SME
Piatok, 23. október, 2020 | Meniny má AlojziaKrížovkyKrížovky

Väčšina imunity sa nachádza v našom tenkom čreve

Zima dáva nášmu organizmu zabrať po všetkých stránkach. Aby sme ju prežili bez zbytočných ochorení, môžeme svojmu imunitnému systému pomôcť vhodnou stravou.

(Zdroj: Fotolia.com)

Málo slnka, chlad, nedostatok čerstvej zeleniny a ovocia, ale aj striedanie chladného a vykúreného prostredia skúšajú našu odolnosť.

So zimou ide ruka v ruke zvýšená chorobnosť, nachladnutia, chrípky a iné zdravotné problémy. Vyhnúť sa im alebo obmedziť nepríjemné ochorenia môžeme posilňovaním imunitného systému. Vplýva naň veľa faktorov, medzi inými aj stravovanie.

„Strava predstavuje významný spôsob, ako cielene a dlhodobo pozitívne alebo aj negatívne vplývať a modulovať imunitné funkcie,“ hovorí imunológ Miloš Jeseňák a vysvetľuje, „súvisí to predovšetkým s dvomi skutočnosťami, v našom tenkom čreve sa nachádza celkovo asi 70 - 80 % masy imunitného systému a bunky imunitného systému kolujú medzi jeho jednotlivými časťami. Získané informácie v čreve teda dokážu odovzdať aj na vzdialenejšie miesta.“

Radí odborník:

K téme sa vyjadruje imunológ-alergiológ Miloš Jeseňák z Kliniky detí a dorastu JLF UK a Univerzitnej nemocnice v Martine, Imunita.sk.

milos-jesenak-foto_r9235.jpg

Podľa Miloša Jeseňáka možno na imunitné funkcie vplývať jednak stravou, jej zložením a aj rôznymi výživovými doplnkami, „ideálne je, keď človek na svojej imunite pracuje dlhodobo pomocou správnej a vhodne volenej stravy a v rizikových obdobiach si ‚dopomôže‘ rôznymi výživovými doplnkami“.

Po nich siahame viac práve v zimnom období, keď je nedostatok čerstvých zdrojov vitamínov a naše telo ich potrebuje najviac.

Náš mikrobióm je ako odtlačok prstov

S naším stravovaním súvisí aj črevná mikroflóra, ktorá plní mnohé významné funkcie pre organizmus. „Každý z nás má ‚vlastnú‘ štruktúru črevnej mikroflóry - mikrobióm.

Charakterizuje ho podobne ako odtlačok prstov,“ prezrádza imunológ a vysvetľuje konkrétne funkcie, „črevná mikroflóra udržiava rovnováhu v tráviacom trakte, má protizápalové a imunomodulačné účinky, tvorí energiu pre naše črevné bunky, podieľa sa na syntéze viacerých životne dôležitých vitamínov a spolupracuje s imunitnými bunkami v stene čreva.“

Hovorí sa, že nikdy nie je neskoro, ale dobre položené základy dokážu v dospelosti výrazne pozitívne ovplyvniť naše fungovanie. Miloš Jeseňák zdôrazňuje, „mikroflóra sa zakladá veľmi skoro v útlom detstve a poruchy v jej tvorbe môžu neskôr v budúcnosti vyvolať viaceré ochorenia.

U dieťaťa je v prvých mesiacoch života ideálnym spôsobom budovania efektívnej črevnej mikroflóry dojčenie. Isté zložky podporujúce tvorbu mikroflóry obsahujú aj náhradné mliečne formuly, nedokážu však na 100 % nahradiť materské mlieko“.

Imunitný systém funguje efektívnejšie, ak je náš mikrobióm v rovnováhe. Na jej udržanie odporúča Miloš Jeseňák v strave dostatok vlákniny, „predstavuje živnú pôdu pre mikroorganizmy črevnej mikroflóry.

Za istých okolností, napríklad pri antibiotickej liečbe, infekčnej hnačke a podobne je vhodné pridať do stravy aj výživové doplnky - probiotiká, ktoré zmiernia negatívne následky na črevnú mikroflóru“.

1.jpg

Ako sa stravujeme, takú imunitu máme

Nesprávne stravovanie je problémom nielen pri nadváhe, ale aj pri zdravotných problémoch. Najmä v chladnom počasí máme tendenciu jesť viac mastné jedlá a pochmúrnu náladu z počasia zaháňame sladkým.

Nedostatok čerstvých vitamínov nám slúži ako dobrá výhovorka. No aj v zime môže byť jedálny lístok bohatý na látky, ktoré náš organizmus potrebuje, stačí sa pozrieť do kuchyne našich predkov, ktorí nakladali kyslú kapustu a z koreňovej zeleniny či kelu a strukovín varili výdatné polievky a prívarky.

Čo by mal náš jedálny lístok obsahovať, aby sme boli aj v zime zdraví? „Základom je pestrá a vyvážená strava s obsahom základných živín, stopových prvkov a minerálov.

Dostatok čerstvej zeleniny, ovocia, kvalitné zdroje bielkovín, celozrnné obilniny,“ vymenúva Miloš Jeseňák a dodáva, „netreba zabúdať ani na takzvané polynenasýtené mastné kyseliny, ktoré sa nachádzajú napríklad v rybách alebo v orechoch.

Dôležitý je pitný režim a dostatok vlákniny.“ Podľa odborníka ide o dlhodobý proces, a preto občasné „prehrešky" v zásade imunitu nenarušia. Obmedzenie tukov, údených a konzervovaných potravín by však malo byť automatické.

Nejde to zo dňa na deň

Zásadne zmeniť životný štýl nás väčšinou prinúti až ochorenie alebo iné nepriaznivé okolnosti. Teóriu ovládame, avšak zaviesť ju do každodenného fungovania si vyžaduje disciplínu aj čas.

Výsledky sa nemusia prejaviť hneď, „budovanie efektívnej imunity stravou je doslova beh na dlhé trate a je súčasťou zdravého životného štýlu“, objasňuje Miloš Jeseňák a pripomína, že túto formu budovania imunity by sme mali realizovať v kontexte s inými opatreniami, ako je napríklad dostatok pohybu, ale aj kvalitného odpočinku, vyhýbanie sa stresovým situáciám a podobne, „všetky tieto aspekty sú navzájom prepojené.

Správna výživa zabezpečí nielen budovanie efektívnej imunity, ale vplýva aj na celkovú telesnú pohodu, a tak nepriamo prostredníctvom nervového systému opäť aj na imunitu“.

Zdravotný stav, ktorého nosným pilierom je naša imunita a odolnosť proti ochoreniam je komplexným odrazom života, ktorý žijeme so všetkými našimi hriechmi.

Uvedomiť si zodpovednosť voči sebe a premietnuť ju do životného štýlu a stravovania nás môže ochrániť pre mnohými nepríjemnosťami.

Pätoro pre podporu imunity stravou

  1. Základom je pestrá a vyvážená strava so základnými živinami, stopovými prvkami a minerálmi.
  2. Efektívne je dlhodobé vyvážené stravovanie.
  3. V náročných obdobiach si môžeme pomôcť výživovými doplnkami.
  4. Dôležitý je pitný režim a dostatok vlákniny.
  5. Ak treba, napríklad pri antibiotickej liečbe či infekčnej hnačke, pomôžte organizmu probiotikami.

Foto: Fotolia.com, archív M. J.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vitajte v postapokalyptickom svete
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  5. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  6. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  7. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  8. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  3. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  4. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  5. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  6. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Úprava osobného motorového vozidla
  9. Important information for Brazilians living in Slovakia
  10. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 306
  2. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 16 176
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 12 805
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 008
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 953
  6. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 11 006
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 147
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 600
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 513
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 360
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu