Snehová torta s čokoládovým krémom a ovocím
Suroviny na 4 porcie
Na korpus:
- 3 vaječné bielky
- 180 g kryštálového cukru
- 1 ČL kukuričného škrobu
- 1 ČL octu
- 30 g kakaa
Na krém:
- 3 žĺtky
- 80 g práškového cukru
- 2 PL kakaa
- 100 g zmäknutého masla
Navyše podľa chuti:
- čerstvé drobné ovocie
- šľahačka
- zmrzlina
- nastrúhaná čokoláda
- nasekané karamelky
Rúru predhrejte na 180 stupňov. Bielky vyšľahajte vo veľkej miske dotuha. Postupne po lyžičkách prišľahajte cukor a nakoniec pridajte škrob a ocot. Pre lepšie vmiešane môžete v malej miske škrob s octom zmiešať. Do snehovej hmoty vmiešajte asi štvrtinu kakaového prášku, potom z hmoty odoberte asi polovicu a do tej vmiešajte zvyšné kakao. Tmavšiu hmotu už iba 2 – 3 otočkami varešky vmiešajte do bledšej, čím vytvoríte mramorový efekt. Hmotu lyžicou nanášajte do stredu plechu na pečenie vystlaného papierom. Opakom lyžice vytvarujte kruh a dekoratívne vlnkovaný povrch. Plech vložte do rúry, teplotu hneď znížte na 150 stupňov a pečte asi 1,5 – 2 hodiny. Potom rúru vypnite, ale neotvárajte. Korpus v nej pri chladnutí nechajte dosušiť ešte asi 30 minút. Po vybratí ho nechajte úplne vychladnúť. Medzitým, kým sa korpus pečie, pripravte krém. Žĺtky s cukrom a kakaom šľahajte nad parou do zhustnutia a nechajte vychladnúť. Zmäknuté maslo vyšľahajte do peny a postupne k nemu prišľahajte žĺtkový krém. Tortu servírujte potretú krémom a dozdobenú podľa chuti.
Tip: Do snehu sa môže namiesto octu použiť i citrónová šťava. Niektoré recepty uvádzajú i vínny kameň.