Sladké buchtičky s krížovou výzdobou
Suroviny na 12 - 16 kusov
Na cesto:
- 750 g hladkej múky (alebo 500 g hladkej a 250 g tmavej celozrnnej)
- štipka soli
- 90 g masla
- 1 ČL mletej škorice
- nastrúhaný muškátový oriešok
- 70 g hnedého cukru
- 220 g sušeného ovocia (marhule, hrozienka, kandizované citrusové kôry...)
- 7 g balíček sušeného droždia
- 300 ml vlažného mlieka
- 2 vajíčka
Na krížovú výzdobu:
- 5 PL hladkej múky
- 1 PL cukru
- 3 - 4 PL horúcej vody
Sušené ovocie podľa potreby rozkrájajte na menšie kúsky. Zmäknuté maslo vymiešajte v miske. Pridajte k nemu mlieko, vajíčka a sušené droždie. Postupne zapracovávajte cukor a zvyšné suroviny. Vymieste vláčne cesto. Nechajte ho prikryté kysnúť asi 45 minút. Nakysnuté cesto jemne premieste a rozdeľte na 12 kusov. Z tých vytvarujte bochníčky. Môžete ich naukladať do malého štvorcového vymasteného plechu ako buchty alebo do formy na mafiny. Nožom urobte na každom krížový zárez a nechaj opäť kysnúť. Medzitým si vymiešajte z múky, cukru a vriacej vody múkovú pastu. Rúru predhrejte na 200 stupňov. Po 30 - 45 minútach kysnutia urobte v záreze múkovou pastou kríž. Pečte približne 25 minút.
Tip: Po dopečení môžete buchtičky potrieť sirupom pripraveným z cukru a vody, aby sa pekne leskli. Ak ste sa rozhodli pre pečenie v mafinovej forme, môžete ich servírovať v ozdobných papierových košíčkoch.