Hovädzia polievka s paradajkami
Suroviny na 4 - 6 porcií
- 500 g hovädzích chvostov
- 2 PL slnečnicového oleja
- 1 cibuľa
- 2 mrkvy
- 1 výhon stonkového zeleru
- 6 paradajok
- 800 ml vody
- 1 - 2 PL worcesterskej omáčky
- 1 - 2 bobkové listy
- soľ, mleté čierne korenie
Rúru predhrejte na 140 stupňov. Nasekané a umyté chvosty vložte do hrnca alebo pekáča, krátko ich opečte, aby sa zatiahli, zalejte asi 150 ml vody a prikryté pokrievkou vložte do rúry na 3 - 4 hodiny. Po vychladnutí oberte mäso a kosti a tuk nevyhadzujte. Všetku zeleninu očistite a rozkrájajte na kocky. Rozohrejte olej a pražte na ňom cibuľu, mrkvu a zeler asi 10 minút. Pridajte paradajky a pražte ďalších päť minút. Pridajte obraté mäso, kosti, tuk a výpek z mäsa. Nakoniec zalejte vodou a pridajte bobkový list a worcesterskú omáčku. Dochuťte soľou a čiernym korením. Hrniec prikryte a nechajte dusiť na najmenšom plameni asi 2 - 4 hodiny. Občas pomiešajte a podľa potreby dolejte vodu. Servírujte horúce s čerstvým pečivom.
Tip: Takúto polievku je výhodné pripravovať v pomalovarnom hrnci, kde celý proces zaberie 8 - 10 hodín. Ak sa neradi prehrabujete v kostiach na tanieri, môžete si chvosty namiesto pečenia poriadne do mäkka uvariť, mäso obrať a použiť už iba precedený čistý vývar bez kostí. Ak nezoženiete chvosty, môžete použiť nasekanú krkovičku s kosťou alebo i čisté mäso bez kosti.