Biele zuby nemusia stáť veľa
Je jasné, že porcelánové zuby, či bielenie zubov sú finančne náročnejšie ako správna dentálna starostlivosť. Ak však chcete ušetriť finančné prostriedky aj vlastnú sklovinu, vyberte sa naturálnejšou cestou.
Aj keď chemické prípravky bielia radikálnejšie a výsledok je viditeľný skôr, praktizovaním a výberom správnej zubnej starostlivosti a postupov ušetríte svoje zuby a aj peňaženku.
Úskalia chemického bielenia zubov
Už v dávnom stredoveku boli zaznamenané pokusy o bielenie zubov najrôznejšími spôsobmi.
Ako obdoba súčasnej mechanickej metódy vtedy slúžila v Anglicku na konci 18. storočia zmes tehlového prachu a rozomletej sépiovej kosti.
Úbohé zuby sa vystavovali aj pôsobeniu koncentrovaného roztoku kyseliny dusičnej. Bieliace účinky peroxidu boli objavené v roku 1970.
„Fajčenie, káva, červené víno, lesné plody, ale aj fluorid z vodovodnej vody spôsobujú nežiadané sfarbenie zubov. Bielenie peroxidom vnímam ako zásah do štruktúry zubnej skloviny, ktorý je účinný prednostne u zubov bez výplni a v prípade ošetrených zubov s ich následnou zámenou pôvodných výplní.
Považujem to za náročnejší zákrok pre pacienta. Použitie bieliacej pasty je najjednoduchšia a ľahko dostupná forma, ako začať s bielením zubov, samozrejme, v prípade, že bol pacient poučený o správnom čistení zubov,“ hovorí MUDr. Katarína Tulejová.
„Okrem týchto vonkajších vplyvov má odtieň zubov súvislosť s prirodzenou farbou dentínu a súvisí to tiež s prekonanými chorobami, či liečbou antibiotikami,“ dodáva.
Tipy na vybielenie zubov prirodzenou cestou
1. „Chrumkajte“ ovocie a zeleninu.
Pomôže odstrániť veľa cukrov a chemikálií spôsobujúcich škvrny. Hlavnými zločincami sú lepivé potraviny. Jablko vás bude držať mimo dosahu zubárov.
Vďaka obsahu kyseliny jablčnej odstraňuje škvrny zo zubov, práve preto sa používa v produktoch na bielenie. Ďalšími naturálnymi vybieľovačmi zubov z radov zeleniny, ktoré podporujú tvorbu slín sú uhorka, brokolica, zeler a mrkva.
Vyhýbajte sa tmavo zafarbeným druhom ovocia a zeleniny, ktoré majú práve opačný efekt a sklovina následkom ich pôsobenia tmavne.
2. Po jedle vypláchnite ústa vodou.
Odstránite tak zvyšky jedla z úst i zubov a zabránite tak tvorbe škvŕn. Hodinu po jedle si môžete ústa vypláchnuť ústnou vodou, zabránite množeniu baktérií a následnému vzniku kazov na zubnej sklovine. Ideálne riešenie v situáciách, keď nemáte po ruke zubnú kefku.
3. Jedzte viac syra.
Znie to síce smiešne, ale vedecké štúdie ukázali, že jedenie malého množstva syra po jedle môže preventívne prispieť k prevencií proti zubnému kazu a podporuje opätovnú mineralizáciu zubnej skloviny. Dopĺňanie vápnika a fosfátov je späté, okrem toho, že udržiava zuby silné a zdravé, aj s belosťou zubov.
4. Zubná kefka je samozrejmosť, zubná niť a medzizubná kefka hodnotný doplnok zubnej starostlivosti.
Prevencia sfarbenia zubov je jednoduchšia ako následné odstraňovanie škvŕn. Čistenie zubnou kefkou, používanie medzizubnej kefky a dentálnej nite hrajú obrovskú úlohu v udržiavaní čistých a bielych zubov.
Touto prevenciou predídete sfarbeniu zubov aj medzizubných priestorov a vzniku zubných kazov. Dentálna hygienička vás poučí o správnom čistení zubov, užívaní a vhodnej veľkosti medzizubnej kefky, prípadne dentálnej nite.
5. Používanie pást s bieliacim účinkom.
Na trhu je dostupné množstvo pást určených na bielenie zubov a na výber tej správnej sa častokrát necháme nahovoriť reklamou.
Niektoré z nich, aj keď v minimálnom množstve obsahujú peroxid. Pokiaľ máme možnosť, voľme si radšej pasty bez prídavku peroxidu, s obsahom fluoridov spevňujúcich našu zubnú sklovinu a hydroxyapatitu, ktorý je v zubnej sklovine obsiahnutý cca z 97%, je teda hlavnou zložkou zuba a pôsobí ako „tekutá zubná sklovina“.
Hydroxyapatit sa pri každodennom čistení ukladá a zabudováva do povrchu zubov a podporuje tak regeneráciu vzniknutých pórov, trhliniek, drsností a nerovností.
V ideálnom prípade zloženie pasty dopĺňa alumíniumlaktát, ktorý posilňuje parodont a zastavuje aj prípadné krvácanie.
6. Správna hygiena
Dodržujte správny postup pri čistení zubov. Dôkladným umývaním aspoň dvakrát denne predídete zanášaniu zubov a hromadeniu baktérií. Nezabúdajte tiež na čistenie jazyka.
Zdroj: Lacalut