Šťavnatý čokoládový nákyp bez vajíčok
Suroviny na 6 porcií
- 130 g hladkej múky
- 2 zarovnané ČL prášku do pečiva
- štipka soli
- 100 g práškového cukru
- 50 g kakaa
- 230 ml smotany na varenie
- 1 PL likéru alebo koňaku s výraznou arómou (mandľový, kávový, orieškový)
- 100 g nasekanej mliečnej čokolády s orieškami
- 100 g mokrého hnedého cukru
- 200 ml vody
- kakao na posypanie
- tuk na vymastenie formičiek
Rúru predhrejte na 180 stupňov. Veľkú zapekaciu misu lebo 6 menších misiek jemne vymažte. Môžete použiť i olej v spreji. Do väčšej misy preosejte múku, práškový cukor, kakaový prášok, primiešajte k nim prášok do pečiva a štipku soli. V druhej miske zmiešajte smotanu, likér a nasekanú orieškovú čokoládu. Tekutú zmes primiešajte do sypkej a cesto rozdeľte do zapekacích misiek. Vodu priveďte do varu a nechajte v nej rozpustiť hnedý cukor. Sirupom prelejte povrch nákypov a vložte ich do rúry. Pečte približne 35 minút. Pred servírovaním povrch posypte kakaom. Servírovanie môžete obohatiť o šľahačku alebo o vanilkovú zmrzlinu.
Tip: Je lepšie použiť čokoládu s malými kúskami orieškov, nie s celými. Ak túžite po experimentovaní, pokojne použite raz horkú čokoládu a orechy nasekajte zvlášť, inokedy siahnite po bielej alebo po čokoláde s kúskami ovocia či s plnkou.