Upečte si s nami kváskový chlieb

Niet nad pocit, keď vám do nosa udrie vôňa čerstvého chleba. Nečakajte na pekáreň, upečte si ho doma!

(Zdroj: freeimages.com)

Obľuba domáceho pečenia chleba a pečiva v poslednom období medzi ľuďmi stúpa. Veľké supermarkety ponúkajú zväčša pečivo dopečené z polotovaru, ktoré síce láka na svoju čerstvú chrumkavosť a vôňu, ale je plné chemických prísad na zvýšenie trvanlivosti.

Čoraz populárnejší je práve kváskový

Receptov na domáce pečivo a chlieb je neúrekom, medzi nadšencami je však stále najobľúbenejší klasický kváskový chlieb. V „internetovej“ súčasnosti k nim môžete patriť aj vy. Stačí sa poobzerať po sociálnych sieťach alebo do internetového vyhľadávača zadať výraz „kvásková mapa“, spojiť sa s človekom z vášho okolia, ktorý vám kvások ochotne podaruje i s dobrými radami alebo osvedčeným receptom na kŕmenie kvásku i na samotnú prípravu a pečenie chleba.

Časom nadobudnete toľko skúseností, že si vytvoríte vlastný kvások, o ktorý sa budete poctivo starať.

Čo by ste mali vedieť

  • Pravý kváskový chlieb je ručne zamiesený a spracovaný chlieb podľa tradičnej receptúry našich starých mám.
    Kváskový chlieb sa pripravuje bez použitia droždia. Kysnutie zabezpečí kvások, ktorý sa pripraví iba z vody a múky.
  • Takýto chlieb neobsahuje žiadne chemické prísady, aditíva, stabilizátory či regulátory chuti. Čistý kvások zaručuje zachovanie veľkého množstva minerálov a vysokého obsahu vlákniny. Kváskový chlieb je preto ľahšie stráviteľný.
  • Po zmiešaní ražnej múky s vodou začne táto zmes prirodzene kvasiť. Pri tom vzniká kyselina mliečna (produkt mliečnych baktérií), ktorá vytvára typickú chlebovú arómu a nezameniteľnú chuť. Zároveň chlieb prirodzene konzervuje. Takýto chlieb vydrží dlhšie chutný a čerstvý než kvasnicový a nepodľahne tak rýchlo plesniam. Mliečne baktérie produkujú aj antibioticky účinné látky, ktoré posilňujú črevnú mikroflóru a našu celkovú imunitu a kondíciu.
  • Kvások v tele zabraňuje nadmernému škodlivému množeniu kvasiniek a nevytvára tak podmienky na vznik kožných chorôb. Kváskový chlieb čistí krv a je vhodný pre ľudí trpiacich akné, je prospešný celému nervovému systému, upravuje trávenie a po jeho konzumácii nevzniká zápcha a nadúvanie. Takisto zabraňuje tvorbe hlienu, ktorý je častou príčinou ochorení, ako sú nádcha, kašeľ, alergie, zápaly priedušiek a bronchitída.

Ako na kvások

Na prípravu prvého chlebíka si budete musieť trošku počkať, ale bude stáť určite za to. Aj keď ste dostali hotový kvások, treba si ho namnožiť. Ak sa bojíte prvého pečenia, skúšajte ho cez víkend, keď máte dostatok času na experimentovanie. Najlepšie je začať v piatok večer.

Suroviny na kvások na jeden chlieb

  • 20 g darovaného materského kvásku (asi 1 plná polievková lyžica)
  • 150 g celozrnnej ražnej múky
  • 150 g vody

Večer zmiešajte tieto tri suroviny dokopy, prikryte a nechajte pri izbovej teplote odpočívať i pracovať približne 12 - 16 hodín. Takto získate 300 g kvásku na pečenie chleba. Z neho do čistej zaváracej fľaše odoberte 1 - 2 PL na ďalšie pečenie. Skladovať ho môžete i týždeň v chladničke.

Váš prvý kváskový chlieb
Suroviny na asi 700 g bochník

  • 300 g vami vopred pripraveného kvásku (1 PL materského kvásku + 150 g vody + 150 g ražnej múky)
  • 300 g pšeničnej hladkej múky
  • 170 ml vody
  • 1 ČL soli
  • 1 ČL mletej rasce alebo koriandra
  • 1 ČL celej rasce
  • múku na pomúčenie

Kvások dajte do misy a pridajte k nemu múku zmiešanú so soľou a koreninami a vodu. Vymieste redšie cesto. Či sa už rozhodne ručne, alebo v robote s hákom, mali by ste ho miesiť asi 6 - 10 minút, aby sa vypracoval lepok. Cesto vyklopte na pomúčenú dosku, premieste ho s múkou podľa potreby, trošku vytvarujte a nechajte ho prikryté odpočívať asi 20 - 30 minút. Vytvarujte bochník a preložte ho do pomúčenej ošítky na chlieb alebo do hrnca či misy vystlatej pomúčenou utierkou. Bochník nechajte kysnúť, kým nezdvojnásobí objem. Môže to trvať 3 - 5 hodín, pretože kvások sa rozvíja pomalšie ako droždie. Rúru predhrejte na 230 - 250 stupňov. Hotový bochník preklopte do hrnca, jenskej misy alebo aj remosky. Na povrchu urobte ostrým nožom zopár zárezov. Na dno rúry môžete pridať plech s vodou. Pečte približne 35 - 40 minút, v remoske ešte o niečo dlhšie. Hotový chlieb nechajte vychladnúť na mriežke. Skladujte zabalený v utierke.

Tip: Či je chlieb upečený, zistíte, ak poklopkáte po spodnej strane kôrky. Musí znieť duto. Pri miesení môžete do cesta pridať niekoľko slnečnicových alebo tekvicových semienok. Cesto v ošítke môžete nechať pomaly kysnúť i cez noc v chladničke.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  3. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  4. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  7. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  8. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  9. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  2. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  3. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  4. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  5. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  6. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  7. Každý štvrtý 70-tnik na Slovensku má cukrovku, pribúdajú mladší
  8. 5 hviezdičkové apartmány priamo na pobreží - Dubrovník
  9. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  10. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 17 139
  2. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal? 15 426
  3. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 13 549
  4. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 11 994
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 7 721
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 6 836
  7. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 409
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 5 871
  9. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 3 522
  10. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke? 3 259

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Američania spozorneli. Slovenský princ je hodný Oscara

Veľký šľachtiteľský príbeh sa začal celkom nenápadne.

DOMOV

Architekt: Nikde som nezažil to, čo na Námestí slobody

Socializmus architektovi neprekáža, dôležitá je funkčnosť.

Neprehliadnite tiež

Spýtali sme sa stomatológa: Ďasná na ústupe a ako sa o ne starať

Odhalené zubné krčky nie sú len estetický defekt. Zachrániť chrup môže v takomto prípade bezbolestný zákrok známy ako gingivoplastika.

Oľga Feldeková: Humor je pre mňa záhada, možno mu raz prídem na koreň

Spolu s manželom sa chystá napísať pamäti a ako sama dodáva: budú o ňom.

Sedem miest, ktoré vo Florencii musíte vidieť

Ak sa tento rok chystáte do toskánskej metropoly, tieto zaujímavosti v nej by ste si nemali nechať ujsť.

Čo robiť, keď vás trápi celulitída

Nevzhľadné hrbolčeky na koži trápia ženy najmä počas plavkovej sezóny.