Pečená cibuľa plnená slaninou a orechmi
Suroviny na 6 porcií
- 6 červených cibúľ
- 200 g prerastenej slaniny (pancetty)
- 100 g pekanových orechov
- 1 ČL čerstvého tymianu
- 100 ml olivového oleja
- 1 – 2 plátky masla
- soľ, mleté čierne korenie
Rúru predhrejte na 180 stupňov. Očistenú cibuľu v strede narežte do kríža, ale tak, aby ste ju nedorezali až po spodok. Cibule naukladajte do zapekacej misy alebo do pekáčika a naplňte ich na kocky pokrájanou slaninou, nasekanými orechmi a tymianom. Plnku si môžete najskôr zmiešať v miske, aby ste cibule plnili rovnomerne. Povrch pokvapkajte olejom a na vrch každej cibule položte kúsok masla. Dochuťte, prikryte alobalom a pečte približne 15 minút. Alobal odložte, zvýšte teplotu v rúre na 200 stupňov a povrch cibule a slaniny dopečte dochrumkava.
Tip: Aby pri pečení malej porcie prílohy nešla rúra nadarmo, upečte spolu s cibuľou i osolené zemiaky.