Yorkshirské sendviče
Suroviny na 8 - 10 porcií
Na yorkshirsky nákyp:
- 140 g hladkej múky
- 4 vajíčka
- 200 ml mlieka
- slnečnicový olej
- soľ
Na mäso:
- 800 g vykosteného hovädzieho alebo bravčového pleca
- 1 cibuľa
- 4 strúčiky cesnaku
- bylinky podľa chuti
- 1 zarovnaná ČL soli
- korenie podľa chuti (čili, karí, mleté čierne...)
Na servírovanie:
- omáčky a zelenina podľa chuti
Rúru predhrejte na 210 stupňov. Do otvorov vo forme na mafiny vlejte asi pol centrimetra oleja. Formu s olejom položte na plech na pečenie a vložte do rúry, aby sa rozpálila. V miske zatiaľ rozšľahajte vajíčka, mlieko, múku a trochu soli na hladké cesto, podobné palacinkovému. Cesto prelejte do fľaše alebo nádoby s nalievacím nosíkom, pretože budete potrebovať pracovať rýchlo. Opatrne vyberte z rúry plech s formou a cesto rozdávkujte do otvorov s horúcim olejom. Vložte naspäť do rúry a pečte asi 20 - 25 minút. Upečené nákypy budú nafúknuté a rôznych tvarov.
Vykostené, blán a šliach zbavené mäso umyte a osušte. Rozkrájajte ho na veľké kocky. Čím väčšie kocky budú, tým dlhšie budú trhané pásy mäsa. Cibuľu a cesnak pokrájajte nadrobno. Mäso dajte do hrnca, osoľte a okoreňte a zalejte vodou alebo vývarom iba toľko, aby bolo všetko ponorené. Priveďte k varu a varte asi päť minút. Potom zozbierajte bielkovinovú penu. Na záver k mäsu pridajte cibuľu, cesnak a bylinky. Prikryté varte na malom plameni asi 1,5 - 2 hodiny. Mäkké mäso preceďte. Šťavu zvarte na tretinu jej objemu, na konzistenciu pripomínajúcu sirup. Medzitým pomocou dvoch vidličiek mäso natrhajte na pásy. Nakoniec ho zalejte zredukovanou omáčkou a premiešajte. Šťava by sa mala do mäsa vsiaknuť, čím ostane šťavnaté.
Nákypy v polovici rozkrojte a naplňte mäsom. Servírovanie môžete dozdobiť zeleninou a omáčkou. Ak chcete sýtejší sendvič alebo burger, pridajte aj volské oko a syr. Jedlo môžete servírovať i na tanieri a naukladať všetko zvlášť.
Tip: Yorkshirsky nákyp (Yorkshire pudding) sa servíruje ako príloha k pečenému rozbifu. Vďaka nepravidelnému tvaru a jamke v strede sa dá naplniť mäsovým výpekom. Namiesto v malých formičkách sa dá pripraviť i v jednej veľkej štvorcovou forme a rozkrájať.