SME

Väčšina imunity sa nachádza v našom tenkom čreve

Zima dáva nášmu organizmu zabrať po všetkých stránkach. Aby sme ju prežili bez zbytočných ochorení, môžeme svojmu imunitnému systému pomôcť vhodnou stravou.

(Zdroj: Fotolia.com)

Málo slnka, chlad, nedostatok čerstvej zeleniny a ovocia, ale aj striedanie chladného a vykúreného prostredia skúšajú našu odolnosť.

So zimou ide ruka v ruke zvýšená chorobnosť, nachladnutia, chrípky a iné zdravotné problémy. Vyhnúť sa im alebo obmedziť nepríjemné ochorenia môžeme posilňovaním imunitného systému. Vplýva naň veľa faktorov, medzi inými aj stravovanie.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

„Strava predstavuje významný spôsob, ako cielene a dlhodobo pozitívne alebo aj negatívne vplývať a modulovať imunitné funkcie,“ hovorí imunológ Miloš Jeseňák a vysvetľuje, „súvisí to predovšetkým s dvomi skutočnosťami, v našom tenkom čreve sa nachádza celkovo asi 70 - 80 % masy imunitného systému a bunky imunitného systému kolujú medzi jeho jednotlivými časťami. Získané informácie v čreve teda dokážu odovzdať aj na vzdialenejšie miesta.“

SkryťVypnúť reklamu

Radí odborník:

K téme sa vyjadruje imunológ-alergiológ Miloš Jeseňák z Kliniky detí a dorastu JLF UK a Univerzitnej nemocnice v Martine, Imunita.sk.

Podľa Miloša Jeseňáka možno na imunitné funkcie vplývať jednak stravou, jej zložením a aj rôznymi výživovými doplnkami, „ideálne je, keď človek na svojej imunite pracuje dlhodobo pomocou správnej a vhodne volenej stravy a v rizikových obdobiach si ‚dopomôže‘ rôznymi výživovými doplnkami“.

Po nich siahame viac práve v zimnom období, keď je nedostatok čerstvých zdrojov vitamínov a naše telo ich potrebuje najviac.

Náš mikrobióm je ako odtlačok prstov

S naším stravovaním súvisí aj črevná mikroflóra, ktorá plní mnohé významné funkcie pre organizmus. „Každý z nás má ‚vlastnú‘ štruktúru črevnej mikroflóry - mikrobióm.

SkryťVypnúť reklamu

Charakterizuje ho podobne ako odtlačok prstov,“ prezrádza imunológ a vysvetľuje konkrétne funkcie, „črevná mikroflóra udržiava rovnováhu v tráviacom trakte, má protizápalové a imunomodulačné účinky, tvorí energiu pre naše črevné bunky, podieľa sa na syntéze viacerých životne dôležitých vitamínov a spolupracuje s imunitnými bunkami v stene čreva.“

Hovorí sa, že nikdy nie je neskoro, ale dobre položené základy dokážu v dospelosti výrazne pozitívne ovplyvniť naše fungovanie. Miloš Jeseňák zdôrazňuje, „mikroflóra sa zakladá veľmi skoro v útlom detstve a poruchy v jej tvorbe môžu neskôr v budúcnosti vyvolať viaceré ochorenia.

U dieťaťa je v prvých mesiacoch života ideálnym spôsobom budovania efektívnej črevnej mikroflóry dojčenie. Isté zložky podporujúce tvorbu mikroflóry obsahujú aj náhradné mliečne formuly, nedokážu však na 100 % nahradiť materské mlieko“.

SkryťVypnúť reklamu

Imunitný systém funguje efektívnejšie, ak je náš mikrobióm v rovnováhe. Na jej udržanie odporúča Miloš Jeseňák v strave dostatok vlákniny, „predstavuje živnú pôdu pre mikroorganizmy črevnej mikroflóry.

Za istých okolností, napríklad pri antibiotickej liečbe, infekčnej hnačke a podobne je vhodné pridať do stravy aj výživové doplnky - probiotiká, ktoré zmiernia negatívne následky na črevnú mikroflóru“.

Ako sa stravujeme, takú imunitu máme

Nesprávne stravovanie je problémom nielen pri nadváhe, ale aj pri zdravotných problémoch. Najmä v chladnom počasí máme tendenciu jesť viac mastné jedlá a pochmúrnu náladu z počasia zaháňame sladkým.

Nedostatok čerstvých vitamínov nám slúži ako dobrá výhovorka. No aj v zime môže byť jedálny lístok bohatý na látky, ktoré náš organizmus potrebuje, stačí sa pozrieť do kuchyne našich predkov, ktorí nakladali kyslú kapustu a z koreňovej zeleniny či kelu a strukovín varili výdatné polievky a prívarky.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Čo by mal náš jedálny lístok obsahovať, aby sme boli aj v zime zdraví? „Základom je pestrá a vyvážená strava s obsahom základných živín, stopových prvkov a minerálov.

Dostatok čerstvej zeleniny, ovocia, kvalitné zdroje bielkovín, celozrnné obilniny,“ vymenúva Miloš Jeseňák a dodáva, „netreba zabúdať ani na takzvané polynenasýtené mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú napríklad v rybách alebo v orechoch.

Dôležitý je pitný režim a dostatok vlákniny.“ Podľa odborníka ide o dlhodobý proces, a preto občasné „prehrešky" v zásade imunitu nenarušia. Obmedzenie tukov, údených a konzervovaných potravín by však malo byť automatické.

Nejde to zo dňa na deň

Zásadne zmeniť životný štýl nás väčšinou prinúti až ochorenie alebo iné nepriaznivé okolnosti. Teóriu ovládame, avšak zaviesť ju do každodenného fungovania si vyžaduje disciplínu aj čas.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Výsledky sa nemusia prejaviť hneď, „budovanie efektívnej imunity stravou je doslova beh na dlhé trate a je súčasťou zdravého životného štýlu“, objasňuje Miloš Jeseňák a pripomína, že túto formu budovania imunity by sme mali realizovať v kontexte s inými opatreniami, ako je napríklad dostatok pohybu, ale aj kvalitného odpočinku, vyhýbanie sa stresovým situáciám a podobne, „všetky tieto aspekty sú navzájom prepojené.

Správna výživa zabezpečí nielen budovanie efektívnej imunity, ale vplýva aj na celkovú telesnú pohodu, a tak nepriamo prostredníctvom nervového systému opäť aj na imunitu“.

Zdravotný stav, ktorého nosným pilierom je naša imunita a odolnosť proti ochoreniam je komplexným odrazom života, ktorý žijeme so všetkými našimi hriechmi.

Uvedomiť si zodpovednosť voči sebe a premietnuť ju do životného štýlu a stravovania nás môže ochrániť pre mnohými nepríjemnosťami.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pätoro pre podporu imunity stravou

  1. Základom je pestrá a vyvážená strava so základnými živinami, stopovými prvkami a minerálmi.

  2. Efektívne je dlhodobé vyvážené stravovanie.

  3. V náročných obdobiach si môžeme pomôcť výživovými doplnkami.

  4. Dôležitý je pitný režim a dostatok vlákniny.

  5. Ak treba, napríklad pri antibiotickej liečbe či infekčnej hnačke, pomôžte organizmu probiotikami.

Foto: Fotolia.com, archív M. J.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 980
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 598
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 803
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 620
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 285
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 961
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 449
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 120
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto.

Únia sa po odvrátení USA môže posunúť do roly svetovej veľmoci.


21
Harvard je najnovším terčom Trumpa proti zahraničným študentom, ktorí sa zúčastnili na propalestínskych protestoch.

Predtým univerzite už škrtol financie.


5
Michal Konrád v svojej reštaurácii Moozi.

Pred pár mesiacmi si otvoril reštauráciu.


10
Protest Bratislava nie je Moskva, Slovensko je Európa.

O tom, či a kedy sa zo Slovenska stane ruská gubernia, rozhodne strata našej citlivosti.


Pavel Sibyla 4
reklama
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 204
  2. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 10 168
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 493
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 284
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 872
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 725
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 023
  8. Vladimír Bojničan: Z výkalov bič neupletieš – ani keby opozícia zrovna začala znášať zlaté vajíčka 5 338
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
SkryťZatvoriť reklamu