Je lepšie piť vodu z kohútika alebo balenú vodu? Čím je minerálna voda taká výnimočná? Ako vodu skladovať? Ak sa už dlhšie trápite týmito otázkami, zodpovieme vám ich práve teraz.
Pri dodržiavaní pitného režimu je najpodstatnejšie piť najmä nesladené nápoje, ideálne čistú vodu. Slovensko je plné vodných zdrojov, ich pozitívne účinky sa transformujú do fliaš s vodami, ktoré sú ponúkané v obchodoch.
Naučte sa tieto zdroje minerálov múdro využívať a pracovať s látkami, ktoré vášmu telu poskytujú.
Ako vzniká minerálna voda?
Najbežnejším typom minerálnych vôd v našom regióne sú tzv. kyselky. Tie vznikajú rozpúšťaním hornín za prítomnosti hlbinného oxidu uhličitého.
Celý proces sa odohráva niekoľko desiatok až stoviek metrov pod povrchom. Zrážková voda preniká vrstvami hornín, ktoré fungujú ako prírodný filter.
Voda sa pomaly obohacuje o hlbinný oxid uhličitý, ktorý jej dodáva prirodzenú perlivosť a znižuje pH, čím umožňuje, aby do vody prirodzene prenikali minerály z horninového podložia.
Prečo sú minerálne vody vzácne?
Každý z podzemných prameňov je iný a odráža špecifické geologické, geochemické, hydrogeologické a klimatické podmienky v zemskej kôre.
Názor odborníka:
K téme sa vyjadruje Jana Ježková, balneotechnička a predsedníčka Zväzu minerálnych vôd
Vodné zdroje sa líšia zastúpením rozpustných látok. Čím jedinečnejšie prostredie, tým výnimočnejšia voda.
V čom je balená voda odlišná od kohútikovej?
Kedysi bolo v súvislosti zaužívané s balenými vodami slovné spojenie „stolová voda“ alebo „prírodná liečivá voda“. Takéto názvy však už na etiketách nenájdete.
Balené vody (minerálne, liečivé, pramenité, dojčenské) sa výhradne získavajú z podzemných chránených zdrojov. Balená pitná voda sa môže získavať aj z povrchových zdrojov.
Výrobcovia balených vôd zároveň musia neustále sledovať a dokladovať stále zloženie, ktoré je neustále monitorované štátnymi orgánmi.
Nie každá balená voda rovnaká
Ľudia si často zamieňajú minerálne a pramenité vody. Podstatný rozdiel je v tom, že minerálne vody majú preukázateľne pozitívne fyziologické účinky na ľudský organizmus. Nelíšia sa teda mineralizáciou, ako sa bežne tvrdí.
Ako piť minerálne vody?
Bez akýchkoľvek obmedzení je v akomkoľvek veku možné každodenne piť pramenité a minerálne vody s celkovou mineralizáciou do cca 500 mg/l rozpustených pevných látok. Informácia o celkovej mineralizácii je uvedená na obale každej balenej vody.
Aj stredne mineralizované vody (t.j. do 1 500 mg/l) môžeme piť denne bez obmedzenia ako súčasť pravidelného pitného režimu a zdravého životného štýlu.
Vody s vyššou mineralizáciou (tj. nad 1 500 mg/l) sú vhodné až pri vysokej záťaži v letnom období alebo športe, pri ktorom treba rýchlo doplniť minerály. Tieto vody by nemali byť jediným zdrojom tekutín.
Ako vodu skladovať?
Ak patríte medzi tých, ktorí si kupujú väčšie množstvá fľaškových balených vôd, už viete, že na každej etikete je popis, ako uzavretú fľašu uchovávať.
Zákon určuje uchovávanie fliaš v chlade a mimo slnečného žiarenia. Čo však vtedy, ak už fľašu otvoríme? Ako dlho vo vode vydržia minerály, ktoré tak na minerálnej vode oceňujeme?
V akom čase vodu vypiť, aby sme neprišli o jej vzácny zdraviu prospešný obsah?
Podľa Jany Ježkovej, balneotechničky a predsedníčky Zväzu minerálnych vôd treba s vodou zaobchádzať ako s jedlom.
Ako balenotechnička garantuje pri práci s minerálnymi vodami ochranu prírodných zdrojov.
„S vodou by ste mali zaobchádzať ako s potravinou. Ani maslo alebo bagetu by ste nenechali na zadnom okne auta v horúčavách. Určite by ste ich potom nejedli.
Voda vo fľaši by nemala byť vystavovaná extrémnym teplotám. Otvorte si takú fľašu a vyberte si také množstvo, ktoré ste schopní vypiť v priebehu dňa,“ hovorí balneotechnička.
Súčasné PET fľaše na naše zdravie vplyv nemajú a Jana Ježková tvrdí, že nemajú vplyv ani na kvalitu vody, ktorá je v nich balená.
Balenie, distribúcia aj plnenie je prísne regulované. To, čo z fliaš pijete, je teda voda najvyššej možnej kvality.
Balneotechnička zdôrazňuje, že pri vystavení minerálnej vody extrémnym podmienkam nedošlo k úbytku či zhoršeniu kvality vody.
„Zmení sa však jej chuť a sviežosť, čo nechceme,“ tvrdí. Podľa nej by teda aj otvorené fľaše mali byť skladované rovnako ako uzavreté, nevystavované extrémom a vypité v priebehu dňa.
Môžu sa zdroje vody minúť?
Spôsob a intenzita získavania vody je prísne kontrolovaná.
Intenzita a stálosť prameňa je daná všeobecnými hydrogeologickými podmienkami územia a u väčšiny prírodných minerálnych vôd ide o obnoviteľné zdroje a teda nevyčerpateľné prírodné bohatstvo.
Čerpanie vody musí prebiehať tak, aby neovplyvňovalo zloženie zdroja.