Medovo-jablkový koláč s pomarančovou polevou

Nenáročný, jemný ba priam šťavnatý. Taký je náš sladký nedeľný tip pre celú rodinu.

(Zdroj: AP/Matthew Mead)

Medovo-jablkový koláč s pomarančovou polevou
Suroviny na 8-10 porcií

  • 130 g polohrubej múky
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 1/4 ČL jedlej sódy
  • 1ČL mletej škorice alebo perníkového korenia
  • 1 vajíčko
  • 1/2 šálky nastrúhaných jabĺk
  • 1/2 šálky medu
  • 2 PL roztopeného masla
  • 1 ČL nastrúhanej pomarančovej kôry
  • 3 PL pomarančovej šťavy
  • 60 g práškového cukru
  • Tuk a múka na vymastenie a vysypanie formy

Okrúhlu formu vymažte maslom a vysypte múkou. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Zmiešajte v miske múku s práškom do pečiva, sódou a mletou škoricou. V druhej miske zmiešajte med, vajíčko, jablká, maslo, pomarančovú kôru a lyžicu pomarančovej šťavy. Postupne vmiešajte suché prísady s mokrými. Cesto preložte do formy, urovnajte na povrchu a pečte asi 25 minút. Po vybratí ho nechajte chladnúť vo forme asi 10 minút. Medzitým zmiešajte dôkladne preosiaty práškový cukor so zvyšnou pomarančovou šťavou. Polovychladnutý koláč vyberte z formy na servírovací podstavec a povrch potrite polevou. Po vychladnutí rozkrájajte.

Tip: Med môžete nahradiť melasou, polovicu bielej múky môžete nahradiť celozrnnou, jablká skúste vymeniť za postrúhanú mrkvu.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Jakub Mankovecký z SPU v Nitre bol opäť úspešný v reze viniča
  2. Hitparáda štiav
  3. 14. ročník AmCham „Job Fair“ v Košiciach
  4. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  5. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  6. Malé knedličky, veľké dojmy
  7. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  8. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  9. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  10. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  1. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 10 572
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 8 044
  3. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 7 480
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 5 571
  5. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 5 527
  6. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 4 904
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 460
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 2 640
  9. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo 2 458
  10. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa 2 186

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Británia sa rozhodla, hranice aj pre Slovákov chce zatvoriť už v marci

Theresa Mayová chystá obmedzenie voľného pohybu oznámiť v rovnaký deň, kedy oficiálne spustí rokovania o brexite.

DOLNÝ ZEMPLÍN KORZÁR

Smer na východe už oslavuje MDŽ. Zabáva vtipmi o svokrách

Nikto nespomínal ističe, ceny elektriny, ani dôchodky.

Neprehliadnite tiež

Filmová cesta Emmy Stone až k oscarovému La La Landu

Herečka získala prvú sošku Oscara. Takto sa menila v priebehu svojej filmovej kariéry.

Móda na Oscaroch 2017: Kto zvíťazil svojim štýlom?

Celebrity sa zišli na najprestížnejšom odovzdávaní filmových cien, niektoré by si zaslúžili zlatú sošku aj za štýl.

Zajačia paštéta

Domáca paštéta chutí úplne inak ako tá, ktorú bežne dostať v obchode. Ak sa vám nelení stráviť nejaký čas v kuchyni, dajte sa do prípravy.

Kohút na víne je francúzska klasika. Ukážeme vám ako na to.

Chceli by ste uvariť večeru hodnú skutočného gurmána? Pripravte si kohúta na víne. Miloš Mikuš pripravil recept s fotopostupom, s ktorým sa vám to určite podarí.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop