Pečená kačka s pomarančovou omáčkou
Suroviny na 4 - 6 porcií
- 1 kačica
- 1 cibuľa
- 1 mrkva
- kúsok zeleru
- celé korenie
- petržlenová vňať
- vriaca voda
- soľ
Na omáčku:
- 50 g cukru
- 100 ml vínneho octu
- 2 PL hladkej múky
- 2-3 pomaranče
- 650 ml kačacieho vývaru
- soľ, čierne mleté korenie
- 70 ml brandy
Kačicu dôkladne umyte a vložte ju do hrnca spolu s ostatnými surovinami na vývar a zalejte vriacou vodou, aby bola celá pokrytá.
Po dôkladnom zovretí varte asi 30 minút.
Kačicu opatrne vyberte, aby ste vidličkou veľmi nepoškodili kožu a rozkrájajte alebo rozstrihajte ju na 4 - 6 porcií. Naukladajte ju na plech, okoreňte, osoľte a podlejte trochou vývaru.
Pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 200 stupňov asi 30 minút. Vývar môžete nechať naďalej variť, aby sa redukoval.
Olúpané pomaranče ošúpte alebo vyrežte na mesiačiky bez šupky. Na panvici zmiešajte cukor a octom a pomaly priveďte do varu a zvarte na hnedastý sirup.
Pridajte pomaranče, múku, dôkladne premiešajte a prilejte vývar. Varte, kým sa pomaranče nerozpadnú alebo ich roztlačte.
Nakoniec do omáčky pridajte brandy a soľ a korenie. Servírujte pečenú kačku preliatu omáčkou, dozdobenú pomarančom a šalátom.
Tip: Pokrm môžete rovnakým postupom pripraviť i z dostupnejšieho kurčaťa. Pomaranče môžete vymeniť za mango, ktoré v omáčke tiež krásne vynikne.