SME
Utorok, 20. október, 2020 | Meniny má VendelínKrížovkyKrížovky

Upečte si s nami kváskový chlieb

Niet nad pocit, keď vám do nosa udrie vôňa čerstvého chleba. Nečakajte na pekáreň, upečte si ho doma!

(Zdroj: freeimages.com)

Obľuba domáceho pečenia chleba a pečiva v poslednom období medzi ľuďmi stúpa. Veľké supermarkety ponúkajú zväčša pečivo dopečené z polotovaru, ktoré síce láka na svoju čerstvú chrumkavosť a vôňu, ale je plné chemických prísad na zvýšenie trvanlivosti.

Čoraz populárnejší je práve kváskový

Receptov na domáce pečivo a chlieb je neúrekom, medzi nadšencami je však stále najobľúbenejší klasický kváskový chlieb. V „internetovej“ súčasnosti k nim môžete patriť aj vy. Stačí sa poobzerať po sociálnych sieťach alebo do internetového vyhľadávača zadať výraz „kvásková mapa“, spojiť sa s človekom z vášho okolia, ktorý vám kvások ochotne podaruje i s dobrými radami alebo osvedčeným receptom na kŕmenie kvásku i na samotnú prípravu a pečenie chleba.

Skryť Vypnúť reklamu

Časom nadobudnete toľko skúseností, že si vytvoríte vlastný kvások, o ktorý sa budete poctivo starať.

Čo by ste mali vedieť

  • Pravý kváskový chlieb je ručne zamiesený a spracovaný chlieb podľa tradičnej receptúry našich starých mám.
    Kváskový chlieb sa pripravuje bez použitia droždia. Kysnutie zabezpečí kvások, ktorý sa pripraví iba z vody a múky.
  • Takýto chlieb neobsahuje žiadne chemické prísady, aditíva, stabilizátory či regulátory chuti. Čistý kvások zaručuje zachovanie veľkého množstva minerálov a vysokého obsahu vlákniny. Kváskový chlieb je preto ľahšie stráviteľný.
  • Po zmiešaní ražnej múky s vodou začne táto zmes prirodzene kvasiť. Pri tom vzniká kyselina mliečna (produkt mliečnych baktérií), ktorá vytvára typickú chlebovú arómu a nezameniteľnú chuť. Zároveň chlieb prirodzene konzervuje. Takýto chlieb vydrží dlhšie chutný a čerstvý než kvasnicový a nepodľahne tak rýchlo plesniam. Mliečne baktérie produkujú aj antibioticky účinné látky, ktoré posilňujú črevnú mikroflóru a našu celkovú imunitu a kondíciu.
  • Kvások v tele zabraňuje nadmernému škodlivému množeniu kvasiniek a nevytvára tak podmienky na vznik kožných chorôb. Kváskový chlieb čistí krv a je vhodný pre ľudí trpiacich akné, je prospešný celému nervovému systému, upravuje trávenie a po jeho konzumácii nevzniká zápcha a nadúvanie. Takisto zabraňuje tvorbe hlienu, ktorý je častou príčinou ochorení, ako sú nádcha, kašeľ, alergie, zápaly priedušiek a bronchitída.

Ako na kvások

Na prípravu prvého chlebíka si budete musieť trošku počkať, ale bude stáť určite za to. Aj keď ste dostali hotový kvások, treba si ho namnožiť. Ak sa bojíte prvého pečenia, skúšajte ho cez víkend, keď máte dostatok času na experimentovanie. Najlepšie je začať v piatok večer.

Skryť Vypnúť reklamu

Suroviny na kvások na jeden chlieb

  • 20 g darovaného materského kvásku (asi 1 plná polievková lyžica)
  • 150 g celozrnnej ražnej múky
  • 150 g vody

Večer zmiešajte tieto tri suroviny dokopy, prikryte a nechajte pri izbovej teplote odpočívať i pracovať približne 12 - 16 hodín. Takto získate 300 g kvásku na pečenie chleba. Z neho do čistej zaváracej fľaše odoberte 1 - 2 PL na ďalšie pečenie. Skladovať ho môžete i týždeň v chladničke.

Váš prvý kváskový chlieb
Suroviny na asi 700 g bochník

  • 300 g vami vopred pripraveného kvásku (1 PL materského kvásku + 150 g vody + 150 g ražnej múky)
  • 300 g pšeničnej hladkej múky
  • 170 ml vody
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL mletej rasce alebo koriandra
  • 1 ČL celej rasce
  • múku na pomúčenie

Kvások dajte do misy a pridajte k nemu múku zmiešanú so soľou a koreninami a vodu. Vymieste redšie cesto. Či sa už rozhodne ručne, alebo v robote s hákom, mali by ste ho miesiť asi 6 - 10 minút, aby sa vypracoval lepok. Cesto vyklopte na pomúčenú dosku, premieste ho s múkou podľa potreby, trošku vytvarujte a nechajte ho prikryté odpočívať asi 20 - 30 minút. Vytvarujte bochník a preložte ho do pomúčenej ošítky na chlieb alebo do hrnca či misy vystlatej pomúčenou utierkou. Bochník nechajte kysnúť, kým nezdvojnásobí objem. Môže to trvať 3 - 5 hodín, pretože kvások sa rozvíja pomalšie ako droždie. Rúru predhrejte na 230 - 250 stupňov. Hotový bochník preklopte do hrnca, jenskej misy alebo aj remosky. Na povrchu urobte ostrým nožom zopár zárezov. Na dno rúry môžete pridať plech s vodou. Pečte približne 35 - 40 minút, v remoske ešte o niečo dlhšie. Hotový chlieb nechajte vychladnúť na mriežke. Skladujte zabalený v utierke.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Či je chlieb upečený, zistíte, ak poklopkáte po spodnej strane kôrky. Musí znieť duto. Pri miesení môžete do cesta pridať niekoľko slnečnicových alebo tekvicových semienok. Cesto v ošítke môžete nechať pomaly kysnúť i cez noc v chladničke.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  2. Zamestnanec chcel príspevok na stravu, no šéf mal iný názor.
  3. Home (ale aj) Office
  4. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  5. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  6. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  7. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  8. Zelená Bratislava
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  10. Znečistenie riek už možno nebude možné zastaviť
  1. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  2. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  3. Zelená Bratislava
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  5. Ruža zmeny
  6. Úpravy automobilov pre ZŤP
  7. No Finish Line v Bratislave sa presúva do virtuálneho priestoru
  8. Mladí ľudia vstupujú do druhého piliera už aj cez internet
  9. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové
  10. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  1. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 28 427
  2. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 16 049
  3. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 14 850
  4. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 418
  5. Čo bude s gastráčmi a miliardy z EÚ ako prekliatie? 13 619
  6. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 617
  7. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 169
  8. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 000
  9. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 8 946
  10. Budúcnosť v digitále je plná žien. V čom majú pred mužmi navrch? 8 547
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

CYNICKÁ OBLUDA

Matovičova predstava dobrovoľnosti

Ak premiér hovorí, že plošné testovanie bude dobrovoľné, tak jednoducho klame.

Koronavírus na Slovensku: Bezpečnostná rada rozhoduje o podobe celoplošného testovania (minúta po minúte)

Celkový počet nakazených na Slovensku dosiahol číslo 31 400. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 98 obetí.

Premiér Igor Matovič a prezidentka Zuzana Čaputová na zasadnutí bezpečnostnej rady.

Premiér hovorí o dobrovoľnosti. Kto však nebude mať test, hrozí mu karanténa

Na test stačí prísť na najbližšie odberné miesto.

Premiér Igor Matovič počas tlačovej konferencie.

Polícia zatýkala pre korupciu na pozemkovom fonde

Zadržali aj advokáta Jána Gajana z kauzy Dobytkár.

Neprehliadnite tiež

Čo sa môžu ženy naučiť z vlastnej autoerotiky

Výskum ukázal, že frekvencia nie je až taká dôležitá.

Ilustračné foto.

Pikantné, sladké aj zdravé. Vybrali sme recepty na výborné vaječné jedlá

Vajcia využijete v prílohách aj hlavných jedlách.

Mollie Bloudoff-Indelicatová požiadala svojho priateľa Grega Linchovia počas beztiažového letu na medzinárodnom letisku Dulles.