Veselé veľkonočné koláčiky
Suroviny na 24 kusov
- 125 g masla
- 125 g hnedého cukru
- 175 g hladkej múky
- 1 veľký žĺtok
- vanilková aróma
Navyše:
- múka na posypanie dosky
- formičky
Na zdobenie:
- zvyšný bielok vyšľahaný s cukrom
- farebný fondán
- cukrárenské kvietky, koráliky a polevy
Zmiešajte v kuchynskom robote so sekacím nožom maslo rozkrájané na kocky s cukrom a vanilkovou arómou. Postupne pridajte žĺtok a múku. Hmotu preložte na pomúčenú dosku a dotvarujte. Cesto ostane krehké, keď ho nebudete zbytočne dlho miesiť teplými rukami. Hotový valček zabaľte do potravinárskej fólie a odložte na 20 - 30 minút do chladničky. Rúru predhrejte na 180 stupňov, plech vysteľte papierom na pečenie. Cesto na pomúčenej doske rozvaľkajte na plát a povykrajujte z neho rôzne motívy. Naukladajte na plech a pečte 12 - 15 minút do zlatista. Po vychladnutí ozdobte podľa vlastnej fantázie. Servírujte naukladané na podnose alebo zabalené v celofáne ako sladkú výslužku.
Tip: Snehovú hmotu, ako aj kúpený biely fondán môžete doma dofarbiť gélovými potravinárskymi farbami. Ak vykrojíte hrubšie cesto, koláčiky sa dajú po upečení napichnúť na špajdle, namočiť do polevy a po dozdobení zabaliť ako sušienková lízanka.