SME
Nedeľa, 21. apríl , 2019

Väčšina imunity sa nachádza v našom tenkom čreve

Zima dáva nášmu organizmu zabrať po všetkých stránkach. Aby sme ju prežili bez zbytočných ochorení, môžeme svojmu imunitnému systému pomôcť vhodnou stravou.

(Zdroj: Fotolia.com)

Málo slnka, chlad, nedostatok čerstvej zeleniny a ovocia, ale aj striedanie chladného a vykúreného prostredia skúšajú našu odolnosť.

So zimou ide ruka v ruke zvýšená chorobnosť, nachladnutia, chrípky a iné zdravotné problémy. Vyhnúť sa im alebo obmedziť nepríjemné ochorenia môžeme posilňovaním imunitného systému. Vplýva naň veľa faktorov, medzi inými aj stravovanie.

„Strava predstavuje významný spôsob, ako cielene a dlhodobo pozitívne alebo aj negatívne vplývať a modulovať imunitné funkcie,“ hovorí imunológ Miloš Jeseňák a vysvetľuje, „súvisí to predovšetkým s dvomi skutočnosťami, v našom tenkom čreve sa nachádza celkovo asi 70 - 80 % masy imunitného systému a bunky imunitného systému kolujú medzi jeho jednotlivými časťami. Získané informácie v čreve teda dokážu odovzdať aj na vzdialenejšie miesta.“

Radí odborník:

K téme sa vyjadruje imunológ-alergiológ Miloš Jeseňák z Kliniky detí a dorastu JLF UK a Univerzitnej nemocnice v Martine, Imunita.sk.

milos-jesenak-foto_r9235.jpg

Podľa Miloša Jeseňáka možno na imunitné funkcie vplývať jednak stravou, jej zložením a aj rôznymi výživovými doplnkami, „ideálne je, keď človek na svojej imunite pracuje dlhodobo pomocou správnej a vhodne volenej stravy a v rizikových obdobiach si ‚dopomôže‘ rôznymi výživovými doplnkami“.

Po nich siahame viac práve v zimnom období, keď je nedostatok čerstvých zdrojov vitamínov a naše telo ich potrebuje najviac.

Náš mikrobióm je ako odtlačok prstov

S naším stravovaním súvisí aj črevná mikroflóra, ktorá plní mnohé významné funkcie pre organizmus. „Každý z nás má ‚vlastnú‘ štruktúru črevnej mikroflóry - mikrobióm.

Charakterizuje ho podobne ako odtlačok prstov,“ prezrádza imunológ a vysvetľuje konkrétne funkcie, „črevná mikroflóra udržiava rovnováhu v tráviacom trakte, má protizápalové a imunomodulačné účinky, tvorí energiu pre naše črevné bunky, podieľa sa na syntéze viacerých životne dôležitých vitamínov a spolupracuje s imunitnými bunkami v stene čreva.“

Hovorí sa, že nikdy nie je neskoro, ale dobre položené základy dokážu v dospelosti výrazne pozitívne ovplyvniť naše fungovanie. Miloš Jeseňák zdôrazňuje, „mikroflóra sa zakladá veľmi skoro v útlom detstve a poruchy v jej tvorbe môžu neskôr v budúcnosti vyvolať viaceré ochorenia.

U dieťaťa je v prvých mesiacoch života ideálnym spôsobom budovania efektívnej črevnej mikroflóry dojčenie. Isté zložky podporujúce tvorbu mikroflóry obsahujú aj náhradné mliečne formuly, nedokážu však na 100 % nahradiť materské mlieko“.

Imunitný systém funguje efektívnejšie, ak je náš mikrobióm v rovnováhe. Na jej udržanie odporúča Miloš Jeseňák v strave dostatok vlákniny, „predstavuje živnú pôdu pre mikroorganizmy črevnej mikroflóry.

Za istých okolností, napríklad pri antibiotickej liečbe, infekčnej hnačke a podobne je vhodné pridať do stravy aj výživové doplnky - probiotiká, ktoré zmiernia negatívne následky na črevnú mikroflóru“.

1.jpg

Ako sa stravujeme, takú imunitu máme

Nesprávne stravovanie je problémom nielen pri nadváhe, ale aj pri zdravotných problémoch. Najmä v chladnom počasí máme tendenciu jesť viac mastné jedlá a pochmúrnu náladu z počasia zaháňame sladkým.

Nedostatok čerstvých vitamínov nám slúži ako dobrá výhovorka. No aj v zime môže byť jedálny lístok bohatý na látky, ktoré náš organizmus potrebuje, stačí sa pozrieť do kuchyne našich predkov, ktorí nakladali kyslú kapustu a z koreňovej zeleniny či kelu a strukovín varili výdatné polievky a prívarky.

Čo by mal náš jedálny lístok obsahovať, aby sme boli aj v zime zdraví? „Základom je pestrá a vyvážená strava s obsahom základných živín, stopových prvkov a minerálov.

Dostatok čerstvej zeleniny, ovocia, kvalitné zdroje bielkovín, celozrnné obilniny,“ vymenúva Miloš Jeseňák a dodáva, „netreba zabúdať ani na takzvané polynenasýtené mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú napríklad v rybách alebo v orechoch.

Dôležitý je pitný režim a dostatok vlákniny.“ Podľa odborníka ide o dlhodobý proces, a preto občasné „prehrešky" v zásade imunitu nenarušia. Obmedzenie tukov, údených a konzervovaných potravín by však malo byť automatické.

Nejde to zo dňa na deň

Zásadne zmeniť životný štýl nás väčšinou prinúti až ochorenie alebo iné nepriaznivé okolnosti. Teóriu ovládame, avšak zaviesť ju do každodenného fungovania si vyžaduje disciplínu aj čas.

Výsledky sa nemusia prejaviť hneď, „budovanie efektívnej imunity stravou je doslova beh na dlhé trate a je súčasťou zdravého životného štýlu“, objasňuje Miloš Jeseňák a pripomína, že túto formu budovania imunity by sme mali realizovať v kontexte s inými opatreniami, ako je napríklad dostatok pohybu, ale aj kvalitného odpočinku, vyhýbanie sa stresovým situáciám a podobne, „všetky tieto aspekty sú navzájom prepojené.

Správna výživa zabezpečí nielen budovanie efektívnej imunity, ale vplýva aj na celkovú telesnú pohodu, a tak nepriamo prostredníctvom nervového systému opäť aj na imunitu“.

Zdravotný stav, ktorého nosným pilierom je naša imunita a odolnosť proti ochoreniam je komplexným odrazom života, ktorý žijeme so všetkými našimi hriechmi.

Uvedomiť si zodpovednosť voči sebe a premietnuť ju do životného štýlu a stravovania nás môže ochrániť pre mnohými nepríjemnosťami.

Pätoro pre podporu imunity stravou

  1. Základom je pestrá a vyvážená strava so základnými živinami, stopovými prvkami a minerálmi.
  2. Efektívne je dlhodobé vyvážené stravovanie.
  3. V náročných obdobiach si môžeme pomôcť výživovými doplnkami.
  4. Dôležitý je pitný režim a dostatok vlákniny.
  5. Ak treba, napríklad pri antibiotickej liečbe či infekčnej hnačke, pomôžte organizmu probiotikami.

Foto: Fotolia.com, archív M. J.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť
  3. Až vďaka chorobe objavila svoj talent
  4. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali
  5. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie
  6. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou?
  7. Jozef Miloslav Hurban sa dostal do vesmíru
  8. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým?
  9. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori
  10. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019
  2. Bim Challenge 2019
  3. Čerpacie stanice OMV Slovensko budú otvorené aj počas sviatkov
  4. Z Fondu malých projektov je možné získať až 50-tisíc eur
  5. Grilovacia sezóna je zahájená!
  6. Moderné bývanie v Žiline v 30-tych rokoch 20. storočia
  7. Čerpačky OMV na Slovensku majú dvere otvorené aj počas sviatkov
  8. Funkce pro Slovensko: navigace na čísla popisná i bez ulic! Mio
  9. Projekt CEC spojil študentov ekonomických univerzít troch štátov
  10. Kúzlo pravidelného investovania
  1. TOP desať gréckych ostrovov na letnú dovolenku 2019 17 157
  2. Bulharsko: Najlepšie miesta na dovolenku pri mori 13 934
  3. Čerpáte úver? Na toto by ste určite mali myslieť 8 805
  4. 7 kritických situácií na cestách. Ohrozujú každého vodiča 8 746
  5. Čo upiecť na Veľkú noc? 5 skvelých dezertov Adriany Polákovej 6 855
  6. Kaufland začal s predajom slovenských uhoriek bez fólie 5 258
  7. Vie sa vaša pokladnica spojiť s finančnou správou? 4 393
  8. Pre učiteľov je dôležité, aby sa navzájom inšpirovali 3 585
  9. Až vďaka chorobe objavila svoj talent 3 300
  10. Čo robí dobrého zamestnávateľa dobrým? 3 199

Hlavné správy zo Sme.sk

Peter Sagan.
Polícia stráži okolie jedného z kostolov.
Producent a režisér Michal Kollár nakrútil film Červený kapitán, ktorý po rokoch zlomil divácky rekord
Michiel Jansz. van Mierevelt - Hodina anatómie doktora Willema van der Meera

Neprehliadnite tiež

Zuby budúcnosti: Ako pomôžu moderné technológie v starostlivosti o chrup?

Ústna hygiena sa vďaka moderným technológiám mení a zjednodušuje.

Naučte sa vyberať správny mejkap, raz a navždy

Záleží na tom, aké produkty si nanášame na tvár.

Selma Blair

Zrkadlenie vo vzťahu: Po rokoch sa meníme na svojich partnerov

Veda vysvetľuje, prečo sa na seba ľudia v páre podobajú.

Ilustračné foto.