Pečené jahňacie stehno so zeleninou
Suroviny na 4 porcie
- 700 - 800 g jahňacie stehno
- 2 vetvičky rozmarínu
- 2 strúčiky cesnaku
- 200 ml suchého bieleho vína
- 400 ml mäsového vývaru
- 300 g nových zemiakov
- 300 g baby karotky
- 250 g zelených fazuľových strúčikov
- čerstvé bylinky
- olivový olej
- soľ, mletí čierne korenie
- čili korenie
Mäso umyte a osušte. Lístky z vetvičiek rozmarínu pohybom prstov odtrhnite a nasekajte spolu s cesnakom. Zmiešajte v miske asi s piatimi lyžicami oleja, soľou a čiernym korením. Marinádu vmasírujte do mäsa. Prikryté alebo zabalené v potravinárskej fólii ho nechajte cez noc v chladničke. Rúru predhrejte na 160 stupňov. Mäso môžete pred pečením sprudka opiecť na panvici, aby sa zatiahlo. Preložte ho do pekáča, pridajte k nemu vetvičky rozmarínu, z ktorých ste predtým použili lístky, podlejte ho vínom a časťou vývaru a pečte prikryté asi 1,5 - 2 hodiny. Postupne podlievajte vývarom. Kým sa mäso pečie, očistite všetku zeleninu, väčšie kusy zemiakov rozkrájajte na polovice. Asi 40 minút pred koncom pečenia pridajte k mäsu zeleninu, posypte ju soľou a čili korením. Pred koncom, keď je mäso mäkké, zvýšte teplotu na 200 stupňov a povrch už bez pokrievky zapečte do zlatohneda. Servírujte dozdobené bylinkami.
Tip: Jedlo je pestré a chuťovo bohaté, ale aj tak ho môžete doplniť o zvlášť varenú omáčku alebo dresing.