Univerzálna zálievka
Suroviny na 2 porcie
- 4 PL olivového oleja
- šťava z jedného citróna alebo limety
- soľ, mleté čierne korenie
- 1 čili paprička (alebo 1 strúčik cesnaku)
- lístky čerstvej mäty
Najskôr sa vždy rozhodnite či chcete aromatickú cesnakovú alebo pálivú čili zálievku. Takže zvolenú papričku alebo cesnak nasekajte nadrobno. Vložte do misky a zalejte citrónovo šťavou. Ešte pred vyžmýkaním citróna môžete nastrúhať trošku kôry. Primiešajte olej a nakoniec nasekané lístky mäty, ktoré zálievku a tým aj každý šalát osviežia.
Tip: Ak sa rozhodnete pre túto zálievku na akýkoľvek zeleninový šalát, niekoľko lístkov mäty si odložte na záverečné zdobenie. Pri zahryznutí do celého lista vám ostane v ústach ešte sviežejšia chuť, ktorá zjemní cesnakovú arómu a v druhom prípade uhasí pálivú čili papričku.
Biely parmezánový dresing
Suroviny na 2 porcie
- 1 téglik kyslej smotany alebo jogurtu
- 1 - 2 PL citrónovej šťavy
- najemno nastrúhaný parmezán
- soľ, mleté biele korenie
Všetky suroviny dôkladne premiešajte dohladka. Dopomôcť si môžete ponorným mixérom alebo šľahačom. Servírujte na všetky druhy zeleninových, cestovinových i mäsových šalátov.
Tip: Ak máte predsa len chuť recept vylepšiť o bylinky, nič nepokazíte bazalkou. Parmezán sa dá nahradiť i syrom s modrou plesňou.