozdobte jahodou alebo lístkami mäty.
Tip: Namiesto upečeného piškótového korpusu môžete použiť kúpené piškóty alebo sušienky, alebo dokonca nalámaný snehový korpus, či snehové pusinky upečené zo zvyšných bielkov. Pre zložité servírovanie môžete namiesto jednej veľkej misy, naplniť niekoľko malých misiek.