SME
Štvrtok, 21. október, 2021 | Meniny má UršuľaKrížovkyKrížovky

Keď v kuchyni vládne elektrický gril

Zabudnite na klobásy aj na grilovačku bez dymu. Je tu pomocník, ktorý môže nadobro obrátiť dlhoročný kuchynský stereotyp naruby.

Elektrický gril je rýchly, znásobuje chute a každú porciu jedla korunuje neodolateľnou vôňou. Hoci v každej domácnosti nájdeme poriadnu panvicu od ktorej očakávame rovnakú službu, žiadna z nich nedokáže grilu konkurovať.

Možno preto zažívajú ohromnú popularitu, ktorá ich tisne aj do tých najmenších domácností. Ak ste doposiaľ vždy pomysleli iba na letné posedenie v altánku pri dobrom jedle bez štipľavého dymu, mali by ste vedieť, že veci sa majú úplne inak. Je to, akoby ste skombinovali výkon elektrickej rúry so schopnosťami panvice a rýchlosťou mikrovlnky. Bez kompromisov a s vyhliadkou na zdravé varenie.

Raketový štart, bleskové varenie

Niet divu, že kontaktný gril je kulinárskym šprintérom, keď každú porciu pečie z oboch strán súčasne. Je ako kniha, ktorá medzi rozpálenými vrúbkovanými platňami zviera svoju korisť. Vysoká teplota preniká cez veľkú plochu až do stredu a upečie každý kus mäsa skôr, ako sa z neho nadobro odparí všetka šťava. Kým prestriete stôl a rozložíte taniere, môžete začať servírovať. Aj napriek tomu, že ešte len pred niekoľkými minútami ste iba otvárali chladničku a rozmýšľali, čo bude dnes na večeru.

Čím to je, že gril je taký rýchly? Ak by ste do ruky vzali infračervený teplomer, na mnohých by ste namerali teplotu blížiacu sa k 350 °C. To najdôležitejšie je však vrúbkovanie. Na oboch platniach je rozostavené striedavo, aby sa rebrá vtlačili do povrchu surovín. Tak dosiahnu tesnejší kontakt ako hladká plocha a prepekajú každú porciu omnoho rýchlejšie.

Možno sa vám práve v hlave vynoril obraz z bistra či stánku s rýchlym občerstvením, kde za každou voňavou dobrotou stojí práve elektrický gril. Ak sa osvedčil na mieste, kde ľudia stoja v rade aby naplnili svoje žalúdky, osvedčí sa aj vo vašej uponáhľanej domácnosti, kde stále chýba čas na to, aby ste si pripravili teplé jedlo.

Znásobí chute a odhalí fígle

Do hrnca patrí voda, do panvice olej, gril si však vystačí sám o sebe. Predvedie chute a vône surovín v ich plnej sile. Odstráni prebytočný tuk, zbaví ich voľnej vody a nechá vyniknúť ich samotnú podstatu. Prvé zážitky sú vždy najsilnejšie, obzvlášť ak siahnete po lacnej mrazenej treske alebo vaničke s mletým mäsom zo supermarketu.

Bielučká ryba zasyčí a pod ťažkým vekom grilu začne do misky vytekať prúd vody. V priebehu minúty putuje na tanier, hoci má už len polovicu pôvodnej váhy. Biela ryba, ktorá má zvyčajne fádnu chuť a nie veľmi lákavú konzistenciu chutí ako kocka poctivého rybieho filé, na akú sme boli zvyknutí vo svojich detských časoch. Akoby sa čas vrátil o desiatky rokov nazad. Ryba je rovnaká, len jej chuť niekto začal riediť vodou.

Podobne dopadne mletá mäsová zmes z plastovej vaničky. Po horúcej platni steká pomedzi vrúbky do vaničky horúci omastok a mäsová porcia sa scvrkne takmer o tretinu. Hoci po takejto raketovej diéte a necelých troch minútach grilovania predsa len chutí výborne, nabudúce už dostane šancu mäsiar alebo mlynček, ktorý odpočíval v kredenci. Čerstvo namleté pliecko netratí na váhe a šťavnatosťou ohúri aj prieberčivých fajnšmekerov.

Vône, ktorým nemožno odolať

Privoniate ku kocke cukru a nech sa akokoľvek snažíte popísať jeho vôňu, pripomína vám všetko len nie dobrotu na jedenie. Akonáhle ho však rozpustíte nad plameňom a necháte ho upáliť na jemný, zlatistý karamel, miestnosťou vanie neodolateľná sladkastá vôňa zákuskov.

Práve takýto zázrak sa deje so surovinami, ktoré vložíte do grilu. Chlieb a pečivo zavoňajú praženým obilím, mäso vyjaví tuhú arómu pečienky, cibuľa zavonia sladkým pokušením a nos rozihrajú vône roztopeného syra, prskajúcej slaniny a pečúcej sa zeleniny. Prenikavá aróma prebudí hlad aj v tých, čo iba pred niekoľkými minútami spred seba odložili tanierik, z ktorého pojedali svoj skromný olovrant. Gril dodáva atraktívnosť aj obyčajným surovinám, ktoré sa nám už akosi zunovali.

V hlavnej úlohe pečivo

Studený sendvič z bieleho pečiva s dresingom, syrom a salámou nech sa prepadne do zabudnutia a zostane na Britských ostrovoch. Vo chvíli, keď ho pritisnete medzi dvojicu platní grilu, začne sa veľká premena. Kým nalistujete v encyklopédii čo sa skrýva za slovkom "panini", zistíte to naživo. Zapekanka s náplňou od výmyslu sveta chutí rovnako dobre z krajcov čierneho chleba i nadýchanej bielej žemle. S čímkoľvek, čo dokážete vyloviť z chladničky alebo špajze. Aj keby to mali byť tuniakové kúsky alebo mäsový nárez z konzervy.

Malý kontaktný gril, akým je napríklad Silvercrest SKG 1000 A1 z Lidla (17,99€) sa vmestí aj do tej najmenšej kuchyne a svojou odľahčenou konštrukciou akoby bol navrhnutý práve pre tento účel. Panvicu nemusíte vytiahnuť na sporák ani vtedy, ak dostanete chuť na chlieb vo vajíčku alebo fašírku z mletého mäsa a pečiva. Jednoducho ich zavriete dnu a o chvíľu servírujete. Bez ohľadu na to, či ste v domácnosti navyknutí všetci stolovať za jedným stolom naraz, alebo sa každý obsluhuje sám. Práve tento drobný gril dokáže obrátiť aj najkonzervatívnejšiu domácnosť naruby.

Placky ako ich nepoznáte

Určite ste už aspoň raz v živote ochutnali zemiakové placky, ktoré boli krehké ako oblátka. So silnou zemiakovou chuťou, bez vodnatého stredu a dokonale stečené z oleja, aby neboli ťažké na žalúdok. Presne takéto upečiete v grile, ktorého mocné platne pod riedkym cestom neochladnú. Catler GR4011 (119,99€) už na prvý pohľad vyzerá ako gril z bistra, kde na ňom kuchári denne pre zahnanie hladu chystajú stovky porcií. V plackách je skutočným preborníkom a keď prestavíte jeho nožičky aby jeho doska stála v rovine, s rovnakým nasadením si poradí aj s lievancami. S rýchlymi, ktoré nadýchal prášok do pečiva, i s tými poctivejšími z ktorých vonia do ďaleka droždie.

Práve takáto robustnosť svedčí aj mäsu vo všetkých jeho podobách. Či ide o írsky, brazílsky alebo argentísky steak, ktorý na bitúnku vyzrieval aspoň 21 dní, alebo plátky krkovičky či bôčika z domácej zabíjačky, je to zážitok ako v reštaurácii. Gril takéhoto formátu si rýchlo vybojuje na pracovnej doske v kuchyni ústredné postavenie a panvica na dlho zaparkuje nevyužitá v kuchynskej linke. Je dosť veľký i na zeleninu a prílohy, takže žiadny kompromis sa nekoná.

Senzory prenikli už aj do grilovania

Ešte pred niekoľkými rokmi by ste povedali, že ide o výstrelok vedecko-fantastickej literatúry. Kliknete na vypínač, zvolíte tlačidlom druh suroviny a počkáte na nahriatie. Keď sa gril ohlási, vložíte do neho mäso, rybu, zeleninu alebo pečivo a zaklopíte veko. Od tejto chvíle už ide všetko podľa tabuliek. Senzor odmeria hrúbku nákladu, nazrie do tabuľky surovín a pri presne stanovenej teplote začne odpočítavať čas. Najprv ohlási stupeň slabého prepečenia, potom stredného a nakoniec volá k dôsledne prepečenej porcii.

Presne takto to robí Tefal OptiGrill GC 702 D (148,50€), ktorý pri každom kole zo seba vydá výsledok rovnakého vzhľadu a chuti. Aj starý mládenec, ktorému na stôl strojila mamička každé jedno sústo zvládne v takomto grile pripraviť dokonalý steak, hamburger, rybí filet či fašírku, ktoré sa majú k svetu. Neraz sa stane, že kto ochutná porciu z tohto grilu, uvedomí si, že všetko doposiaľ nezmyselne prepekal viac ako bolo potrebné. Kým sonda hlási v jadre predpísanú teplotu, všetka šťava je vo vnútri bez šance na únik.

Možno práve myslíte na kuracie prsia, stehná a zadné štvrťky na kosti, ktoré sa v ňom upečú k dokonalosti a nie ste ďaleko od pravdy. Je to však tak, že v núdzi môžete siahnuť aj po surovinách priamo z mrazničky. Stlačíte jedno tlačidlo navyše a gril vie, že najprv treba rozmrazovať a až potom piecť. A v tom je tá krása technológií v kuchyni.

Mobilita je na dosah

Nie všetky grily sú ťažké a snažia si vydobyť miesto na kuchynskej linke alebo varnom ostrovčeku. Tam, kde sa striedajú chute grilovania s varením či parou, tam je miesto pre modely, ktoré možno kedykoľvek odložiť na policu a keď príde chuť opäť vytiahnuť.

Russell Hobbs 20840-56 (69,99€) je typickým príkladom rodinného grilu, na ktorom pripravíte súčasne 6 porcií mäsa. Má tenké, hliníkové platne, ktoré jednoducho vykliknete von a zasuniete do umývačky. Má odľahčený rám a hoci pečie rovnako dobre ako skôr spomenuté robustné stroje, predsa len odľahčenie platí svoju daň.

Takéto grily sa nahrievajú pomalším tempom, takže namiesto dvoch minút musíte vyčkať trojnásobok. To vám skôr či neskôr pokazí chuť na teplé grilované raňajky, ak každý z členov domácnosti vstáva v úplne inom čase. Radšej zasuniete krajec chleba do hriankovača a odbavíte to na pol škody tak, aby neboli raňajky studené ako psí čumák.

Regulácia nie je povinnosť

Všetky grily však majú čosi spoločné. Majú krátky napájací kábel akoby očakávali zásuvku na dosah a nie všetky sú vybavené reguláciou teploty. Pravdupovediac, hoci koliesko nastavujúce teplotu vyzerá atraktívne a prepotrebne, v skutočnosti ho nakoniec príliš nepotrebujete. Grilovanie je ako šoková terapia, takže rázna a rýchla úprava je na mieste.

Elektrické grily dokážu tmeliť rodinu a spoločnosť

Pribrzdiť, vydýchnuť a kochať sa krásou momentu. Mnohí sme však až príliš rozlietaní a živí na to, aby sme sa dokázali opojiť takouto poéziou. Cítime sa neisto, keď sa nič nedeje a hľadáme oporu, ktorej by sme sa mohli zachytiť.

Je možné, že práve elektrický gril môže spomaliť náš ruch a udržať nás dlhšie relaxovať za jedálenským stolom?

Ak sa rozhliadnete po takom, čo má predpoklady obslúžiť čeliadku sediacu netrpezlivo na stoličkách, tak máte šancu dosiahnuť svoj cieľ. Sencor SBG 107WH (45€) má veľkú priestrannú dosku, a prikrčený sedí tesne nad stolovou doskou. Nikde sa nenahýba, dosiahnete na neho bez dvíhania ruky a v každej chvíli sa dokážete rozhodnúť, kam uložíte svoje sústo. Na hladkú plochu, či na vrúbky.

Pri pohľade na bielu platňu máte pocit, akoby to ani nebol gril, ale servírovacia misa. Každý si na neho ukladá z tanierikov na čo má chuť, a odoberá vo chvíli, keď je sústo prepečené práve podľa vkusu. Pri tom plynie živá diskusia, štrngajú kalíšky a nikto sa nenáhli naplniť sa do prasknutia. Pretože stačí pootočiť kolieskom, a už iba udržiava v teple to, čo si všetci napiekli navyše. Tak, aby mohli uzobávať popri oddychovom rozhovore.

Možno to pripomína vysedávanie pri ohni, s ražňom na ktorom syčí skrúcajúci sa hrebienok slaniny, pravdou je, že to funguje aj bez hľadenia do plameňov. Nie každý plošný gril sa však hodí pre takúto zábavu. Mnohé sa nakláňajú na jednu zo strán, alebo sú na príliš vysokých nohách, akoby ich mal obsluhovať iba jeden človek zo spoločnosti.

Milovníci roztopeného syra a omeliet na všetky spôsoby však vedia svoje. Panvička je panvička a to je bez diskusie. Poznáte však rakletovacie grily pre spoločenské posedenie? Majú vždy dve poschodia. Kým na spodnom sa zvrchu prepeká obsah panvičiek, na vrchnom sa pečú všetky ostatné suroviny. Russell Hobbs 19560-56 (59,50€) obstojí aj pri silvestrovskom očakávaní Nového roka, i pri jozefovských posedeniach pri spomienkach na tie minulé. Má 12 panvičiek, nad ktorými stojí kovová a kamenná platňa. Bublajúca šunka utopená vo vajíčku, topiaci sa syr či lievance s čučoriedkami sú skutočne na zahryznutie.

(mg)

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šéf Accenture: Nie je nič nezvyčajné, že mám paralelne dva mítingy naraz
  2. Ako ušetriť v domácnosti, keď ceny energií budúci rok stúpnu?
  3. 4 hi-tech inovácie, ktoré zmenia Slovensko
  4. Ako sa technologické spoločnosti starajú o bezpečnosť platieb
  5. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch
  6. Nechajte kryptomeny na Fumbi
  7. Ako zamestnať cudzinca: Čo musíte vedieť a na čo si dať pozor
  8. Chcete ušetriť na aute? Namiesto kúpy si ho prenajmite
  9. Kaufland otvára prvú predajňu s fotovoltaickým systémom
  10. Vyberte sa s nami za strašidlami. Žiadny strach, bude to zábava
  1. Ako získať nabíjaciu kartu k novému elektromobilu?
  2. Ako sa technologické spoločnosti starajú o bezpečnosť platieb
  3. Vyberte sa s nami za strašidlami. Žiadny strach, bude to zábava
  4. Kaufland otvára prvú predajňu s fotovoltaickým systémom
  5. 5. ročník Trhu kože bude po prvý raz aj v Košiciach
  6. Stanovisko Asociácie moderných benefitov k TK RÚZ
  7. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  8. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  9. Ako je na tom naša ekonomika? Začína sa konferencia #akonato
  10. QSI International School of Bratislava
  1. Stravovacie zlozvyky Slovákov. Odborníci radia čomu sa vyvarovať 22 968
  2. Ako budú tento rok vyzerať vianočné dôchodky a kedy ich vyplatia 14 070
  3. Očarujúce Cinque Terre a jeho päť svetov 8 164
  4. Ako je na tom naša ekonomika? Začína sa konferencia #akonato 5 810
  5. Výber žiarovky môže mať vplyv na celkové zdravie 5 795
  6. Ako na rodinný rozpočet v troch jednoduchých krokoch 3 732
  7. Prichádzame o pamiatky? Obnoviť všetky by trvalo 180 rokov 3 336
  8. Pracoviská zmenila pandémia. Búšiť do klávesnice môžete aj doma 3 309
  9. Bratislavu bude sprevádzať luxus 3 130
  10. Mäspoma a Kellys Bicycles či Bivio a Minifarma 3 103
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Judita a Tomáš

Na jej verzii nesedeli nože, rany ani stopy krvi.


3 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Už niekoľko týždňov ide o najsledovanejší seriál.


a 2 ďalší 3 h

Blogy SME

  1. Michael Achberger: Takto môžete zdravo maškrtiť večer pri televízore
  2. Občianske združenie Ženské kruhy: Už v najbližších dňoch hrozí Slovensku poľská cesta
  3. Martina Paulenová: Noci s bábätkom
  4. Symptomedica: Krvácanie do tráviaceho traktu môže byť smrteľne nebezpečné.
  5. Unicef Slovensko: Čo nám hovorí najnovšia správa UNICEF o psychickom zdraví detí a mladých ľudí
  6. Martina Paulenová: Čo robia dvaja rodičia s dvoma deťmi na spoločnej materskej dovolenke?
  7. SKU: Príbeh pedagogičky, ktorá chcela pracovať v školstve
  8. Michael Achberger: Zdravý životný štýl, vďaka ktorému priberáte
  1. Robert Fico: Pán Kovačič z Markízy, ďakujem, vyhral som vďaka Vám 50 Eur! 30 458
  2. Roland Vizner: Aký bude Váš dôchodok. Jednoduchý a vcelku presný návod ako ho vypočítať za 3 minúty. 7 020
  3. Peter Chudý: Norbert Bödör je bezúhonný človek alebo čo mi povedal o svojom príbuznom Tibor Gašpar. 5 927
  4. Stanislav Martinčko: Chudoba v nedeľu na panské,do R.Soboty !!! 5 662
  5. Tereza Krajčová: Anglický denník: 15. Ak vás anglické zdravotníctvo nezabije, tak aspoň prizabije 5 552
  6. Věra Tepličková: Nepoškvrnené očkovanie - ďalší zázrak alebo zvrátenosť vlády neboráka Hegera? 5 351
  7. Jiří Ščobák: Paní Záborská, jste zbabělec! Dovedete cílit jen na nejsnadnější cíl - ženy 5 190
  8. Ústav aplikovanej psychológie FSEV UK: Homo Schizotikus alebo Ako sa mozog ľudský k schizofrénii dostal 3 564
  1. Matúš Sarvaš: Krádeže, vlámanie a drogy u mladistvého. Verdikt súdu? Napomenutie a dohľad (Prípad prokurátora)
  2. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 2: Flow, alebo ako pri práci stratiť pojem o čase
  3. Karolína Farská: Česká predvolebná kampaň vrcholí. Nastavuje trend aj pre tú budúcu na Slovensku
  4. Milota Sidorová: Ženy doplácajú na nedostupnosť bývania najviac. Takto to vyriešili vo Viedni
  5. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  6. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  7. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  8. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
Skryť Zatvoriť reklamu