Jednoduchý veľkonočný koláč zdobený vajíčkami

Ak neviete upiecť náročného baránka ani nadýchaný mazanec, skúste to s jednoduchým koláčom, ktorý si deti dozdobia cukrovými vajíčkami.

(Zdroj: Profimedia)

Jednoduchý veľkonočný koláč zdobený vajíčkami
Suroviny na viac porcií

Na cesto:

  • 400 g hladkej múky
  • 250 g masla (izbovej teploty)
  • 100 g práškového cukru
  • 3 žĺtky

Orechovo-čokoládová plnka:

  • 3/4 šálky mlieka
  • 3/4 šálka cukru
  • 150 g mletých orechov
  • 150 g masla
  • 200 ml šľahačkovej smotany s vysokým obsahom tuku
  • 300 g horkej čokolády s vysokým podielom kakaa

Všetky suroviny na cesto zamiešajte, ako keď pripravujete krehké linecké cesto. Vytvarujte ho na bochník a zabalené s potravinárskej fólii ho odložte do chladničky aspoň na 30 minút. Medzitým dajte variť mlieko s cukrom a pomaly varte, kým hmota nezačne hustnúť. Takto v podstate vyrábate sladené kondenzované mlieko. Odstavte z tepla a primiešajte orechy. Nechajte čiastočne vychladnúť. Rúru predhrejte na 200 stupňov. Cesto rozvaľkajte na trošku pomúčenej doske na rozmer o kúsok väčší ako plech. Pomocou podložky alebo valčeka ho preložte na plech a okraje popritláčajte prstami alebo vidličkou tak, aby vznikla plytká vanička. Dno popichajte vidličkou a pečte asi 15 – 20 minút dozlatista. Do orechovej plnky vmiešajte šľahačom maslo. Po upečení ju natrite na korpus. Zahrejte šľahačkovú smotanu a rozpustite v nej nalámanú čokoládu. Krátko povarte, nechajte čiastočne vychladnúť a za tepla navrstvite na orechovú plnku. Nakoniec koláčik dozdobte podľa vlastnej fantázie napríklad veľkonočnými vajíčkami a mandľami, ktoré svojím tvarom tiež pripomínajú vajíčka.

Naše tipy:

  • Keďže cesto drží tvar, nepotrebuje formu s vysokými okrajmi. Môžete preto vyvaľkať i dva menšie kruhy alebo tvar vajíčka.
  • Okraje korpusu môžete aj ozdobne skladať. Ak si vyvaľkáte presný plát na dno plechu, okraje môžete prirobiť zo spletených zvyškov cesta. Naokolo každej porcie tak vznikne pohľadný veľkonočný vrkoč.
  • Koláč má byť sladký, preto môžete plnku pripravovať i z kúpeného sladeného kondenzovaného mlieka. Je iba na vás či siahnete po bielom, kakaovom, alebo už predvarenom karamelovom.
  • Do plnky môžete namiesto orechov vsypať i kokos. Polevu potom pripravte z bielej čokolády, aby vám vznikla bledá obdoba tejto pochúťky, ktorá sa hodí i na takú slávnosť, ako sú zásnuby alebo svadba. Povrch bielučkého koláča ozdobte bielymi snehovými pusinkami.
  • Koláčik je univerzálny a jeho výslednú podobu určuje až výzdoba. Na Vianoce môžete do výzdoby zakomponovať lekvár, orechy a sušené kandizované ovocie.
  • Ak nechcete príliš sladkú a výraznú plnku, do krehkého cesta sa zvykne vmiešať i marcipán alebo mletá škorica. Bude voňavejšie a chutnejšie.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  2. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 35 143
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 23 343
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 16 459
  4. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 15 357
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 722
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 398
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 5 006
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 510
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 2 837
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 676

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Môj dom, môj hrad. Sternbergovci si to môžu povedať už 800 rokov

So súrodencami sa tu pretekali na trojkolkách, pre miestnych robili omše. Na súkromnom hrade Český Šternberk hradný pán stále býva.

SVET

Únia zatvára hranice. Opúšťa tým myšlienky Schengenu

Z núdzových opatrení sa stávajú dlhodobé.

PLUS

Prísne tajné. Ako sa zrodila najhoršia zbraň v dejinách

Ako sa vznikla najhoršia zbraň ľudstva.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.