Určite viete, že na to, aby sme trochu odľahčili stravu, nám môžu pomôcť čerstvé ovocné a zeleninové šťavy.
Pripravte si jednoducho domáce drinky, ktoré vám dodajú vitamíny, vlákninu a antioxidanty. Okrem toho vás nabijú novou energiou a naštartujú do príjemného dňa.
Žerucha
Je nenápadná šalátová zelenina, ktorá obsahuje vitamín C aj železo. Okrem toho obsahuje aj ďalšie vitamíny ako vitamín B1 a K a tiež vápnik či horčík.
Špecialisti z kuchyne:
O svoje recepty sa podelili šéfkuchári z Grand Hotela Kempinski High Tatras Jozef Breza a Tomáš Tejbus
Pravidelnou konzumáciou zbavuje telo pocitu hladu, napomáha vylučovaniu toxínov, odstraňuje pocit únavy a dokonca posilňuje sexuálnu energiu.
Jablko
Hovorí sa, že by ste každý deň mali skonzumovať aspoň jedno jablko. Zdanlivo obyčajné ovocie je dnes nedoceňované, často si ho v obchode ani nevšimnete a radšej siahnete na exotické druhy ovocia, ktoré v niektorých prípadoch obsahujú menej vitamínov ako klasika v podobe jablka.
Sú plné vlákniny, draslíka, magnézia, vápnika a vitamínu C. Pôsobia ako prírodný čistič zubov, pozitívne vplývajú na črevnú mikroflóru, posilňujú imunitu a ich najväčšou výhodou je prijateľná cena za ozajstnú dávku prírodného zdravia.
Kiwi
Exotickejšia verzia nositeľa vitamínu C je zásobárňou ďalších vitamínov a je vraj najvýživnejším ovocím na svete.
Odstraňuje z tela toxíny, posilňuje imunitný systém, obsahuje železo, fosfor, draslík, horčík a vápnik. Sú výborným zdrojom vlákniny
Žerucha, jablko a kiwi sú podľa šéfkuchárov z Grand Hotela Kempinski High Tatras Tomáša Tejbusa a Jozefa Brezu skvelou kombináciou pre cieľ detoxikovať organizmus. Žerucha je jednou z najliečivejších rastlín vhodných na prípravu štiav.
Pripravte si nápoj s týmito ingredienciami:
1 plná hrsť čerstvej žeruchy
2 jablká
1 kiwi
Postup:
Vložte ingrediencie do mixéra alebo odšťavovača a pripravte šťavu.
Žerucha má veľmi intenzívnu chuť a arómu, a to aj napriek tomu, že neprodukuje veľa šťavy.
Preto by nemal jej obsah v nápoji presahovať 1/6 hotového džúsu.
Ananás
Je chutný, voňavý, podporuje trávenie, posilňuje imunitný systém a je obľúbený ako súčasť diét. Obsahuje 90 % vody, vápnik, fosfor, meď, zinok, vitamíny A, B, C, E a K.
Podporuje trávenie, znižuje krvný tlak a obsahuje tiež enzým bromelín, ktorý zrýchľuje hojenie a má protirakovinové účinky.
Biela kapusta
Je prírodným spomaľovačom starnutia, pozitívne vplýva na mozog a svaly. Vďaka vysokému obsahuj vlákniny pomáha udržiavať črevnú mikroflóru v rovnováhe a je účinným požieračom tuku.
Obsahuje vitamín C, niekoľko typov vitamínu B, vitamíny E a K a tiež draslík, železo, vápnik a zinok. Vďaka selénu pomáha znižovať krvný tlak.
„Kapustová šťava je silným antioxidantom, pomáha nadobúdať imunitu, očisťuje organizmus a chráni pred chorobami,“ vysvetľujú šéfkuchári Tomáš Tejbus a Jozef Breza.
Pripravte si nápoj s týmito ingredienciami:
½ ananásu
¼ hlávky bielej kapusty
Postup:
Kapustu a ananás očistíme a rozmixujeme.
Šťavu môžeme doplniť o kúsok čerstvého zázvoru a niekoľko lístkov čerstvej mäty.
Nezabudnite, že každý druh kapusty prináša inú chuť a iné účinky na organizmus, no biela kapusta je najsladšia.
Mrkva
Každá gazdiná má doma túto koreňovú zeleninu. Chutí v polievke, sladkom koláči alebo len tak v surovom stave. Je bohatá na betakarotén, vitamíny B, C, D a E.
Najviac karotenoidov obsahuje po uvarení. Pozitívne vplýva na zdravie pokožky, vlasov a očí a odplavuje škodlivé látky z tela. Je nenáročná, lacná, univerzálna a chutná zelenina.
Pripravte si nápoj s týmito ingredienciami:
2 jablká
2 mrkvy
Postup:
Ingrediencie očistíme a odšťavíme. Ak použijeme červené jablká, dosiahneme sladšiu chuť.
Môžeme experimentovať s rôznymi odrodami jabĺk a tak vytvárať nové chuťové kombinácie.
Nápoj dochutíme šťavou z polovice limetky a malým kúskom zázvoru.
Foto: Grand Hotel Kempinski High Tatras