Ryža obsahuje sacharidy, vitamíny skupiny B, minerálne látky, fosfor, draslík, železo a ďalšie užitočné látky. Je zdrojom kvalitných bielkovín a je bez tuku a lepku.
Patrí medzi najmenej alergénne potraviny, dobre ju znášajú aj ľudia s problémovým trávením, či rôznymi diétami. Ryža nenafukuje, pomáha pri zápche a tráviacich problémoch.
Väčšinou však máme na tanieri bielu ryžu, ktorá oproti naturálnej obsahuje menej živín, vlákniny a antioxidantov. Ryže je však nekonečný výber a záleží len na našej chuti a spôsobu prípravy, ktorú si vyberieme.
S kokosovým olejom
Ak ju v jedálnom lístku obmedzujete pre jej obsah kalórií, vedci prišli na to ako to zmeniť. Jej energetický obsah môžete znížiť až o 60% spôsobom prípravy. Ak uvaríte ryžu s kokosovým olejom a potom ju dáte na 12 hodín do chladničky, znížite množstvo kalórii o viac ako polovicu.
Vedci zo Srí Lanky skúmali 38 druhov ryže. Zistili, že dvojstupňový proces prípravy, počas ktorého sa zamerali na škrob obsiahnutý v ryži zmení jej kalorickú hodnotu.
Ich recept je pridať lyžičku kokosového oleja do vriacej vody a 100 g ryže. Variť 40 minút alebo pripravovať v pare 20-25 minút. Druhý stupeň procesu je schladenie ryže v chladničke počas dvanástich hodín. Potom podávať.
Celý výskum odborníkov zo Srí Lanky sa zameriava na zníženie obezity v krajinách, v ktorých je ryža jednou z hlavných potravín.
Pozor na skladovanie a ohrievanie, aby ste sa neotrávili
Vedci tiež zistili, že nesprávne skladovanie a viacnásobné zohrievanie môže spôsobiť hnačky, zvracanie až otravu jedlom. Nejde o samotný ohrev ryže ale spôsob skladovania pred zohrievaním.
Ryža môže obsahovať spóry baktérií, ak ju necháte stáť pri izbovej teplote môžu spóry dorásť do baktérií a začať produkovať toxíny. Ideálne je ryžu uložiť do chladničky do hodiny po uvarení. Neodporúča sa ohrievať ryžu viac ako jedenkrát.
Autor: Janette Sucha