SME
Streda, 27. január, 2021 | Meniny má BohušKrížovkyKrížovky

Yorkshirské sendviče

Ak radi experimentujete, skúste zmeniť pohľad na servírovanie burgerov a sendvičov! Čo poviete na trhané mäso v yorkshirskom nákype?

(Zdroj: Isifa)

Yorkshirské sendviče
Suroviny na 8 - 10 porcií

Na yorkshirsky nákyp:

  • 140 g hladkej múky
  • 4 vajíčka
  • 200 ml mlieka
  • slnečnicový olej
  • soľ

Na mäso:

  • 800 g vykosteného hovädzieho alebo bravčového pleca
  • 1 cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • bylinky podľa chuti
  • 1 zarovnaná ČL soli
  • korenie podľa chuti (čili, karí, mleté čierne...)

Na servírovanie:

  • omáčky a zelenina podľa chuti

Rúru predhrejte na 210 stupňov. Do otvorov vo forme na mafiny vlejte asi pol centrimetra oleja. Formu s olejom položte na plech na pečenie a vložte do rúry, aby sa rozpálila. V miske zatiaľ rozšľahajte vajíčka, mlieko, múku a trochu soli na hladké cesto, podobné palacinkovému. Cesto prelejte do fľaše alebo nádoby s nalievacím nosíkom, pretože budete potrebovať pracovať rýchlo. Opatrne vyberte z rúry plech s formou a cesto rozdávkujte do otvorov s horúcim olejom. Vložte naspäť do rúry a pečte asi 20 - 25 minút. Upečené nákypy budú nafúknuté a rôznych tvarov.

Skryť Vypnúť reklamu

Vykostené, blán a šliach zbavené mäso umyte a osušte. Rozkrájajte ho na veľké kocky. Čím väčšie kocky budú, tým dlhšie budú trhané pásy mäsa. Cibuľu a cesnak pokrájajte nadrobno. Mäso dajte do hrnca, osoľte a okoreňte a zalejte vodou alebo vývarom iba toľko, aby bolo všetko ponorené. Priveďte k varu a varte asi päť minút. Potom zozbierajte bielkovinovú penu. Na záver k mäsu pridajte cibuľu, cesnak a bylinky. Prikryté varte na malom plameni asi 1,5 - 2 hodiny. Mäkké mäso preceďte. Šťavu zvarte na tretinu jej objemu, na konzistenciu pripomínajúcu sirup. Medzitým pomocou dvoch vidličiek mäso natrhajte na pásy. Nakoniec ho zalejte zredukovanou omáčkou a premiešajte. Šťava by sa mala do mäsa vsiaknuť, čím ostane šťavnaté.

Nákypy v polovici rozkrojte a naplňte mäsom. Servírovanie môžete dozdobiť zeleninou a omáčkou. Ak chcete sýtejší sendvič alebo burger, pridajte aj volské oko a syr. Jedlo môžete servírovať i na tanieri a naukladať všetko zvlášť.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Yorkshirsky nákyp (Yorkshire pudding) sa servíruje ako príloha k pečenému rozbifu. Vďaka nepravidelnému tvaru a jamke v strede sa dá naplniť mäsovým výpekom. Namiesto v malých formičkách sa dá pripraviť i v jednej veľkej štvorcovou forme a rozkrájať.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  2. Hygge ako životný štýl
  3. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  4. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  5. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  6. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  7. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  8. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  9. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  10. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  1. Viete, ako správne umyť ovocie? Čistá voda stačiť nemusí
  2. Závod zamestnáva 500 ľudí. Tatravagónka v Trebišove má 50 rokov
  3. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  4. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  5. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  6. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  7. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  8. Budovanie zelenej značky
  9. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  10. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 21 023
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 20 582
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 17 992
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 647
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 276
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 7 990
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 514
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 377
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 252
  10. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020 6 834
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Pohľad do miestnosti vo Fakultnej nemocnici v Trnave, v ktorej sa podáva vakcína na prevenciu ochorenia COVID-19.

Nemocnice navrhujú, aby sa náhradníci prihlasovali cez portál korona.gov.

13 h
Certifikát z celoplošného skríningového testovania na ochorenie COVID-19 prebiehajúceho od 18. - 26. januára 2021.

Od dnes platia prísnejšie pravidlá.

13 h

V sobotu sa chystajú ďalšie protesty.

10 h