Čerešňovo-limetový brownies
Suroviny na viac porcií
- 200 g cukru
- 80 g kakaa
- 70 g hladkej múky
- 1 ČL prášku do pečiva
- 4 vajíčka
- 200 g zmäknutého masla
- 200 g nasekanej horkej čokolády
- 1-2 kvapky vanilkovej esencie
- Kôra a šťava z jednej limety
- 100 g sušených alebo kandizovaných čerešní
- 2 PL čerešňového alebo višňového džemu
- 2 PL limetovej alebo citrusového džemu s kôrou
Rúru predhrejte na 170 stupňov. Plech alebo formu vysteľte papierom na pečenie. Môžete ho trošku potrieť maslom, aby sa koláč ešte ľahšie vyklápal. V miske zmiešajte cukor, kakaový prášok, múku a prášok do pečiva. V druhej miske vyšľahajte maslo s vajíčkami, vanilkovou esenciou a limetovou šťavou a kôrou. Postupne do redšej hmoty zapracujte sypkú. Nakoniec do cesta vmiešajte nasekané kúsky čokolády a sušené čerešne. Cesto preložte do pripravenej formy. V mištičke zmiešajte obidva druhy džemov dohromady a za pomoci vidličky alebo lyžice ho navrstvite na povrch cesta. Pečte v strede rúry 30-40 minút.
Tip: Čerešne môžete tiež nasekať na menšie časti, podobne ako čokoládu. Džem urobí na povrchu koláča lesklú glazúru, ktorá vás môže mýliť, že koláč je ešte surový, preto si dobre odstriehnite dobu pečenia.