SME

Yorkshirské sendviče

Ak radi experimentujete, skúste zmeniť pohľad na servírovanie burgerov a sendvičov! Čo poviete na trhané mäso v yorkshirskom nákype?

(Zdroj: Isifa)

Yorkshirské sendviče
Suroviny na 8 - 10 porcií

Na yorkshirsky nákyp:

  • 140 g hladkej múky
  • 4 vajíčka
  • 200 ml mlieka
  • slnečnicový olej
  • soľ

Na mäso:

  • 800 g vykosteného hovädzieho alebo bravčového pleca
  • 1 cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • bylinky podľa chuti
  • 1 zarovnaná ČL soli
  • korenie podľa chuti (čili, karí, mleté čierne...)

Na servírovanie:

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

  • omáčky a zelenina podľa chuti

Rúru predhrejte na 210 stupňov. Do otvorov vo forme na mafiny vlejte asi pol centrimetra oleja. Formu s olejom položte na plech na pečenie a vložte do rúry, aby sa rozpálila. V miske zatiaľ rozšľahajte vajíčka, mlieko, múku a trochu soli na hladké cesto, podobné palacinkovému. Cesto prelejte do fľaše alebo nádoby s nalievacím nosíkom, pretože budete potrebovať pracovať rýchlo. Opatrne vyberte z rúry plech s formou a cesto rozdávkujte do otvorov s horúcim olejom. Vložte naspäť do rúry a pečte asi 20 - 25 minút. Upečené nákypy budú nafúknuté a rôznych tvarov.

SkryťVypnúť reklamu

Vykostené, blán a šliach zbavené mäso umyte a osušte. Rozkrájajte ho na veľké kocky. Čím väčšie kocky budú, tým dlhšie budú trhané pásy mäsa. Cibuľu a cesnak pokrájajte nadrobno. Mäso dajte do hrnca, osoľte a okoreňte a zalejte vodou alebo vývarom iba toľko, aby bolo všetko ponorené. Priveďte k varu a varte asi päť minút. Potom zozbierajte bielkovinovú penu. Na záver k mäsu pridajte cibuľu, cesnak a bylinky. Prikryté varte na malom plameni asi 1,5 - 2 hodiny. Mäkké mäso preceďte. Šťavu zvarte na tretinu jej objemu, na konzistenciu pripomínajúcu sirup. Medzitým pomocou dvoch vidličiek mäso natrhajte na pásy. Nakoniec ho zalejte zredukovanou omáčkou a premiešajte. Šťava by sa mala do mäsa vsiaknuť, čím ostane šťavnaté.

Nákypy v polovici rozkrojte a naplňte mäsom. Servírovanie môžete dozdobiť zeleninou a omáčkou. Ak chcete sýtejší sendvič alebo burger, pridajte aj volské oko a syr. Jedlo môžete servírovať i na tanieri a naukladať všetko zvlášť.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Yorkshirsky nákyp (Yorkshire pudding) sa servíruje ako príloha k pečenému rozbifu. Vďaka nepravidelnému tvaru a jamke v strede sa dá naplniť mäsovým výpekom. Namiesto v malých formičkách sa dá pripraviť i v jednej veľkej štvorcovou forme a rozkrájať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia
  2. Ponúkali vlastné bývanie, dnes majú v Tatrách úspešné hotely
  3. Na toto by ste sa mali vo svojej obľúbenej krčme opýtať
  4. Budvar stavia na tradícii a darí sa mu lepšie ako kedykoľvek
  5. Signature vône podľa osobnosti
  6. Prečo milionári nevypínajú ani na vrchole?
  7. Víťaz diváckej ceny MFF Cinematik Piešťany
  8. Gebrüder Weiss spúšťa novú linku priamo z Prahy do Španielska
  1. Signature vône podľa osobnosti
  2. Budvar stavia na tradícii a darí sa mu lepšie ako kedykoľvek
  3. Prečo milionári nevypínajú ani na vrchole?
  4. Ponúkali vlastné bývanie, dnes majú v Tatrách úspešné hotely
  5. Víťaz diváckej ceny MFF Cinematik Piešťany
  6. Gebrüder Weiss spúšťa novú linku priamo z Prahy do Španielska
  7. V Malackách vybudovali čajové impérium
  8. Hodnotenie profesionála: Neďaleko Hurghady sú „egyptské Benátky“
  1. Prekvapenie na čele. Sem budú Slováci cestovať v roku 2026 12 944
  2. Toto bude cestovateľský hit roka 2026 10 733
  3. Slováci vytvorili mlieko, ktoré nemá obdobu v celej Európe 9 859
  4. Hodnotenie profesionála: Neďaleko Hurghady sú „egyptské Benátky“ 5 747
  5. Plaza View v Dúbravke štartuje predpredaj bytov s výhľadom 4 469
  6. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia 4 387
  7. Takáto Čína sa bude páčiť aj Slovákom 4 307
  8. Chcete investovať? Začína sa predaj dlhopisov pre Istropolis 3 685
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Igor Múdry: Kyslá kapustička
  2. Matúš Radusovsky: Nie je med ako med: v rozmanitosti sa skrýva jeho sila
  3. Zdravotní Klauni: Zdravotná klaunka: Keď si nasadíme na tvár červený nos, pozeráme sa na svet inak
  4. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  5. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  6. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  7. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  8. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  1. Radko Mačuha: Nepríjemná správa pre Fica a Uhríka. 39 044
  2. Martin Sukupčák: Otvorený list ministrovi Blanárovi 22 555
  3. Vladimír Zervan: Ficov úpadok 11 353
  4. Ivan Mlynár: Pán Peter Tkačenko, na samozvaného šerifa sa hráte vy a nie Štefan Hamran. 8 753
  5. Elena Antalová: Zvyšok života si nepokazím 8 551
  6. Monika Albertiová: Facka Ficovi. Slovensko sa prebúdza! 7 559
  7. Radko Mačuha: Rusko má všetky predpoklady na dobytie Ukrajiny. 7 294
  8. Ivan Mlynár: Čurillovci sú v domácom väzení, pretože Ficovi a Šutaj Eštokovi nejde matematika. 7 257
  1. Věra Tepličková: Malí živnostníci = veľkí daromníci
  2. Radko Mačuha: Takto sa to robí, do Šimečkovej matere.
  3. Věra Tepličková: Ajejeje, niečo sa dejejeje
  4. Dušan Koniar: Svet podľa Fica: velebiť Dubčeka a konať ako Biľak
  5. Tupou Ceruzou: Konsolidácia
  6. Marcel Rebro: Fuminori Tsuchiko odkazuje: Arigato! Za 24 hodín máme financie na 5000 porcií
  7. Marian Nanias: Nový jadrový energoblok pre Slovensko?
  8. Radko Mačuha: Osobná skúsenosť s Róbertom Ficom.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu