SME

Yorkshirské sendviče

Ak radi experimentujete, skúste zmeniť pohľad na servírovanie burgerov a sendvičov! Čo poviete na trhané mäso v yorkshirskom nákype?

(Zdroj: Isifa)

Yorkshirské sendviče
Suroviny na 8 - 10 porcií

Na yorkshirsky nákyp:

  • 140 g hladkej múky
  • 4 vajíčka
  • 200 ml mlieka
  • slnečnicový olej
  • soľ

Na mäso:

  • 800 g vykosteného hovädzieho alebo bravčového pleca
  • 1 cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • bylinky podľa chuti
  • 1 zarovnaná ČL soli
  • korenie podľa chuti (čili, karí, mleté čierne...)

Na servírovanie:

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

  • omáčky a zelenina podľa chuti

Rúru predhrejte na 210 stupňov. Do otvorov vo forme na mafiny vlejte asi pol centrimetra oleja. Formu s olejom položte na plech na pečenie a vložte do rúry, aby sa rozpálila. V miske zatiaľ rozšľahajte vajíčka, mlieko, múku a trochu soli na hladké cesto, podobné palacinkovému. Cesto prelejte do fľaše alebo nádoby s nalievacím nosíkom, pretože budete potrebovať pracovať rýchlo. Opatrne vyberte z rúry plech s formou a cesto rozdávkujte do otvorov s horúcim olejom. Vložte naspäť do rúry a pečte asi 20 - 25 minút. Upečené nákypy budú nafúknuté a rôznych tvarov.

SkryťVypnúť reklamu

Vykostené, blán a šliach zbavené mäso umyte a osušte. Rozkrájajte ho na veľké kocky. Čím väčšie kocky budú, tým dlhšie budú trhané pásy mäsa. Cibuľu a cesnak pokrájajte nadrobno. Mäso dajte do hrnca, osoľte a okoreňte a zalejte vodou alebo vývarom iba toľko, aby bolo všetko ponorené. Priveďte k varu a varte asi päť minút. Potom zozbierajte bielkovinovú penu. Na záver k mäsu pridajte cibuľu, cesnak a bylinky. Prikryté varte na malom plameni asi 1,5 - 2 hodiny. Mäkké mäso preceďte. Šťavu zvarte na tretinu jej objemu, na konzistenciu pripomínajúcu sirup. Medzitým pomocou dvoch vidličiek mäso natrhajte na pásy. Nakoniec ho zalejte zredukovanou omáčkou a premiešajte. Šťava by sa mala do mäsa vsiaknuť, čím ostane šťavnaté.

Nákypy v polovici rozkrojte a naplňte mäsom. Servírovanie môžete dozdobiť zeleninou a omáčkou. Ak chcete sýtejší sendvič alebo burger, pridajte aj volské oko a syr. Jedlo môžete servírovať i na tanieri a naukladať všetko zvlášť.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Yorkshirsky nákyp (Yorkshire pudding) sa servíruje ako príloha k pečenému rozbifu. Vďaka nepravidelnému tvaru a jamke v strede sa dá naplniť mäsovým výpekom. Namiesto v malých formičkách sa dá pripraviť i v jednej veľkej štvorcovou forme a rozkrájať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  2. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  3. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  4. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  5. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože
  6. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko
  7. Veda je pre Jaroslava Ferenca spôsob, ako zužitkovať kreativitu
  8. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží
  1. Kaufland pozýva na letnú oslavu plnú farieb: príde Tina aj Kali
  2. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  3. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  4. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  5. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých
  6. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko
  7. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože
  8. Lesopark Hlboké slávnostne otvára svoje brány
  1. Hotely Falkensteiner: Letný raj na chorvátskom pobreží 6 725
  2. Črevné problémy, pohlavné choroby či poškodenie kože 6 285
  3. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 5 242
  4. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 5 091
  5. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 4 870
  6. Nízke úspory a dôchodky? Tieto 3 faktory ovplyvnia Slovensko 4 040
  7. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých 2 815
  8. Nový symbol Bratislavy je hotový. Pozreli sme sa, ako vyzerá 2 080
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  2. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  3. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  4. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  5. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  6. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  7. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  8. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  1. Janka Bittó Cigániková: Cirkev na gynekológii? Žiaľ, Cigániková nepreháňala 13 911
  2. Radko Mačuha: Viete na čom jazdí Šimečka? 10 634
  3. Michael Achberger: Prestaňte držať diéty! Týchto 7 návykov vám predĺžia život aj zlepšia postavu 8 112
  4. Radko Mačuha: Je to také Smerácke. 7 949
  5. Ivan Čáni: Všetci držme huby a nechajme Roberta Fica pracovať! Lebo len on JEDINÝ vie, čo je najlepšie. 7 773
  6. Radko Mačuha: Auto pre ministerku Šimkovičovú. 5 082
  7. Věra Tepličková: Tri čisté okresy? Volám po vyvodení zodpovednosti! 3 980
  8. Richard Lunter: Za 30 rokov vznikli na Slovensku "tri nové Bratislavy" 3 906
  1. Post Bellum SK: Nicholas Winton zomrel pred desiatimi rokmi. Jeho príbeh zostáva inšpiráciou dodnes
  2. Roman Kebísek: Britka objavila hrob Adele Harms, modelky maliara Schieleho
  3. Věra Tepličková: Čím väčšia škola, tým lepšie výsledky...
  4. Radko Mačuha: Auto pre ministerku Šimkovičovú.
  5. Věra Tepličková: Šok v Martine alebo Alimachalala a 40 lúpežníkov(voľné pokračovanie Šoku v Levoči a Šoku v Bratislave)
  6. Radko Mačuha: Prezident bol v SNG podporiť kolabujúci rezort Šimkovičovej
  7. Věra Tepličková: Tri čisté okresy? Volám po vyvodení zodpovednosti!
  8. Marcel Rebro: Dnipro v slzách: Keď sa deti stávajú terčom
reklama
SkryťZatvoriť reklamu