Reďkovková polievka
Suroviny na 4 – 6 porcií
- 3 zväzky reďkoviek
- 150 g zemiakov
- 1 šalotka
- plátok masla
- 900 ml zeleninového vývaru
- 100 g smotany
- muškátová oriešok
- soľ, mleté čierne korenie
Zeleninu očistite, umyte a rozkrájajte na kocky. Z reďkoviek použite aj pekné mladé listy. Niekoľko buľvičiek si nechajte bokom na záverečné zdobenie. V hrnci rozohrejte maslo a opražte na ňom šalotku. Pridajte zemiaky a nakoniec reďkovky. Zalejte vývarom a varte asi 20 minút, kým zelenina zmäkne. Rozmixujte ponorným mixérom, ochuťte a nakoniec vmiešajte smotanu. Servírujte dozdobené plátkami reďkoviek.
Tip: Ak ste odkázaní na reďkovku kupovanú, ktorá má staršie a škaredé či zvädnuté listy, do polievky môžete namiesto nich pridať listy špenátu. Polievka bude mať sviežu farbu. Ak sa rozhodnete pre prípravu čisto z reďkoviek, či už červených, alebo veľkej bielej, polievka bude skôr béžová.