Medovo-jablkový koláč s pomarančovou polevou
Suroviny na 8-10 porcií
- 130 g polohrubej múky
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1/4 ČL jedlej sódy
- 1ČL mletej škorice alebo perníkového korenia
- 1 vajíčko
- 1/2 šálky nastrúhaných jabĺk
- 1/2 šálky medu
- 2 PL roztopeného masla
- 1 ČL nastrúhanej pomarančovej kôry
- 3 PL pomarančovej šťavy
- 60 g práškového cukru
- Tuk a múka na vymastenie a vysypanie formy
Okrúhlu formu vymažte maslom a vysypte múkou. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Zmiešajte v miske múku s práškom do pečiva, sódou a mletou škoricou. V druhej miske zmiešajte med, vajíčko, jablká, maslo, pomarančovú kôru a lyžicu pomarančovej šťavy. Postupne vmiešajte suché prísady s mokrými. Cesto preložte do formy, urovnajte na povrchu a pečte asi 25 minút. Po vybratí ho nechajte chladnúť vo forme asi 10 minút. Medzitým zmiešajte dôkladne preosiaty práškový cukor so zvyšnou pomarančovou šťavou. Polovychladnutý koláč vyberte z formy na servírovací podstavec a povrch potrite polevou. Po vychladnutí rozkrájajte.
Tip: Med môžete nahradiť melasou, polovicu bielej múky môžete nahradiť celozrnnou, jablká skúste vymeniť za postrúhanú mrkvu.