Marmeládové kuracie stehná
Suroviny na 4 porcie
- 1 PL olivového oleja
- 600 g kuracích stehien
- 5 PL pomarančovej alebo marhuľovej marmelády
- Šťava z jedného citróna
- 3 hrubšie plátky masla
- 1/2 ČL čili korenia
- 1/2 ČL sušeného cesnaku
- 1/2 ČL soli
V panvici zahrejte olivový olej. Pridajte kuracie stehná a opražte ich z každej strany asi 5 minút do zlatohneda. Po opečení mäso vyberte na tanier bokom. Rozohrejte rúru na 180 stupňov a vložte do nej naolejovaný malý plech alebo zapekaciu misu. Do panvice pridajte maslo, marmeládu, citrónovú šťavu, soľ a koreniny. Varte asi 1 minútu, kým sa suroviny nespoja do omáčky. Vložte do nej predpražené stehná a premiešajte. Stehná preložte do rozpáleného plechu alebo zapekacej misy a dôsledne stierkou vyberte všetku omáčku z panvice a rozmiestnite ju na povrchu mäsa. Pečte kým nie je mäso mäkké a povrch karamelovo hnedý. Servírujte s ryžou alebo kuskusom.
Tip: Ak chcete, aby bolo mäso lepšie a rýchlejšie hotové, použite iba horné stehná a pred opečením ich vykostite. Milovníci cesnaku môžu jemný sušený, nahradiť čerstvo prelisovanými strúčikmi. Omáčku môžete dochutiť i tymianom alebo rozmarínom. Ak použijete celokovovú panvicu, mäso nemusíte prekladať na plech, ale ho zapiecť priamo v nej.