Aromatické karí z jahňacieho mäsa
Suroviny na 6 porcií
- 200 g sušených marhúľ
- 150 ml silno vylúhovaného rooibos čaju
- olej
- 1,2 kg jahňacieho mäsa
- 1 veľká cibuľa
- kúsok nastrúhaného zázvoru
- 2 ČL mletej škorice
- 1 PL mletého koriandra
- 1 PL karí korenia
- 2 - 3 klinčeky
- 4 kardamómy
- 1 badián
- 400 g konzerva sekaných paradajok
- 300 - 400 ml paradajkového pyré (pretlaku)
- 350 ml hovädzieho vývaru
- soľ

Marhule namočte do čaju a nechajte ich tam najmenej hodinu. Ak máte mäso bez kosti, zviažte ho potravinárskym špagátikom na pevnú rolku. Opražte ho sprudka na rozpálenom oleji z každej strany do hneda. Preložte ho do pekáča a na rozpálenej panvici opražte na kocky pokrájanú cibuľu spolu so všetkým korením. Cibuľu a korenie zalejte vývarom a pridajte k mäsu spolu s paradajkami, pretlakom a pokrájanými marhuľami. Mäso trošku osoľte a prikryté dajte piecť na dve hodiny. Podľa potreby ho podlejte vodou, aby neprihorelo. Hotové mäso oberte alebo „rozbite“ vidličkou na kúsky a vyberte z nich korenia. Servírujte s ryžou alebo cesnakovými plackami. Dozdobiť môžete nasekanými praženými mandľami.
Tip: V tom recepte vyniká jahňacie mäso, môžete ho však nahradiť i inými druhmi. Ak si chcete prácu uľahčiť, môžete karí pripravovať i z nakrájaného mäsa alebo siahnuť po kuracích stehnách. Karí chutí najlepšie na druhý deň.