Šalát so zemiakovými lupienkami, špenátom a kešu orechmi
Suroviny na 4 porcie
- 500 g zemiakov
- 4 PL olivového oleja
- 2 ČL medu
- 2 ČL sezamových semienok
- 1 PL citrónovej šťavy
- 2 ČL celozrnnej horčice
- 200 g špenátových listov
- 80 g kešu orieškov
- soľ, mleté čierne korenie
Rúru predhrejte na 200 stupňov. Zemiaky umyte a aj so šupkou ich nastrúhajte na tenké kolieska. Plech vysteľte papierom na pečenie, ten vymastite polovicou oleja, plátky zemiakov naň naukladajte a osoľte. Pečte asi 15 - 25 minút, podľa chuti. Asi päť minút pred koncom pečenia ich posypte sezamovými semienkami. V miske zmiešajte citrónovú šťavu, zvyšok oleja, med a horčicu. Špenátové listy umyte a osušte. Zemiaky, špenát a orechy jemne vmiešajte do zálievky. Pred servírovaním môžete šalát dochutiť soľou, korením a dozdobiť parmezánom.
Tip: Vyberajte nesolené orechy. Ak máte nepražené, môžete ich doma opražiť na suchej panvici, aby uvoľnili vôňu. Do šalátu je výborný i prelisovaný cesnak alebo chuťovo výrazný dressing.