Slovenská Veľká noc vo svete: Ako sa oslavuje v Brazílii?

Slovák zo Šumiaca Ján Kožička žije so svojou brazílsko-slovenskou rodinou v Rio de Janeiro. Na sviatky a tradície svojej rodnej zeme však nezabúda.

Ján Kožička s rodinou v Brazílii(Zdroj: Archív J.K.)

Veľká krajina, množstvo zvykov

V tejto rozľahlej krajine je Veľká noc naozaj honosným sviatkom plným rôznorodých zvykov a kuchyne. „Základ tvorí ryba s bielou ryžou.

Väčšina veriacich rodín oslavuje štyridsaťdňovým pôstom. V kostoloch sa každý pôstny piatok rozprávajú príbehy alebo sa inscenuje Ježišova krížová cesta.

Je to deň rodinných stretnutí. Jedia sa ryby všetkých druhov, ale najmä treska pripravená v podobe šalátu alebo pečená v rúre.

Prílohu tvorí tradične ryža, ale môže to byť aj niečo iné v závislosti od regiónu. Na severovýchode krajiny sa používa ako príloha rastlina "bredo", ktorá sa dusí na olivovom oleji s cesnakom a cibuľou.

Článok pokračuje pod video reklamou

Toto jedlo sa zvyčajne podáva na obed s dobrým vínom a chlebom, ktoré symbolizujú Kristovo telo a krv.

V niektorých oblastiach Brazílie sa počas dvoch týždňov pred Veľkým piatkom hrávajú divadelné predstavenia s názvom Umučenie Krista, ktoré rozprávajú príbeh Ježiša, jeho smrti a vzkriesenia.

Pre menej nábožné rodiny Veľký piatok predstavuje len predĺžený víkend. Každý však rešpektuje pôst. Konzumujú sa výlučne ryby a žiadne mäso a mäsové výrobky.

Väčšinou sa tento čas využíva na výlety, či už na pláže, alebo do horských oblastí. Na Veľkonočnú nedeľu sa v rodinách navzájom obdarúvajú čokoládovými vajíčkami a zajacmi,“ opisuje Ján.

Brazílske a slovenské zvyky na jednom mieste

V jeho rodine je oslava veľkonočných sviatkov ešte zaujímavejšia, keďže sa tu zlievajú tradície dvoch rôznych kultúr.

„Moja manželka je Brazílčanka, budeme na Veľký piatok variť brazílsku kuchyňu, ktorú doplním o tradičnú jednoduchú hubovú polievku, ktorú varíme doma na Šumiaci.

Na Veľkonočnú nedeľu sa bude podávať slovenský zemiakový šalát, brazílska údená šunka, varené vajcia a, samozrejme, čokoládové vajíčka."

V Riu de Janeiro „kupačku“ ešte nezaradil do veľkonočného programu

"V Šumiaci je veľkonočným zvykom „kupačka“, ale tu v Brazílii som ju zatiaľ nezaradil do programu.

Jednak preto, že tu neoslavujú Veľkonočný pondelok, a možno aj preto, že teplota vzduchu v tomto období býva už ráno okolo 25 - 30°C, takže ten očistný akt by nepriniesol požadované sprievodné efekty, ako keď sa na Slovensku oblieva v chladnom ráne ľadovou vodou.

No keď budeme niekedy v budúcnosti oslavovať Veľkú noc na Slovensku, tak s mojim synom určite poriadne zlejeme všetky dievky v okolí.

Budem sa snažiť, aby náš syn vedel, čo znamená Veľká noc a tiež, aby sa naučil rešpektovať zvyky obidvoch kultúr a aby sa tak všetky sviatky premenili na okamihy lásky, radosti a rodinnej pohody,“ zakončuje rozprávanie Ján.

Foto: archív J. K.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  2. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 31 512
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 21 796
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 21 181
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 11 078
  5. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 7 409
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 6 945
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 4 480
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 672
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 823
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 154

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Sagan vysvetlil, prečo správu o rozchode oznámil počas Tour

Reagoval na vymyslený anonymný list.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.