Hovädzí steak s kaparami a smotanovými zemiakmi
Suroviny na 4 porcie
- 4 hovädzie steaky
- 3 plátky masla
- 3 PL drveného farebného korenia
- 2 PL kapár v slanom náleve
- šťava a kôra z jedného citróna
- 1 ČL oregana
Na zemiaky:
- 700 g malých nerozváravých zemiakov
- 125 ml smotany na varenie
- 1 - 2 PL strúhaného chrenu
- 1 ČL octu
- 3 PL majonézy
- citrónová šťava
- soľ, mleté čierne korenie
Steaky vyberte v predstihu z chladničky, aby sa ustálili na izbovej teplote. Odbaľte ich, ak sú vákuovo zabalené v igelite, aby sa vydýchali. Zemiaky umyte a uvarte v slanej vode do mäkka. Všetky suroviny na zálievku šalátu zmiešajte a nakoniec do nej pridajte uvarené ošúpané a na polovice prekrojené zemiaky. Šalát nechajte postáť tiež pri izbovej teplote. Zmiešajte suroviny na steakovú omáčku. Na panvici rozohrejte maslo a steaky opekajte 3 - 4 minúty z každej strany. Hotové steaky na povrchu potrite pripravenou omáčkou a nechajte ich krátko odstáť prikryté alobalom, pod ktorým pustia šťavu. Pri servírovaní môžete steaky pokvapkať citrónovou alebo pomarančovou šťavou.
Tip: Steaky je dobré pripravovať na dvoch panviciach naraz, aby stolovníci nemuseli čakať. Oplatí sa čas poctivo stopovať stopkami na mobile, aby ste mäso nevysušili.