Maslová brioška
Suroviny na 8 - 10 porcií
- 250 g hladkej múky
- 125 g masla
- 2 ČL cukru
- štipka soli
- 7 g balíček sušeného droždia
- 3 vajíčka
- 2 - 3 kocky cukru
Múku preosejte. Maslo nakrájajte na kocky a v kuchynskom robote s plastovým nožom ho zmiešajte s múkou. Vysypte do misy a primiešajte cukor, soľ, droždie a nakoniec vajíčka. Vymieste hladké cesto. Na pomúčenej doske ho vytvarujte do bochníka a prikryte fóliou. Nechajte kysnúť asi 1 hodinu. Formu vymastite olejom. Kockový cukor rozdrvte na menšie kryštáliky. Vykysnuté cesto rukami dotvarujte a vložte do formy. Povrch posypte nadrveným cukrom. Vo forme nechajte cesto kysnúť ďalšiu hodinu, prikryté utierkou, aby nevyschlo. Rúru predhrejte na 200 stupňov. Pečte 20 - 25 minút. Prepečenie skontrolujte drevenou špajdľou. Po vyklopení prikryte utierkou a nechajte úplne vychladnúť. Servírujte s marmeládou.
Tip: Cesto môžete ešte pred vykysnutím rozdeliť na dve polovice, pričom do jednej časti vmiešate asi lyžičku kakaa. Cestá spolu spleťte a tak nechajte vykysnúť. Po upečené vám vznikne na reze krásne mramorovanie. Recept je zdĺhavý na kysnutie, preto by ste mali studenú múku zo špajze krátko nahriať v mikrovlnke. Cesto môžete upiecť i vo forme na bábovku.