Horúca čokoláda
Suroviny na 2 – 4 porcie
- 300 ml smotany na varenie
- 250 horkej čokolády
- 2 žĺtky
- 50 ml silnej čiernej kávy
- kakao na dozdobenie
Smotanu zahrejte v hrnci s dvojitým dnom alebo nepriľnavým povrchom. Pridajte k nej na kocky nalámanú čokoládu a miešajte až do rozpustenia. V miske vyšľahajte žĺtky, primiešajte k nim postupne polovychladnutú kávu a celú zmes postupne zapracujte do čokoládovej smotany. Za stáleho miešania metličkou nechajte úplne zohriať. Nemusíte čakať na vretie, stačí, aby v nápoji neboli surové vajíčka. Nápoj rozdeľte do dvoch väčších alebo 4 menších šálok a servírujte poprášené kakaom spolu so sušienkami.
Tip: Dezert môžete dochutiť cukrom alebo likérom. Hmota je dobrá aj po vychladnutí ako dezert s ovocím. Do horúceho nápoja môžete zo zvyšných bielkov odvariť snehové obláčiky podobne ako pri recepte na vtáčie mlieko.