Zemiakové žemličky s orechmi a ľanovými semienkami
Suroviny na 12 kusov
- 700 g hladkej múky
- 250 g varených zemiakov
- 330 ml vlažnej vody
- 7 g balenie sušeného droždia
- 1 ČL mletého zázvoru
- 1 ČL mletého koriandra
- 100 g nasekaných vlašských orechov
- 30 g ľanových semienok
- 1 PL cukru alebo 1 ČL soli
- hladká múka na poprášenie dosky

Zmiešajte v miske múku, droždie, soľ (alebo cukor), polovicu semienok, zázvor a koriander. V suchej zmesi urobte v strede jamku. Zemiaky nastrúhajte alebo roztlačte na jemnú kašu a zmiešajte ich s vodou. Prilejte ich do jamky v múke a začnite zmiešavať cesto. Podľa potreby pridajte viac vody. Vymieste hladké cesto ručne alebo v robote s hnetacím hákom. Asi po 10-minútovom miesení cesto vytvarujte do bochníka, vložte naspäť do misy a prikryte vlhkou utierkou. Nechajte v teple vykysnúť, kým nezdvojnásobí objem. Dosku pomúčte, cesto na ňu vyklopte a zapracujte doň nasekané orechy a zvyšné ľanové semienka. Pripravené cesto rozkrájajte a vytvarujte na malé bochníčky. Naukladajte ich na vymastený plech s rozstupmi a nechajte nakysnúť, zatiaľ predhrejte rúru na 180 stupňov. Pečte 20 - 30 minút dozlatista.
Tip: Je na vás, či sa rozhodnete použiť soľ, alebo cukor. Ostatné suroviny ani postup sa nemenia. Slané pečivo môžete piecť cez týždeň a sladké raňajkové cez víkend. Nezabudnite ho pred servírovaním pocukrovať. Obyčajné zemiaky skúste nahradiť sladkými batatmi, ktoré chuť trošku zmenia.